• Κοινωνία

    Ισλανδία: Ανοίγουν και πάλι μπαρ, γυμναστήρια και νυχτερινά κέντρα


    H Ισλανδία χαλάρωσε σήμερα τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την πανδημία του κορονοϊού επιτρέποντας τις δημόσιες συναθροίσεις έως και 200 ανθρώπων και ανοίγοντας τα νυχτερινά κέντρα και τα γυμναστήρια, καθώς η χώρα οδεύει προς την πλήρη ανάκαμψη από την πανδημία.

    Η βορειοατλαντική αυτή χώρα, η οποία περιόρισε την εξάπλωση του ιού μέσω της χρήσης τεστ και της ιχνηλάτησης σε συνδυασμό με ένα πλήρες lockdown, έχει καταγράψει 1.804 κρούσματα και δέκα θανάτους. Αλλά κατέγραψε μόλις πέντε νέα κρούσματα μέσα στον Μάιο και πάνω από το 99% των ανθρώπων που νόσησαν από covid-19 έχουν ήδη αναρρώσει. Το επίπεδο συναγερμού της χώρας μειώθηκε από την «επείγουσα φάση» στη «φάση συναγερμού», το δεύτερο από τρία στάδια, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση.

    Τα γυμναστήρια επίσης επιτρέπεται και πάλι να ανοίξουν αλλά με τη μισή πελατεία τους, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μέχρι τις 11μ.μ., σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Οι δημόσιες συναθροίσεις έως και 200 ανθρώπων θα επιτρέπονται και θα είναι προαιρετική η απόσταση δύο μέτρων στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία ωστόσο προτείνεται από τις αρχές. Η Ισλανδία ξεκίνησε την άρση των περιορισμών στις αρχές Μαϊου επιτρέποντας την λειτουργία κομμωτηρίων, μουσείων και σχολείων έπειτα από την εισήγηση του επικεφαλής επιδημιολόγου. Οι υπόλοιποι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν στις 21 Ιουνίου.

    Σε τεστ για τον κορονοϊό υποβλήθηκαν 58.844 Ισλανδοί, δηλαδή πάνω από το 16% του πληθυσμού, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς ο πληθυσμός της χώρας είναι μικρός. Μόνο τρία κρούσματα υπάρχουν στη χώρα αυτή τη στιγμή, ενώ επτά από τους δέκα νεκρούς από covid-19 ήταν άνω των 70 ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ