• Κοινωνία

    Ιράν: Αποφυλακίστηκε η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί

    • NewsRoom

    Daniel Cole/Copyright 2022 The AP. All rights reserved


    Η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί αφέθηκε ελεύθερη σήμερα μετά από τρεις εβδομάδες κράτησής της λόγω της ανοιχτής υποστήριξης της στις διαδηλώσεις στο Ιράν, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

    Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, τις οποίες οι αρχές αποκαλούν «ταραχές», μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της κράτησής της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

    Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις «ταραχές», συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, και χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

    Η Αλιντουστί, 38 ετών, κρατούνταν στην Τεχεράνη από τις 17 Δεκεμβρίου αφού είχε κάνει πολλές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες υποστήριζε τις διαδηλώσεις καταγγέλλοντας κυρίως την εκτέλεση διαδηλωτών, ή στις οποίες φαίνεται να σηκώνει τη μαντίλα της.

    «Η πελάτισσά μου αφέθηκε σήμερα ελεύθερη με εγγύηση», δήλωσε η δικηγόρος της Ζάχρα Μινοέ στο πρακτορείο ειδήσεων Isna.

    Η ηθοποιός ήταν η πιο διάσημη προσωπικότητα που συνελήφθη σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

    Σχεδόν 500 προσωπικότητες και εργαζόμενοι από τον χώρο του κινηματογράφου, όπως η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ ή ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ είχαν ζητήσει τον Δεκέμβριο σε ανοιχτή επιστολή τους την άμεση αποφυλάκιση της Αλιντουστί.

    Η Ταρανέ Αλιντουστί είναι γνωστή για τους ρόλους της σε ταινίες του σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, μεταξύ των οποίων “Ο εμποράκος”, Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2017. Έχει παίξει επίσης στην ταινία του Σαϊντ Ρουστάγι “Leila’s Brothers” που παρουσιάστηκε φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Κωνσταντίνος Εμμανουήλ: Συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του



    ΣΧΟΛΙΑ