• Κοινωνία

    Κοροναϊός: Σε πανικό η Ιταλία, κρούσματα σε Φλωρεντία και Σικελία- Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

    • NewsRoom


    Σε παγκόσμιο εφιάλτη θα μετατραπεί η επιδημία αν όλοι δεν κάνουν το παν, διαμηνύει ο Γκουτέρες

    Χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία, μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κοροναϊού, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 7 ανθρώπους στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για έναν 78χρονο άνδρα από το Βο Εουγκανέο, μια 77χρονη από την Καζαλπουστερλέγκο, μια ηλικιωμένη από την Κρεμόνα, η οποία είχε ήδη επιβαρυμένη υγεία λόγο όγκου, ενός 84χρονου από το Μπεργκάμο, ενός 88χρονου από το Κοντόνιο, ενός 80χρονου από την περιοχή Καστιλιόνε ντ’Άντα και ενός 62χρονου από την ίδια περιοχή. Βασικό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι πως και τα 7 αυτά άτομα είχαν ήδη περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας και ο κοροναϊός επιβάρυνε κι άλλο την κατάσταση με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

    Πηγή La Repubblica

    Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, με τα κρούσματα να εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς και 12 ιταλικές πόλεις να βρίσκονται ήδη σε καραντίνα.

    Κρούσματα και στην νότια Ιταλία

    Τελευταία εξέλιξη αποτελούν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτή τη φορά στη Νότια Ιταλία, που δείχνουν ότι ο ιός εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη την έκταση της χώρας.

    Τα νέα κρούσματα είναι ένας 60χρονος επιχειρηματίας από την Φλωρεντία, που μόλις επέστρεψε από την Σιγκαπούρη και τώρα βρίσκεται νοσηλευόμενος σε απομόνωση στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία Νόβα, αλλά και μία τουρίστρια από το Μπεργκάμο που έκανε διακοπές στο Παλέρμο και η οποία νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Τσερβέλο από χθες το βράδυ.

    Μάλιστα, σε καραντίνα έχουν μπει και οι φίλοι της τουρίστριας, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας Νέλο Μουζουμέτσι, έχει τις αισθήσεις της και «δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα». Πάντως, αυτές είναι οι δύο πρώτες περιπτώσεις κοροναϊού στην νότια Ιταλία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στην τόσο γρήγορη εξάπλωση του ιού εντός των συνόρων του.

    Ο πρωθυπουργός, πάντως, Τζιουζέπε Κόντε, απέδωσε την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην βόρεια Ιταλία στο γεγονός ότι το νοσοκομείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα «δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο». Ο Κόντε θύμισε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι, αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, προκύπτουν προβλήματα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στην Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά στα δημόσια νοσοκομεία.

    Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ωστόσο, ο Κόντε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες σήμερα το πρωί για τη διαχείριση της κρίσης.

    Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία τα τελευταία 24ωρα έχει προκαλέσει τρόμο στους πολίτες, που σπεύδουν να αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ, πριν κλειστούν στα σπίτια τους, σε μία προσπάθεια να μείνουν μακριά από τον κίνδυνο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, προϊόντα όπως μάσκες, χαρτομάντιλα και απολυμαντικά τζελ, εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ από τα ράφια στο Μιλάνο και αλλού.

    Η κατάσταση στις πόλεις της Ιταλίας όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αλλά και τα πρώτα θύματα του φονικού κοροναϊού φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των Αρχών. Παράλληλα, το ελληνικό σχολείο στο Μιλάνο αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας της επιδημίας. Όπως μάλιστα δήλωσε η υπεύθυνή του, Μυρτώ Καλπεοδάκη «πανικός υπάρχει. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ οι εικόνες ήταν απίστευτες. Το σχολείο μας, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα και οι περίπου 40 ελληνικής καταγωγής μαθητές θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Αυτό, άλλωστε, ισχύει για όλα τα σχολεία. Τα παιδιά έχουν ήδη ενημερωθεί και παραμένουν σπίτια τους».

    Νέα έκκληση από τον ΟΗΕ: Η τραγική επιδημία κινδυνεύει να μετατραπεί σε παγκόσμιο εφιάλτη

    Την ώρα που η Ιταλία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ο ΟΗΕ απευθύνει νέα έκκληση, μέσω του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ τονίζει την ανάγκη για περισσότερη προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμώντας πως η επιδημία του COVID-19 θα προκαλέσει «δραματικές συνέπειες» για τη δημόσια υγεία,αλλά και για την οικονομία.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του ΠΟΥ και να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και άλλους αξιωματούχους: «Όλες οι χώρες — καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου — πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες. Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Η έκκληση του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας, προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ερωτηθείς από δημοσιογράφο του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα είναι θετική τάση, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ίδια τάση θα συνεχιστεί.

    Μειωμένη η τάση στην Κίνα, αυξάνεται η κρίση στην Νότιο Κορέα

    Την ίδια ώρα, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο στην Κίνα έχασαν χθες τη ζωή τους άλλοι 71 άνθρωποι, ενώ τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 509, αυξημένα μεν σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, αλλά σαφώς λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

    Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης — ανήλθαν σε 68 εκεί — ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και άλλος ένας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

    Ανάλογη κατάσταση και στη Νότια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου και την επιβεβαίωση 60 νέων κρουσμάτων, με τον συνολικό απολογισμό των ασθενών που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον σε 893, όπως ανακοίνωσαν το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (Korea Centres for Disease Control and Prevention, KCDC). Από τα νέα κρούσματα, τα 16 αναφέρθηκαν στην πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης, και 33 στην επαρχία Βόρεια Τσονγκσάνγκ, που την περιβάλλει.

    Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων σημαίνει ότι η Νότια Κορέα συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη εστία του κοροναϊού πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

    Νέος νεκρός στο Diamond Princess: Επικρίσεις στην Ιαπωνία για το χειρισμό του κρουαζιερόπλοιου και ανησυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Παράλληλα, τον τέταρτο νεκρό του αντιμετώπισε και το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Επρόκειτο για ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα που φιλοξενεί το κρουαζιερόπλοιο έχει δεχθεί δριμεία κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση στο κρουαζιερόπλοιο, καθώς, παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν. Ο αριθμός των ασθενών, εξάλλου, αυξάνεται στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αργότερα σήμερα.

    Ανησυχία επικρατεί, επιπροσθέτως και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση οι Αγώνες να αναβληθούν, ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

    Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα στις ΗΠΑ

    Στις χώρες που «πρωταγωνιστούν» στον διεθνή προβληματισμό για τον κοροναϊό λόγω κρουσμάτων φαίνεται να ανήκουν πλέον και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς τις τελευταίες 48 ώρες καταγράφηκαν 19 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του CDC (Υπηρεσία Λοιμώξεων) στις Ηνωμένες Πολιτείες, 19 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 53.

    Όπως ανακοίνωσε το CDC, στη λίστα των ασθενών από τον κοροναϊό έχουν συμπεριληφθεί 39 Αμερικανοί πολίτες που επέστρεψαν από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και την κινεζική πόλη Ουχάν. Οι άλλες 14 περιπτώσεις αφορούν σε πολίτες από την Καλιφόρνια, το Ιλινόις, τη Μασαχουσέτη, την πολιτεία της Ουάσινγκτον, την Αριζόνα και του Ουισκόνσιν. Την Παρασκευή, ο απολογισμός ήταν 13 ασθενείς στις ΗΠΑ και 21 από εκείνους που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν και το Diamond Princess.

    Η διευθύντρια του CDC, Δρ. Nancy Messonnier, άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός των ασθενών από τον COVID-19 στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε ξεχωριστά τις περιπτώσεις των ασθενών που επαναπατρίστηκαν, από εκείνους που ήταν ήδη στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ».

    Το CDC εξέδωσε, επίσης, οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες, να μην ταξιδεύουν στις εξής έξι χώρες, ακριβώς εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας: Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ιράν και Ιταλία.

    Τρίτο κρούσμα στην Ισπανία – Ιταλός υπήκοος ο ασθενής

    Ένα νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα που εμφανίζεται στην μεσογειακή χώρα. Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της περιφέρειας, πρόκειται για έναν Ιταλό υπήκοο, που επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, πρόκειται για έναν Ιταλό γιατρό, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία.

    Ο άνδρας παραμένει σε απομόνωση και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, μαζί με τα δείγματα, θα σταλούν στην Μαδρίτη, για να υποβληθούν σε δεύτερη ανάλυση, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο των ισπανικών υγειονομικών αρχών σε περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων του COVID-19, διευκρίνισε η περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας στα Κανάρια Νησιά με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιταλός είναι το τρίτο πρόσωπο που επαληθεύεται ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Ισπανία. Το δεύτερο κρούσμα που επαληθεύτηκε ήταν Βρετανός που παραθέριζε στη Μαγιόρκα την 9η Φεβρουαρίου, ενώ το πρώτο κρούσμα ήταν ένας Γερμανός στο νησί Λα Γομέρα, στα Κανάρια, την 1η Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνολικά οι νεκροί σε όλον τον κόσμο ανέρχονται στους 2.701 και οι μολυσμένοι σε 80.146, ενώ 27.563 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Εξ αυτών, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονταν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (2.563) και ακολουθούν η επαρχία Χενάν (19 νεκροί), το Ιράν με 12 νεκρούς, η επαρχία Χελιντζιάνγκ, επίσης με 12 νεκρούς, η Νότια Κορέα με οκτώ νεκρούς και η Ιταλία με επτά νεκρούς.



    ΣΧΟΛΙΑ