• Κοινωνία

    Εισαγγελική πρόταση ενοχής ανώτερου δικαστή και δικηγόρου-πρώην βουλευτή για δωροδοκία

    Τράπερ


    Στην εισήγησή του, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ζήτησε την καταδίκη του προέδρου εφετών Γιάννη Ευσταθίου και του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου για μία σειρά καταγγελιών που δημόσια είχαν διατυπωθεί από επιχειρηματία, πριν από 8 χρόνια, μέσα σε δικαστική αίθουσα του Εφετείου, όπου εκδικαζόταν η βασική υπόθεση του λεγόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος».

    Ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος παρέμενε για μεγάλο διάστημα καταζητούμενος και πρόσφατα εμφανίστηκε στη δίκη που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο 1,5 χρόνο, είχε καταγγείλει ένα σκοτεινό παρασκήνιο εκβιασμών και δωροδοκιών, με φερόμενους πρωταγωνιστές δύο δικαστές.

    Το 2010, υποστηρίζει, ενώ δικαζόταν στο Εφετείο της Αθήνας για άλλη υπόθεση του παραδικαστικού, με συγκατηγορούμενούς του τον δικαστή Βαγγέλη Καλούση και τον δικηγόρο – βουλευτή Πέτρο Μαντούβαλο, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε.

    Του ζητούσε -ισχυρίζεται- 60.000 ευρώ, ποσό που φέρεται να απαιτούσαν δύο δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο Πέτρος Μαντούβαλος δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τους ίδιους δικαστές για να τον απαλλάξουν.

    «Αδίστακτος δικαστής»

    Ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ένα εκ των κατηγορουμένων δικαστών, χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του.

    «Η πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος του έντονου φόβου του επιχειρηματία που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας την καταδίκη του προέδρου Εφετών (ήταν πρόεδρος σε εκείνη τη δίκη του 2010) αλλά και την απαλλαγή του επίσης κατηγορούμενου επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση. Όπως είπε:

    «Ο επιχειρηματίας έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφεί σε δίκη. Τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού.»

    Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε επίσης να κριθεί ένοχος και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για την εκβίαση του επιχειρηματία. Ο αρχιμανδρίτης φέρεται να μεσολάβησε στη δωροδοκία του προέδρου Εφετών από τον Γιάννη Μπολέτση.

    Εισηγήθηκε ακόμα την ενοχή του Σταύρου Γεωργιτσιανάκου για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.

    Αθωώσεις

    Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του δεύτερου κατηγορούμενου δικαστή (εφέτης στο βαθμό) και λόγω αμφιβολιών, ενός γνωστού δικηγόρου της Αθήνας.

    Παράλληλα, πρότεινε την αθώωση του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη λόγω παραγραφής από το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας. Με το ίδιο σκεπτικό εισηγήθηκε την απαλλαγή λόγω παραγραφής ακόμα ενός δικηγόρου και ενός ιερέα.

    Επίσης, ο εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για αυτό το αδίκημα στο ακροατήριο.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτής της δίκης, οι δύο δικαστές από το Μάιο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο – μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

    Επίσης, ο ένας δικαστής κατηγορείται, ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, για να αθωώσει κι εκείνον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: «Άλλη μία σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση κατέρρευσε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυση-σοκ για την αποτίμηση του «Ελ. Βενιζέλος»: «Αν δεν παρενέβαινε η Κομισιόν, το Δημόσιο θα είχε ζημιά 740 εκατομμύρια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο



    ΣΧΟΛΙΑ