• Κοινωνία

    Αγρότες: «Η κάθοδος στην Αθήνα είναι μονόδρομος» – Μπλόκο και εντάσεις από Λαμία μέχρι Θερμοπύλες (Upd)

    • NewsRoom
    Τρακτέρ είναι παραταγμένα στο μπλόκο Δερβενίου

    Τρακτέρ παραταγμένα στο μπλόκο Δερβενίου (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)


    Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα με χρονικό ορόσημο το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα. Στο πλευρό τους τάσσονται πλέον δυναμικά και οι αγρότες της Κρήτης.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον παράδρομο της εθνικής οδού από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες, καθώς, λίγο πριν, οι αγρότες αποκλείσανε το εθνικό δίκτυο και η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στους παράδρομους.

    Οι αγρότες τότε τους έκλεισαν και στα δύο ρεύματα, είτε προς τη Λαμία, είτε προς την Αθήνα, με συνέπεια αυτή την ώρα, εκατοντάδες αυτοκίνητα να είναι εγκλωβισμένα στον παράδρομο από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες και στα δύο ρεύματα και να έχουν ακινητοποιηθεί.

    Η ένταση που επικρατεί μεταξύ των οδηγών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς για μία ώρα περίπου παραμένουν εγκλωβισμένοι και ακίνητοι χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα να ξεφύγουν από το σημείο.

    Αυτή την ώρα γίνονται διαβουλεύσεις με τους αγρότες για να επισπεύσουν την απελευθέρωση του δρόμου.

    Τρακτέρ στον Μπράλο

    Οι αγρότες από την Κεντρική Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Μπράλου στο 200ο χλμ Αθηνών Λαμίας.

    Εκεί έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα από το μπλόκο της Ανθήλης και σύμφωνα με τους αγρότες «είναι ένας πρώτος σταθμός πριν την κάθοδο προς Αθήνα».

    Αυτή την ώρα στον κόμβο του Μπράλλου βρίσκονται αντιπροσωπείες αγροτών από την περιοχή του Δομοκού, της Βόρειας Εύβοιας, της Αταλάντης αλλά και της Φθιώτιδας.

    Ήδη μέχρι στιγμής οι αγρότες έχουν κλείσει τους παράδρομος για να μην υπάρχει κυκλοφορία και εξελίσσονται αυτή την ώρα διαπραγματεύσεις.

    Κλείνουν την Εγνατία στο ρεύμα προς Βέροια

    Επίσης, την πρόθεσή τους να προχωρήσουν το απόγευμα σε εκ νέου αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Νησελίου, στην Ημαθία, εξέφρασαν οι αγρότες της περιοχής, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 19:00 και για μία ώρα, το ρεύμα προς Βέροια.

    Στα μπλόκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και συζητήσεις για τον τρόπο καθόδου στην πρωτεύουσα, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα πρέπει να διαταράσσεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών, καθώς και ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές.

    Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για φέτος, και την προκαταβολή μέρους αυτής.

    Οι αγρότες σε Πλατύκαμπο, Φλώρινα και Χαλκιδική επιμένουν και εμφανίζονται αποφασισμένοι για την κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών.

    Μηχανοκίνητες πορείες και συμβολικοί αποκλεισμοί

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αγρότες σκέφτονται να προχωρήσουν στο συμβολικό κλείσιμο του τελωνείου όχι μόνο για τα φορτηγά αλλά για τα ΙΧ ενόψει της μηχανοκίνητης πορείας ενόψει του συλλαλητηρίου.

    Σημειώνεται ότι κλειστό επ’ αόριστον είναι και το τελωνείο της Καστορίας.

    Έτοιμοι για την μεγάλη απόβαση στην Αθήνα είναι και οι αγρότες της Κρήτης δίνοντας ραντεβού στο λιμάνι της Σούδας. Για τα αιτήματά τους μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μ. Σταυριανουδάκης.

    Κοινά τα προβλήματα

    «Είμαστε συντονισμένοι με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα. Είναι κοινά τα προβλήματα. Έχουμε ακριβώς τα ίδια προβλήματα που έχουν σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχουμε και εμείς στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα. Φεύγουμε ενωμένοι από το λιμάνι της Σούδας», δήλωσε ο κ. Σταυριανουδάκης.

    Όπως ανέφερε, θα πρέπει «να αποφασίσει η κυβέρνηση τελικά να δώσει και στους μικρομεσαίους αγρότες αυτό που δικαιούμαστε. Εμείς παράγουμε φαγητό, παράγουμε προϊόντα που τα έχει ανάγκη η πολιτεία, όλος ο κόσμος και πρέπει να σκεφτούν ότι πρέπει να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και όχι να έρχονται μόνο εισαγόμενα και να ερημώνουν τα δικά μας χωριά. Τώρα πρέπει να ακουστούμε για την ΚΑΠ».

    Κλείνουν την παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας

    Σε αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του μπλόκου Στεφανοβικείου θα προχωρήσουν σήμερα, Κυριακή, στις 10:30 το πρωί, αγρότες της περιοχής και από την περιοχή του Πηλίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

    «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να το ενισχύσουν. Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα που δίνουμε» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

    «Η κάθοδος στην Αθήνα είναι μονόδρομος»

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στα μέτωπα οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και προετοιμάζουν την καθοδό τους με τα τρακτερ στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη (20/2) στις 18:30 το απόγευμα.

    Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι Θεσσαλοί αγρότες να κατέβουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα.

    «Η κάθοδος στην Αθήνα είναι μονόδρομος για εμάς εκεί θα λυθούν καταστάσεις» δήλωσε ο Κωνταντίνος Μητροδήμος, αμυγδαλοπαραγωγός.

    Από την πλευρά του ο παραγωγός Ιορδάνης Ιωαννίδης κάλεσε τον κόσμο της Αθήνας να τους στηρίξει σε αυτή τη διαδήλωση, όλα τα σωματεία για να αναδείξουμε ότι το πρόβλημα είναι όλης της κοινωνίας

    Κ. Μητσοτάκης: Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους αγρότες λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας – Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε

    Για το θέμα των αγροτών, έκανε λόγο εκτός άλλων στην Κυριακάτικη ενημέρωσή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025.

    Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές.

    Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση.

    Ο κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1/1 έως 31/12/2024.

    Ήταν και δική μας πρόταση, ενώ σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν. Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.

    Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης: 

    Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 – Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη

    Παύλος Μαρινάκης για αγρότες: Κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διαδηλώνει όπως προβλέπει ο νόμος

    Χατζηδάκης: Στις 22 Μαρτίου η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό



    ΣΧΟΛΙΑ