• Κοινωνία

    Ινδία: Άγνωστοι έκλεψαν τις στάχτες του Γκάντι και βεβήλωσαν φωτογραφίες του

    • NewsRoom


    Κλέφτες άρπαξαν στάχτες του Μαχάτμα Γκάντι στην 150η επέτειο της γέννησής του από ένα μνημείο στην κεντρική Ινδία όπου βρίσκονταν από το 1948 εκεί, μετά την δολοφονίας του από έναν ινδουϊστή εξτρεμιστή.

    Οι κλέφτες βεβήλωσαν επίσης κάποιες φωτογραφίες του ιστορικού Ινδού πολιτικού και ακτιβιστή, γράφοντας πάνω τους «προδότης» με πράσινη μπογιά. Σημειώνεται πως κάποιοι σκληροπυρηνικοί ινδουϊστές θεωρούν τον Γκάντι προδότη για τη στήριξή του προς την ενότητα μεταξύ ινδουϊστών και μουσουλμάνων, αν και ο ίδιος ο Γκάντι ήταν πιστός ινδουϊστής.

    Η αστυνομία της Ρεβά, στην πολιτεία Μαντχία Πραντές, επιβεβαίωσε στο BBC πως η κλοπή διερευνάται ως ενέργεια σε βάρος της εθνικής ενοποίησης. Ο Μανγκαλντίπ Τιβάρι, φροντιστής του μνημείου Μπαπού Μπαβάν, όπου βρίσκονταν οι στάχτες, χαρακτήρισε την κλοπή «ντροπιαστική».

     Ο Τιβάρι ανέφερε χαρακτηριστικά στην ινδική ιστοσελίδα The Wire: «Άνοιξα την πύλη στο Μπαβάν νωρίς το πρωί επειδή ήταν τα γενέθλια του Γκάντι» είπε. Όταν επέστρεψα…βρήκα τα απομεινάριά του να λείπουν και το πόστερ του βανδαλισμένο».



    ΣΧΟΛΙΑ