• Κοινωνία

    Κικίλιας: 10 από τις 1.470 πυρκαγιές δεν πήγαν καλά και δοκίμασαν τις αντοχές μας

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


    «Ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

    Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει από τα κλιμάκια της Γραμματείας Αρωγής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν.

    «Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση», σημείωσε και προσέθεσε: «Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με όλους τους άλλους, Αστυνομία, Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές, τους δημότες, τους πολίτες παλεύουν καθημερινά σε αυτές τις μάχες».

    «Αξίζει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε σε μια προσπάθεια η οποία πολλές φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Το λέω αυτό γιατί είδαμε ότι οι συνθήκες αυτές του ακραίου καύσωνα, δηλαδή η κλιματική κρίση που είναι εδώ μαζί -δυστυχώς με το ανθρώπινο χέρι είτε εμπρησμών είτε αμέλειας εγκληματικής- έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση αυτόν τον μήνα με πολλαπλές εστίες καθημερινά.

    Πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα και πολλές από αυτές τις μέρες, ειδικά αυτές στις οποίες είχαμε 44, 45, 46 βαθμούς καύσωνα μαζί με μποφόρ, δοκίμασαν τις αντοχές μας. Κάθε χρόνο είμαστε μία από τις μεσογειακές χώρες που δοκιμαζόμαστε από φωτιές από πυρκαγιές», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε:

    «Τα νούμερα ήταν πάρα πολύ καλά και θα εξακολουθήσουν να είναι καλά. Για τις περιοχές στις οποίες αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις τα προηγούμενα χρόνια, τη Βόρεια Εύβοια, τη Σάμο, με τα προγράμματα που κάναμε, των ψηφιακών πάσων και τις δυνατότητες να υποστηρίξουμε τις περιοχές αυτές, η Σάμος φέτος είχε πάνω από 30% αύξηση σε σχέση με το 2019 και στην Εύβοια, επίσης, υπήρχε μεγάλη αύξηση. Άρα το κράτος είναι εδώ και το κράτος υποστηρίζει».

    Διαβάστε επίσης:

    Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο – Δεν υπήρξε τραυματισμός

    Πυρκαγιές: Έρχονται βαρύτατα πρόστιμα για τους εμπρηστές – Μέχρι και €30.000

    Καιρός: Με ηλιοφάνεια και ζέστη μπαίνει ο Αύγουστος



    ΣΧΟΛΙΑ