• Κοινωνία

    Κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι: Το κτήριο “βυθιζόταν” από το 1990

    EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH


    Το 12όροφο παραθαλάσσιο κτήριο στο συγκρότημα κατοικιών Τσαμπλέιν Τάουερς Σάουθ στο Μαϊάμι, το οποίο κατέρρευσε την Πέμπτη, αντιμετώπιζε πρόβλημα στατικότητας. Μάλιστα οι επιστήμονες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, προειδοποιούσαν από το 2020 ότι η στατικότητα είναι προβληματική καθώς διαπίστωσαν ότι το συγκρότημα, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε υγρότοπο, βυθιζόταν κατά περίπου 2 χιλιοστά τον χρόνο και μάλιστα από τη δεκαετία του 1990.

    Φέτος, ήταν η χρονιά που έπρεπε να πιστοποιηθεί η ασφάλεια του κτηρίου για πρώτη φορά σε 40 χρόνια και να γίνουν ορισμένες εκτεταμένες επισκευές στον οπλισμό του κτιρίου, όπως ο  σκουριασμένος χάλυβας και το καταστραμμένο σκυρόδεμα σε διάφορα τμήματα της κατασκευής.

    Επιπλέον, κάτι που επιβάρυνε περαιτέρω τη στατικότητα του κτηρίου, είναι ορισμένες εργασίες στην οροφή που αύξησαν το κάθετο φορτίο της κατασκευής, αυξάνοντας το βάρος. Μέχρι στιγμής τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει εύρενα. Εντύπωση προκαλεί το γεγοβνός ότι Αντιδήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι το κτήριο πέρασε επιθεώρηση στέγης την Τετάρτη, μία μέρα δηλαδή πριν από την κατάρρευση.

    Μέχρι στιγμής 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 159 αγνοούνται. Η κατασκευή του συγκροτήματος, ολοκληρώθηκε το 1981 και είχε 136 διαμερίσματα εκ των οποίων τα 80 κατοικούνταν. Την Πέμπτη, περισσότερα από 55 διαμερίσματα.

    Ωστόσο, πολλοί θέτουν ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας και εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια. Τέσσερις νεκροί και 159 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κατάρρευσης.

    Διαβάστε ακόμα:

    Μαϊάμι: Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου

    Φόνος στη Λάρισα: Νεκρός άντρας από πυροβολισμούς – Συνελήφθη 35χρονος

    Ισπανία: Νεκρός στο κελί του βρέθηκε ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζον ΜακΆφι

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ