• Κοινωνία

    Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τους σεισμούς σε Κρήτη και Θήβα

    • NewsRoom
    Σεισμός


    Μόλις δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν το Σάββατο σε Κρήτη και Θήβα.  Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 7:15 το πρωί του Σαββάτου σε θαλάσσιο χώρο, με επίκεντρο 30 χλμ νοτιοανατολικά της Ζάκρου στον νομό Λασιθίου και εστιακό βάθος μόλις 4,5χλμ.

    Ο εγκέλαδος «χτύπησε» στη συνέχεια την Θήβα, με έναν σεισμό μεγέθους 3,9 -που έγινε αισθητός και στην Αττική-, με επίκεντρο 5χλμ βορειοανατολικά της Θήβας και με εστιακό βάθος 5χλμ. Ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε για το αν υπήρξαν υλικές ζημιές, τονίζοντας συγχρόνως τις άσχημες μνήμες που «ξύπνησε» ο σεισμός στους κατοίκους της περιοχής.

    Αισθητός ο σεισμός

    «Ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή την δική μας, είχε όμως μικρή διάρκεια και μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, τουλάχιστον στην νοτιοανατολική Κρήτη. Αν αναλογιστείτε ότι είχαμε και το περσινό φαινόμενο με τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που είχε δημιουργήσει και προβλήματα που δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί, αντιλαμβάνεστε ότι η ανησυχία του κόσμου είναι εύλογη», ανέφερε στην ΕΡΤ.

    Ακόμη και η Αττική ταρακουνήθηκε από τον δεύτερο σεισμό που «χτύπησε» σήμερα την χώρα, με επίκεντρο την Θήβα. Οι 3,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ήταν αρκετοί για να ανησυχήσουν τους κατοίκους, καθώς το επίκεντρο ήταν αρκετά επιφανειακό.

    Λέκκας για σεισμό στη Θήβας: «Το παρακολουθούμε»

    Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ για τον σεισμό στη Θήβα ότι «εντάσσεται στην σεισμική δραστηριότητα που είχαμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο στην περιοχή των Θηβών με έντονη δραστηριότητα, μία δόνηση που δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες που εκδηλώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και σήμερα βέβαια στην Κρήτη.

    Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, το οποίο θέλει κάποια προσοχή και το οποίο παρακολουθούμε». Οι επιστήμονες είναι εφησυχαστικοί, ωστόσο εφιστούν την προσοχή των κατοίκων



    ΣΧΟΛΙΑ