• Κοινωνία

    Κιβωτός του Κόσμου: Ενώπιον εισαγγελέα 2 πρώην φιλοξενούμενοι – Το πεντάπτυχο κακοποιητικής συμπεριφοράς

    Πατέρας Αντώνιος

    Πατέρας Αντώνιος


    Τουλάχιστον δύο πρώην φιλοξενούμενοι στην Κιβωτό του Κόσμου φέρονται να έχουν επικοινωνήσει με την Εισαγγελία της Αθήνας, θέτοντας εαυτόν στη διάθεσή της Δικαιοσύνης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο νεαροί άνδρες δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες ενώπιον εισαγγελέα για να καταθέσουν ενόρκως ότι έπεσαν θύματα παράνομης συμπεριφοράς όσο φιλοξενούνταν σε κάποια από τις δομές.

    Δύο εισαγγελείς ανηλίκων χρεώθηκαν σήμερα την προκαταρκτική εξέταση, μετά την επιστροφή της δικογραφίας από τη Διεύθυνση Ανηλίκων της Αστυνομίας, η οποία ελέγχεται για τη διαρροή της κατάθεσης του 19χρονου, με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

    Οι εισαγγελείς ανηλίκων Κατερίνα Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή και καλούν από αύριο κιόλας νέους μάρτυρες, πρώην εργαζόμενους και τρόφιμους στην Κιβωτό.

    Συνολικά τουλάχιστον πέντε φέρονται να είναι τα πρόσωπα που αναμένεται να καταθέσουν άμεσα και προέκυψαν είτε μέσα από καταθέσεις άλλων είτε αυτοβούλως δήλωσαν ότι θα καταθέσουν.

    Σημαντική θεωρείται η μαρτυρία ενός νεαρού που σήμερα ζει εκτός Ελλάδος, αν τελικώς εμφανιστεί για να καταθέσει, όπως έχει δηλώσει.

    Μέχρι τώρα οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους τις 7 καταθέσεις που δόθηκαν στην Αστυνομία. Πρόκειται για 3 παιδιά και 4 εργαζόμενους.

    «Οι καταθέσεις τους ευθυγραμμίζονται σε πολλά σημεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αοριστίες», τόνιζαν δικαστικές πηγές.

    Από αυτές τις καταθέσεις, προς το παρόν, στο κάδρο των ερευνών βρίσκονται 4 πρόσωπα. Ο πατήρ Αντώνιος και 3 εργαζόμενοι.

    Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος και σωματική βλάβη σε αδύναμο είναι τα 2 αδικήματα που στην παρούσα φάση διερευνώνται.

    Εκτός από τον 19χρονο που καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση και τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα που τον επιβεβαιώνει, στις υπόλοιπες καταθέσεις φέρεται να περιγράφεται ένα πεντάπτυχο κακοποιητικής συμπεριφοράς:

    Ξύλο.
    Απομόνωση.
    Καταναγκαστική εργασία.
    Αποκλεισμός από το σχολείο.
    Παραμέληση της υγείας τους.

    Οι εισαγγελικές αρχές επιθυμούν και περιμένουν κάποια επιπλέον στοιχεία από τις νέες καταθέσεις που ενδεχομένως να μπορέσουν να δρομολογήσουν εξελίξεις. Πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των μαρτυρικών καταθέσεων, αν δηλαδή από αυτές προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και για σεξουαλική κακοποίηση σε άλλα παιδιά, πλην του 19χρονου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε δύο email (τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τουλάχιστον 10 καταγγελίες για σωματική κακοποίηση.

    Στόχος της Εισαγγελίας είναι η προκαταρκτική έρευνα να ολοκληρωθεί άμεσα.

    Πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται η Εισαγγελία να ζητήσει από τις Εισαγγελίες άλλων πόλεων που ενδεχομένως να διενεργούν έρευνα για την Κιβωτό του Κόσμου, να της διαβιβάσουν τις δικογραφίες για να ερευνηθούν ενιαία τα καταγγελλόμενα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυβέρνηση: «Μηδενική ανοχή» στα νοσηρά φαινόμενα – Ξηλώνουν τη διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου»



    ΣΧΟΛΙΑ