• Κοινωνία

    Κάθειρξη και φυλάκιση 7 κατηγορούμενους για το σκάνδαλο με τα «θαλασσοδάνεια» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου

    • NewsRoom
    δικαστηριο


    Σε ποινές κάθειρξης και φυλάκισης κατά περίπτωση καταδικάστηκαν σήμερα επτά από τους 10 κατηγορουμένους για το σκάνδαλο με τα «θαλασσοδάνεια» της υπό εκκαθάριση πλέον Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου.

    Στην πρωτόδικη αυτή απόφαση που ελήφθη ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης για τα όσα συνέβησαν στη διετία 2004 – 2005 και είχαν αποτέλεσμα την απώλεια τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της Τράπεζας καταδικάσθηκαν ο δανειολήπτης και ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και Λήμνου, σε κάθειρξη πέντε ετών ο καθένας (η Εισαγγελέας πρότεινε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή αυτή της κάθειρξης έξι ετών). Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών ο καθένας (η Εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση τεσσάρων ετών). Ακόμα άλλα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης δυο ετών ο καθένας (η Εισαγγελέας πρότεινε την ίδια ποινή). Ας σημειωθεί ότι για την καταδίκη των πέντε τελευταίων μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου η οποία πρότεινε την αθώωσή τους.

    Στο σύνολο των καταδικασθέντων αναγνωρίστηκαν όλα τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου ή σύννομου βίου, ιδιαίτερα δε στους τρεις που καταδικάστηκαν με τις μικρότερες ποινές αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της συνεργασίας τους με τις αρχές για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

    Οι έξι από τους επτά καταδικασθέντες κατηγορούντο για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και από κοινού για ποσά άνω των 120.000 ευρώ, ενώ ο δανειολήπτης κατηγορείτο ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Στην ίδια δίκη αθωώθηκαν τρεις ακόμα κατηγορούμενοι, ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Λήμνο, η σύζυγος του δανειολήπτη και ο υπεύθυνος του γραφείου συμψηφισμού της Τράπεζας.

    Ας σημειωθεί ότι δυο ακόμα κατηγορούμενοι, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Α’ αντιπρόεδρος έχουν φύγει από τη ζωή.

    Η δίκη που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν η πρώτη από τις υποθέσεις που αφορούν την υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα. Ακολουθούν άλλες δυο, στη μία εκ των οποίων δικάζονται ως κατηγορούμενοι περί τα 60 άτομα.



    ΣΧΟΛΙΑ