• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Αλλάζουν όλα από Δευτέρα στις λαϊκές αγορές – Πώς θα λειτουργούν

    Λαϊκή αγορά

    Λαϊκή αγορά


    Τι ορίζει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση

    Μετά το σημερινό «λουκέτο» που επιβλήθηκε στις λαϊκές αγορές, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν μέτρα ασφαλείας, ανάλογα με αυτά που ισχύουν για τα σουπερμάρκετ, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας, τα οποία θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για το χρονικό διάστημα από 23/3 έως και 30/4/2020 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με τους εξής περιορισμούς:

    Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

    Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

    Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

    Με την ίδια Απόφαση γίνεται σαφές ότι παραμένει το απαγορευτικό πώλησης άλλων ειδών στις λαϊκές (π.χ. ρούχα), εκτός των ειδών των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.

    Με δεδομένους τους νέους περιορισμούς και τη μείωση του κύκλου εργασιών που συνεπάγονται, το υπουργείο Οικονομικών- όπως προανήγγγειλε ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ΟΡΕΝ- θα συμπεριλάβει τους εν λόγω παραγωγούς κι επαγγελματίες στη λίστα με τους κλάδους που πλήττονται, δίνοντας έτσι πρόσθετη ρευστότητα με αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και πρόσβαση στα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ