• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Elias: Ζημιές στη Βόρεια Εύβοια – Ξεκίνησε να υπερχειλίζει ο Σπερχειός

    • NewsRoom


    Συνεχίζεται η κακοκαιρία Elias σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Εύβοια να έχει επηρεαστεί εκτεταμένα από το νέο αυτό κύμα, που προκάλεσε περαιτέρω σοβαρές ζημιές.

    Κομμένος στα δύο είναι ο κεντρικός οδικός άξονας από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια, λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα.

    Ωστόσο, στην περιοχή βρίσκεται αυτή την ώρα, ένας μεγάλος όγκος φερτών υλικών.

    Ακόμη, πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων.

    Επομένως, αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

    Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση και οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν μόλις δώσουν εντολή οι αρχές.

    Στην Βόρειο Εύβοια, στο Πευκί, την Ιστιαία και τις Ροβιές έχει μεταβεί ακτοπλοϊκά από την Γλύφα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για να συντονίσει από κοντά την παρέμβαση των δυνάμεων.

    Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

    Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Λάρισας, που δοκιμάζονται ξανά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λίγες ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

    Μάλιστα, λίγο πριν τις 16.30 εστάλη μήνυμα από το «112» για εκκένωση του χωριού Σωτήριο στους κατοίκους της περιοχής λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία Elias.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού Σωτήριο στη Λάρισα

    Ξάνθη: Φωτιά σε δασική έκταση στο Δασοχώρι

    Θεσσαλία: Ανοιχτά τα σχολεία την Πέμπτη σε Λάρισα, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Μετέωρα – Πού θα γίνουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση



    ΣΧΟΛΙΑ