• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών – Σε καραντίνα όλος ο πλανήτης

    Κύπρος


    Τρομακτικές διαστάσεις έχει λάβει η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, που μετρά πλέον περισσότερους από 21 χιλ. νεκρούς

    Την «ξέφρενη» πορεία της συνεχίζει η πανδημία του κορονοϊού, που πλήττει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη, καταγράφοντας καθημερινά εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες νέα κρούσματα.

    Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, ενώ δυστυχώς την δύσκολη μοίρα της φαίνεται να συναγωνίζονται πλέον και οι ΗΠΑ, καθώς τα νούμερα των τελευταίων ημερών κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα είναι.

    Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλο τον πλανήτη 2.384 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας την τραγική λίστα στους 21.293 συνολικά νεκρούς.

    Ιδιαίτερα απελπιστική φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τεράστια νούμερα κρουσμάτων και νεκρών. Ταυτόχρονα, όμως, η κατάσταση μοιάζει να χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, με τους καταγεγραμμένους ρυθμούς να μαρτυρούν πως έρχεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και τα δύσκολα είναι μπροστά.

    Την ώρα που οι εξελίξεις «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς, περισσότεροι από 3 δισ. άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, παραμένοντας αυστηρά στο σπίτι τους, καθώς οι περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από τον νέο κορονοϊό έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού, σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση του μικροβίου.

    7.500 οι νεκροί στην Ιταλία

    Μία πραγματική μάχη δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία, προσπαθώντας να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς μπορούν, με την κατάσταση να εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Η γειτονική χώρα θρηνεί σήμερα 683 επιπλέον θύματα, με τους νεκρούς να φτάνουν πλέον συνολικά τους 7.503.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Λομβαρδία, η ιταλική περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό, μετρά σχεδόν 4.500 νεκρούς.

    Οι περιφερειάρχες των επιμέρους περιοχών απευθύνουν έκκληση για βοήθεια προς όλο τον πλανήτη, εξηγώντας πως το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του.

    Η Ισπανία ξεπέρασε την Κίνα σε θύματα

    Εκτός ελέγχου έχει τεθεί η κατάσταση και στην Ισπανία, αφού το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 656 νέοι θάνατοι, με τα συνολικά θύματα του νέου κορονοϊού να ανέρχονται σε συνολικά 3.647 νεκρούς. Μοιραία, οι αριθμοί αυτοί φέρνουν την χώρα στην δεύτερη θέση με τους περισσότερους νεκρούς του κορονοϊού, μετά την Ιταλία, καθώς η Ισπανία ξεπέρασε χθες σε θύματα και την Κίνα.

    Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Σημειώνεται, επίσης, ότι θετική στον ιό βρέθηκε και η αντιπρόεδρος της χώρας, Κάρμεν Κάλβο.

    Γαλλία: Στους δρόμους ο στρατός

    Σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα μέτρησε το τελευταίο 24ωρο η Γαλλία, ενώ καταγράφηκαν και 231 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τα θύματα της χώρας σε 1.331 συνολικά.

    Τα νούμερα αυτά έφεραν τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν προ της απόφασης να πάρει περαιτέρω μέτρα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Resilience (ανθεκτικότητα). Σύμφωνα με το σχέδιο της επιχείρησης αυτής, ο Γάλλος πρόεδρος βγάζει στους δρόμους τον στρατό, με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες και να παρέχει κάθε βοήθεια που χρειάζονται, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες.

    Παράλληλα, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα κατευθυνθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

    Δρακόντεια μέτρα στην Γερμανία

    Στην Γερμανία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε σήμερα σε 36.508, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 198, σύμφωνα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

    Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Γερμανός υπουργός καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν δήλωσε ότι οι πρώτοι για τους οποίους θα χαλαρώσουν τα μέτρα στη Γερμανία είναι οι νέοι και οι υγιείς, αναφερόμενος στην επόμενη φάση της μάχης με τον κορονοϊό.

    «Η επόμενη φάση σημαίνει ασφαλώς ότι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα επιτραπεί να βγουν και πάλι στον δρόμο», δήλωσε ο κ. Μπράουν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα εξαρτώνται από το πόσο σύντομα θα εξομαλυνθεί η επιδημιολογική καμπύλη.

    Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση επιβάλλει απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των δύο ατόμων. Όπως μετέδιδε η DW, η Γερμανία θα επιβάλλει πρόστιμο 25.000 ευρώ σε όσους πολίτες παραβιάζουν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και δεν τηρούν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

    Την ίδια ώρα, στην Τουρκία επιβεβαιώθηκαν 15 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τα θύματα της χώρας στους 59. Ταυτόχρονα, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 2.433. Παρά τα αριθμητικά στοιχεία, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύοντας ότι η χώρα έχει μπροστά της «λαμπρές μέρες» και προβλέποντας, μάλιστα, πως σε μόλις τρεις εβδομάδες το πολύ, η Τουρκία θα έχει περιορίσει τον ιό.

    Στην Ελβετία ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό αυξήθηκε στους 103, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από 90 που ήταν την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 9.765, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 765 κρουσμάτων μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

    Στην Σουηδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, παρέχοντας δανειακές εγγυήσεις ύψους έως και 100 δισ. κορονών στις μικρές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, περιλαμβανόταν η δέσμευση να αναλάβει το κράτος το πλήρες κόστος των αδειών ασθενείας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Τα μέτρα αυτά από κοινού θα σώσουν τις σουηδικές εταιρίες και τις θέσεις εργασίας», σχολίασε η υπουργός Οικονομικών, Μαγκνταλένα Άντερσον.

    Η Ρωσία θρηνεί δύο ηλικιωμένους που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό και πέθαναν σήμερα στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για δύο ασθενείς ηλικίας 88 και 73 ετών, οι οποίοι «έπασχαν από πνευμονία» και από «υποκείμενα νοσήματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως αυτή την ώρα, στη Ρωσία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται άμεσα με τον κορονοϊό.

    Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας να αναστείλει όλες τις διεθνείς τακτικές και τσάρτερ πτήσεις από και προς τη Ρωσία από σήμερα τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της.

    Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν πτήσεις μόνο για τον επαναπατρισμό των Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό ή έπειτα από ειδική άδεια.

    Στην Πολωνία τα κρούσματα έφτασαν τα 1.031 και οι θάνατοι στους 14. Η κυβέρνηση έχει κλείσει σχολεία, θέατρα και κινηματογράφους μέχρι το Πάσχα, ενώ επιτρέπει στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να καλύψουν κατεπείγουσες ανάγκες. Κλειστά παραμένουν και τα σύνορα της χώρας μέχρι τις 13 Απριλίου.

    Στο Λουξεμβούργο των 610.000 κατοίκων έχουν καταγραφεί 1.333 κρούσματα και 8 θάνατοι. Όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή, το Δουκάτο δέχεται Γάλλους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Μέχρι στιγμής, έχουν μεταφερθεί 6 ασθενείς από τη Μιλούζ.

    Στην Ουγγαρία, ο Στίβεν Ντικ, αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βουδαπέστη, πέθανε αφού προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

    Στην Ουκρανία, από την Παρασκευή, 27 Μαρτίου θα διακοπεί κάθε αεροπορική και σιδηροδρομική σύνδεση με άλλες χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ.

    Στην Φινλανδία, το Ελσίνκι και τα περίχωρά του μπήκαν σε καραντίνα μέχρι τις 19 Απριλίου.

    Το 17o θύμα του κορονοϊού  ανακοίνωσε σήμερα η Ρουμανία, μέσω της Ομάδας Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS) της χώρας. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 63 ετών, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον Covid-19 στις 21 Μαρτίου και νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Ιασίου.

    Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανήλθαν σε 906. Η ηλικία των ασθενών είναι από 3 έως 79 ετών.
    Εξάλλου, 86 ασθενείς με κορονοϊό, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη Ρουμανία θεραπεύθηκαν και πήραν εξιτήριο (53 στην Τιμισοάρα, 23 στο Βουκουρέστι, έξι στην Κράιοβα, δύο στην Κονστάντζα, ένας στο Ιάσιο και ένας στην Κλουζ).

    Ποια η κατάσταση που επικρατεί εκτός Ευρώπης

    Πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, σε καραντίνα, όπως έγινε γνωστό, παραμένει η Χιλή, ενώ η Βολιβία κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους από σήμερα.

    Παράλληλα, στην Ιαπωνία, μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση προχωρά σε σχέδιο δημιουργίας κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο, αλλά και στο σύνολο της χώρας, που φτάνουν πλέον τα 1.307.

    Τέλος, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι τείνουν να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς, μέσα σε ένα 24ωρο, μέτρησαν 14.000 νέα κρούσματα περίπου, φτάνοντας έτσι τα 68.211.

    Με την εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ κατέχουν πλέον την τρίτη θέση παγκοσμίως σε κρούσματα. Επιπλέον, αν η εξάπλωση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό (27.000 κρούσματα σε δύο ημέρες μόνο), είναι θέμα το πολύ δύο ημερών η κατάσταση να τεθεί ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου.

    Παράλληλα, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 1.031, με τον κόσμο να σπεύδει στα νοσοκομεία για να κάνει το τεστ, την ίδια ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύει πως θα διατάξει την έξοδο της χώρας από την κατάσταση της καραντίνας στην οποία έχει τεθεί τα τελευταία 24ωρα, με το επιχείρημα ότι πλήττεται η οικονομία.

    Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες για την Ελλάδα, η Γερουσία ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει να δαπανηθεί από το ομοσπονδιακό κράτος τεράστιο ποσό, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ