• Κοινωνία

    Οικονόμου: Επιχειρούν στην Αττική 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της ΕΛΑΣ

    • NewsRoom
    Οικονόμου: Επιχειρούν στην Αττική 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της ΕΛΑΣ

    Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου


    Από το πρωί η Ελληνική Αστυνομία στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι επί ποδός, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σύμφωνα και με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ακολουθεί και εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπεται για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καιρικών φαινομένων, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου κατά την ενημέρωση για την κακοκαιρία «Ελπίδα».

    Ειδικότερα για την Αττική, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε πως επιχειρούν, αυτό το 24ωρο, 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα το Κέντρο Άμεσης Δράσης έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια σε πολίτες οι οποίοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα και ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΛΑΣ.

     Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αττικής Οδού, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εξήγησε, διότι προϋπέθετε την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού από άλλα οχήματα, με ασφάλεια να μπορέσει να γίνει αντιδρόμηση και να αποφευχθούν συγκρούσεις κι άλλα ατυχήματα.

    Σημείωσε πως η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την αντιδρόμηση, διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣ είναι σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ενισχυθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να διασφαλιστούν οι δρόμοι στους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης.

    Επίσης, απηύθυνε έκκληση να περιοριστούν οι κινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες, λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και της επιδείνωσης που αναμένεται τις νυχτερινές ώρες.

    Ακόμα, απηύθυνε παράκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν στα οχήματά τους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και δεν τις τοποθετούν στα σημεία των οδών που επιβάλλεται.

    Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί για το επόμενο διάστημα οι βασικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία.

    Τέλος, απηύθυνε έκκληση για άτομα που θα χρειαστούν επειγόντως τη μετακίνησή τους είτε προς νοσοκομείο είτε οπουδήποτε αλλού, να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία, και τόνισε πως η Πολιτεία θα διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά τους.

    Η Άμεση Δράση έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια σε πολίτες

    «Στην Αττική επιχειρούν 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και από το πρωί έως τώρα το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια σε πολίτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα και ζήτησαν την βοήθεια της ΕΛΑΣ», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, στην έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

    «Λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων και της επιδείνωσης που αναμένεται τις νυχτερινές ώρες πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες. Και από αύριο το πρωί αναμένεται να υπάρχει λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και παγετός», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ επισήμανε, πως «από το πρωί η ΕΛΑΣ, στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι επί ποδός, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σύμφωνα και με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ακολουθεί και εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπει την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καιρικών φαινομένων».

    Σχετικά με την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, ο υφυπουργός τόνισε ότι από το πρωί εξελίσσεται συνεχώς ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να είναι το εθνικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ πρόσθεσε πως έχει απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων, ενώ των υπολοίπων οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «έγινε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να διασφαλιστούν οι παράπλευροι δρόμοι και να μην εισέρχονται οδηγοί βαρέων οχημάτων στην Αττική οδό.

    Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο και ειδικότερα στα πολύ δύσκολα σημεία που γνωρίζουμε ότι είναι η Μαλακάσα».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αττικής οδού, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς αυτήν του Αεροδρομίου. «Είναι μια δύσκολη επιχείρηση», τόνισε, γιατί προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής οδού από άλλα οχήματα ώστε με ασφάλεια να μπορεί να γίνει αντιδρόμηση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε συγκρούσεις και άλλα ατυχήματα».

    «Αυτή την ώρα επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση που δυσχεραίνει την αντιδρόμηση», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. «Είμαστε όμως σε συνεργασία με την περιφέρεια και την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να διασφαλιστούν οι δρόμοι από τους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης και να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική οδό. Το πρόβλημα της Αττικής οδού επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την συμφόρηση σε δρόμους που οδηγούσαν προς τα εκεί, όπως η περιφερειακή του Υμηττού και η Μεσογείων, με αποτέλεσμα βέβαια να υπάρξει μια γενικότερη δυσκολία από πλευράς κυκλοφορίας σε βασικούς άξονες της Αττικής».

    Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται εάν στα οχήματα τους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. «Υπάρχει η παρουσία αστυνομικών, γίνονται έλεγχοι. Δεν επιτρέπεται η κίνηση αυτοκινήτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες», είπε ακόμη.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Κατεχάκη και στην Αττική οδό, σημείωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών δεν έφερε αντιολισθητικές αλυσίδες με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν έντονα αυτά τα προβλήματα. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και το επόμενο διάστημα τους βασικούς οδικούς άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία ανοιχτούς», επισήμανε.

    Τέλος, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «άτομα που θα χρειαστούν επειγόντως την μετακίνησή τους, είτε προς νοσοκομεία, είτε οπουδήποτε αλλού να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην ΕΛΑΣ και η Πολιτεία θα διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά τους».

    Διαβάστε επίσης

    Κυκλοφοριακό χάος: Φταίνε τα ακατάλληλα ελαστικά και η έλλειψη ενημέρωσης!

    Κακοκαιρία «Ελπίς»: Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αττικής

    Διακόπτεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε Αττική Οδό, περιφερειακό Υμηττού και Αιγάλεω



    ΣΧΟΛΙΑ