• Κοινωνία

    Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Σχεδόν 8.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα μέσα σε δύο ημέρες – Πότε λήγει η προθεσμία

    • NewsRoom
    Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στη Βουλή

    Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στη Βουλή


    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο είναι ανοιχτή από τη Δευτέρα 19/2, και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με επιστολική ψήφο, μπορούν να συνδεθούν στο www.epistoliki.ypes.gov.gr και να εγγραφούν για να παραλάβουν τον φάκελο με τον οποίο θα ψηφίσουν.

    Στο νέο μήνυμά της η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρει: 

    “Σας θυμίζω ότι η επιστολική ψήφος θα είναι ο μόνος τρόπος να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές όσοι Έλληνες πολίτες μένουν στο εξωτερικό. Αν κάποιος – κάποια από εσάς έχει προβλήματα σύνδεσης στην πλατφόρμα, τότε μπορείτε να καλέσετε στο +302106266222 για βοήθεια ή να απευθυνθείτε σε ένα ΚΕΠ.

    Αν μένετε εκτός Ελλάδος, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στις προξενικές μας αρχές” αναφέρει σε μήνυμά της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Η αποστολή των φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει τον Μάιο, μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

    Με την πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr η επιστολική ψήφος γίνεται πράξη, με στόχο να διευκολύνουμε τη συμμετοχή όλων στις εκλογές”.

    Σχεδόν 8.000 αιτήσεις – Ψηφοφόροι και από την Παπούα Νέα Γουινέα

    Μόλις δύο 24ωρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, οι αιτήσεις πλησιάζουν τις 8.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, η οποία μίλησε στον Real FM για έναν σημαντικό αριθμό.

    “Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από Έλληνες που διαμένουν στη χώρα, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ότι υπάρχουν αιτήσεις και από Έλληνες του εξωτερικού που διαφορετικά πιστεύω ότι δεν θα ψήφιζαν στις ευρωεκλογές.

    Έχουμε αιτήσεις από χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά.

    Και αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν το κέρδος της επιστολικής ψήφου. Πως, δηλαδή, διευκολύνεις τον Έλληνα πολίτη όπου και αν αυτός βρίσκεται, σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης, να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα, το δικαίωμα της ψήφου”, ανέφερε η υπουργός.

    Έως τις 29 Απριλίου οι αιτήσεις

    Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 29/4 ακόμη και τυχόν αλλαγές και διορθώσεις στοιχείων.

    Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως:

    “Αν κάτι αλλάξει στα ατομικά στοιχεία, η διεύθυνση ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί ο πολίτης να κάνει τροποποίηση μέχρι τις 29/4. Μάλιστα, αν κάποιος έχει παραγγείλει επιστολική ψήφο, έχει προχωρήσει στην εγγραφή του, και αλλάξει γνώμη ακόμα και τελευταία στιγμή που λάβει τον φάκελο, μπορεί να πάει να ψηφίσει διά ζώσης.

    Εφόσον, όμως, δεν έχει στείλει τον φάκελο. Θα εκδοθούν συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι οι οποίοι θα σταλούν ηλεκτρονικά στους δήμους και θα μπορούν, ακόμα και εκείνοι που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο αλλά άλλαξαν γνώμη, να πάνε σε ένα εκλογικό τμήμα διά ζώσης μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής της 9ης Ιουνίου 2024″.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΥΠΕΣ για επιστολική ψήφο: Ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε, όλοι μαζί, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας

    Επιστολική ψήφος: Χρηστικός οδηγός για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

    epistoliki.ypes.gov.gr – Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ