• Κοινωνία

    Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει – Τι θα συμβεί στην Αττική [χάρτες]

    • NewsRoom
    Κακοκαιρία


    Από τα ξημερώματα της Παρασκευής άλλαξε ο καιρός με βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Το βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από τη νότια Ιταλία προς την Ελλάδα, θα επηρεάσει πολλές περιοχές.

    Οπως αναφέρει το meteo.gr και οι μετεωρολόγοι Ι. Κωλέτσης και Κ. Λαγουβάρδος:

    «Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινούμενο ανατολικά θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου 12-13 Ιανουαρίου 2024, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής χώρας (από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα) από το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου έως τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2024:

    Για την Παρασκευή 12/01 προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και πιθανόν στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στην Κρήτη ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, βαθμιαία στα ημιορεινά και από αργά το απόγευμα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

    Στον παρακάτω Χάρτη 1, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής για την Παρασκευή 12/01/2024.

     

    Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής σε χιλιοστά για την Παρασκευή 12/01 (24 ώρες συνολικά), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

     

    Το Σάββατο 13/01, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13/01 αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία), της Κεντρικής Στερεάς (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και αργότερα Βοιωτία), καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία και πιθανόν στην Κεντρική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

     

    Χάρτης 2. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού σε εκατοστά για το Σαββάτο 13/01/2024, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

     

     

    Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

    Οι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο από το βράδυ της Παρασκευής 12/01.
    Οι χαμηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, με τις μέγιστες τιμές τους το Σάββατο 13/01 να μην ξεπερνούν στα ηπειρωτικά τους 6-8 βαθμούς.
    Ο παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

    Ο Μαρουσάκης

    Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει κακοκαιρία σημειώνεται στη χώρα, κυρίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Χιόνια αναμένεται να πέσουν από το βράδυ της Παρασκευής (12/1) στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδας αλλά και στην Εύβοια σε ύψος περίπου 300 μέτρων, ενώ στην Πελοπόννησο από τα 500 μέτρα και πάνω. Παράλληλα, τα βορειότερα τμήματα του Νομού Αττικής έχουν περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν χιονοπτώσεις.
    Οι άνεμοι στρέφονται σε βόρειους και ενισχύονται στα 6-7 μποφόρ, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 14 βαθμούς στα δυτικά και στους 8-10 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από το απόγευμα και στη συνέχεια.

     

    Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος άφησε αιχμές για κάποιες προγνώσεις που έλεγαν ότι θα χιονίσει και στην Αττική. Σε χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

    “Τζούφιος” ο χιονιάς της Αττικής – Συγχαίρω τον κ. Ζιακόπουλο που κράτησε “μικρό καλάθι”
    Προς γνώση και συμμόρφωση όλων όσοι έσπευσαν -για άλλη μια φορά- να ενημερώσουν εδώ και μέρες ότι το Σάββατο στην Αττική θα χιονίσει πολύ χαμηλά και ότι θα έρθει “πολικός αρμαγεδδώνας”, σας ενημερώνω ότι οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο νομό από τα 450-500 μέτρα και υψηλότερα.
    Στο Πήλιο και στην Εύβοια θα χιονίσει σίγουρα πιο πυκνά και περίπου από τα ίδια υψόμετρα και πάνω. Επίσης, από τα 500 μέτρα περίπου, θα χιονίσει πρόσκαιρα και στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από τα 900-100 μέτρα και υψηλότερα.
    Ανακεφαλαιώνοντας. Σεβαστείτε την επιστήμη που υπηρετείτε. Αν έχετε τόση ανάγκη να ακουστεί το όνομά σας ρισκάροντας και δίνοντας λανθασμένες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε αίτηση σε κάποιο τηλεοπτικό show και όχι να ενημερώνετε δημόσια την κοινωνία, είτε ως επαγγελματίες Μετεωρολόγοι, είτε ως ερασιτέχνες.
    Συγχαρητήρια ειλικρινή στους συναδέλφους που κράτησαν μικρό καλάθι και δεν επιχείρησαν να δώσουν λεπτομέρειες όταν δεν ήταν σίγουροι. Συγχαίρω ειδικά τον κύριο Ζιακόπουλο ο οποίος εξήγησε από νωρίς ότι δεν αναμένεται κάτι σοβαρό στην Αττική και “κράτησε μικρό καλάθι”.
    Προσοχή και στις σοβαρές σελίδες του διαδικτύου από ποιούς ζητούν τη γνώμη για να τους δώσουν μια καιρική εξέλιξη. Η πρόγνωση του καιρού είναι επιστήμη σοβαρή και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων.
    Ας μη βιαζόμαστε να δώσουμε την είδηση αν δεν είμαστε σίγουροι. Οι διάττοντες αστέρες εξαφανίζονται γρήγορα. Αντοχή στο χρόνο έχουν μόνο όσοι σέβονται τον εαυτό τους και την επιστήμη που υπηρετούν.

    Ο καιρός στην Αττική

    Η μέρα έχει ξεκινήσει με βροχές στην Αττική, ενώ αργότερα το απόγευμα θα βλέπουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στη γύρω ορεινή και ημιορεινή ζώνη. Από αύριο (13/1) τα χιόνια θα κατέβουν ακόμη περισσότερο, περίπου στα 300 μέτρα. Άρα κοντά στον Διόνυσο, στον Άγιο Στέφανο, την Πολιτεία και την Κηφισιά ενδέχεται να βλέπουμε αξιόλογη χιονόπτωση, ενώ ακόμη δεν αποκλείεται να το στρώσει κιόλας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με τοπικά ισχυρές εντάσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 8-9 βαθμούς Κελσίου στο ανώτατο όριο, ενώ θα σημειώσει πτώση από το απόγευμα και στη συνέχεια.



    ΣΧΟΛΙΑ