F

Κοινωνία

Κακοκαιρία Μπάλλος: Συνεχίζονται τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

  • NewsRoom
Κακοκαιρία Μπάλλος: Συνεχίζονται τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

Φωτο: ΕΡΤ


Χωρίς τέλος είναι τα προβλήματα και οι καταστροφές που σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Στη Θεσσαλονίκη υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός προκαλώντας διακοπές κυκλοφορίας, ενώ στις Σέρρες γέφυρα «βυθίστηκε» από την υπερχείλιση ποταμού.

Παράλληλα, δέντρο έπεσε πάνω σε πολυκατοικία στο κέντρο της Καλαμαριάς, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της αντιδημαρχίας καθαριότητας του Δήμου.

Όλα αυτά εξελίχθηκαν αργά το απόγευμα στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Χρυσάνθου και Κωφίδου, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση του. Λίγο αργότερα το δέντρο κόπηκε και απομακρύνθηκε. Από την πτώση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Υπερχείλισε ο Γαλλικός Ποταμός

Στη Θεσσαλονίκη, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην προέκταση της οδού Μ.Αλεξάνδρου, από Σίνδο προς Βιολογικό και από την προέκταση Πόντου προς Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στα ακόλουθα σημεία:

  • στην ΕΠ.Ο Λαγκαδικίων-Σχολαρίου στο ύψος του 3ου χλμ λόγω υπερχείλισης χειμάρρου
  • στο 1ο χλμ Λαγκαδά – Ηρακλείου
  • στο 1ο χλμ αγροτικής ασφαλτοστρωμένης οδού Λαγκαδά – Ασσήρου
  • στην Ε.Ο. Πενταλόφου – Σίνδου (Θέση Βουστάσια)

Εν τω μεταξύ, προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο πλημμύρας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετά από μια νέα ισχυρή νεροποντή παρόμοια με αυτή που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλλος», απηύθυνε ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, έκανε λόγο για καθυστερήσεις από πλευράς πολιτείας για τη διευθέτηση του ποταμού Ανθεμούντα που διατρέχει δύο νομούς -Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- και ουσιαστικά καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, δίπλα από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το GRTimes.gr στην τοπική κοινότητα Ταγαράδων του δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη οι κάτοικοι έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα για περισσότερες από οκτώ ώρες.

«Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, δημιουργήθηκαν προβλήματα στο δίκτυο φωτισμού του χωριού, με αποτέλεσμα η μισή κοινότητα να μην είναι φωτισμένη. Απευθείας, ενημερώσαμε τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τον κόσμο. Επομένως, περιμένουμε να έρθει ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει το δίκτυο φωτισμού εκεί που υπάρχει πρόβλημα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ταγαράδων, Καλαθάς Δημήτριος.

Χωρίς ρεύμα και νερό

Επιπλέον, με την υπερχείλιση του ποταμού Ανθεμούντα από εχθές, σύμφωνα με τον κ. Καλαθά έσπασαν σωλήνες σε μερικά σημεία κατά μήκος του ποταμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις της κοινότητας Ταγαράδων κατά την άντληση νερού και να θολώσει το νερό, όπως προαναφέρθηκε νωρίτερα, σήμερα.

«Αφότου καταλάβαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, απευθείας διακόπηκε η παροχή νερού. Στη συνέχεια καθαρίσαμε το δίκτυο και το νερό στο σημείο και μέχρι αυτή την ώρα αποκαθιστούμε σταδιακά όλο το δίκτυο» προσθέτει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ταγαράδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκατάσταση έχει ξεκινήσει σταδιακά κα θα συνεχιστεί έως αργά το βράδυ, με στόχο όλα τα σπίτια να αντλούν νερό, χωρίς προβλήματα. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι πως οι τρεις γεωτρήσεις τροφοδοτούν εκτός από τους Ταγαράδες και την Καρδία.

Όσον αφορά τη διακοπή νερού, ταυτόχρονα με την πτώση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Καλαθάς εξηγεί στο ότι οι δεξαμενές που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα, λόγω των κεραυνών μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν, διότι όταν σταματήσει να δουλεύει το ηλεκτρικό δίκτυο, σταματάει ταυτόχρονα και η άντληση υδάτων.

«Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις και συνήθως οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρόλα αυτά, η κοινότητα των Ταγαράδων και ο δήμος Θέρμης είναι πάντα σε ετοιμότητα και ιδίως αυτές τις δύσκολες μέρες, όλοι βρίσκονται στις επάλξεις».

Ανησυχία για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ο δήμαρχος Θέρμης απευθύνθηκε προς το υπουργείο Υποδομών, λέγοντας ότι, αν δεν γίνουν έγκαιρα οι μελέτες για να ξεκινήσουν έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού, είναι πιθανόν σε μια μεγαλύτερη κακοκαιρία να πλημμυρίσει το αεροδρόμιο, καθώς μετά τη γέφυρα στην επαρχιακή οδό, υπάρχει μια μικρότερη προς το αεροδρόμιο και μετά δεν υπάρχει τίποτα ώστε να συγκρατήσει το νερό σε περίπτωση μεγαλύτερης κακοκαιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι το ποτάμι παρέσυρε μέχρι και κολόνες της ΔΕΗ από το υπό κατασκευή έργο στη Γαλάτιστα, με αποτέλεσμα να φρακάρουν όταν έφτασαν στο ύψος της γέφυρας όπου τελικά υπερχείλισε.

Για το αν είχαν γίνει ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η πλημμύρα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά της Περιφέρειας, για αυτό το συγκεκριμένο ποτάμι έχουν γίνει γέφυρες με προδιαγραφές πλημμυρικής ζωής 50 ετών. Ας ξυπνήσουν επιτέλους στο υπουργείο να προχωρήσουν γρήγορα τις μελέτες για τη διευθέτηση γιατί το επόμενο φαινόμενο θα είναι στο αεροδρόμιο. Αν περνούσε το νερό από αυτή τη γέφυρα και έφτανε στην επόμενη, που είναι πιο χαμηλή, θα πλημμυριζε το αεροδρόμιο, και αυτό θα είναι ντροπή για μια χώρα».

Υπερχείλιση ποταμού

Προβλήματα στη γέφυρα του επαρχιακού δρόμου Βέργης-Τριανταφυλλιάς δημιούργησε η υπερχείλιση του Κουπατσιανού στον Δήμο Βισαλτίας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα σε μέρος της γέφυρας από την μεριά της Τριανταφυλλιάς.

Είναι χαρακτηριστικές οι αεροφωτογραφίες που έδωσε στην ΕΡΤ ο κάτοικος της Βέργης Στέλιος Ρίζος οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς.

Κακοκαιρία Μπάλλος: Συνεχίζονται τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα
Φωτο: ΕΡΤ

Με απόφαση του Δημάρχου Βισαλτίας, Αθανάσιου Μασλαρινού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από το πρωί στις 09:00 του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου για 48 ώρες στο οδικό δίκτυο Σησαμιάς – Βέργης, από την εκκλησία και μετά και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Θοδωρής Βαδικόλιας, είπε ότι χθες συνεργεία του Δήμου καθάρισαν περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ενώ λόγω ανόδου της στάθμης του νερού προχώρησαν προληπτικά στο κλείσιμο του επαρχιακού οδικού δικτύου Βέργης-Τριανταφυλλιάς, της γέφυρας Καστανοχωρίου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστανοχώρι – Άγιος Δημήτριος και του οδικού δικτύου Σησαμιάς – Βέργης και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

Την ίδια ώρα, το ανάχωμα του Κοπατσιανού έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια στην Σησαμιά και στην Αγία Παρασκευή, ενώ ο όγκος νερού και η συσσώρευση φερτών υλικών προκάλεσαν την πτώση των κιγκλιδωμάτων στη γέφυρα στο Καστανοχώρι, χωρίς όμως να υποστεί περαιτέρω ζημιά.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσαν πάνω από 75 εκατ. τόνοι νερού

Αίγυπτος: Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για τις καταστροφικές πλημμύρεςΣΧΟΛΙΑ