Κοινωνία

Μάτι: 100 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, αλλά κακούργημα ουδέν…


Από δική τους αμέλεια 100 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Εξαιτίας όσων όφειλαν αλλά παρέλειψαν να πράξουν, εκατοντάδες άλλοι θα ζήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους με ανεξίτηλα τα σημάδια της φρίκης και της απώλειας. Γλίτωσαν μεν, έχασαν δε, για πάντα, παιδιά, συζύγους, γονείς, αδέλφια και περιουσίες.

Η ώρα των ποινικών ευθυνών για την ασύλληπτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική έφτασε με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος συνολικά 20 αιρετών και κρατικών αξιωματούχων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος καθώς για τις ζωές που χάθηκαν κι εκείνες που κινδύνευσαν δεν προέκυψε δόλος που θα στοιχειοθετούσε κακουργηματικές κατηγορίες.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους είναι για:

 • Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως
 • Για σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως, από υπόχρεους ή μη.
 • Για εμπρησμό από αμέλεια.

Η τελευταία κατηγορία αφορά μόνο τον ηλικιωμένο στο Νταού Πεντέλης, από τον οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την έρευνα τους με διάταξη 293 σελίδων.

Ποιοι κατηγορούνται για την τραγωδία στο Μάτι

Κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων είναι:

 • Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,
 • ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης,
 • ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης,
 • ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς,
 • ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης,
 • ο τότε υπαρχηγός και σημερινός αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος,
 • διοικητές των τμημάτων τροχαίας, άνδρες των οποίων βρέθηκαν στη φλεγόμενη περιοχή,
 • αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήταν υπεύθυνοι του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και του επιχειρησιακού – επικοινωνιακού κέντρου “199” της Πυροσβεστικής την 23η Ιουλίου. και
 • αρμόδιοι υπάλληλοι των γραφείων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δύο Δήμων
 • ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά καίγοντας ξύλα.

Για 4 εμπλεκόμενους δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης κάποιας αξιόποινης πράξης.

Για εκείνους η υπόθεση αρχειοθετείται. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Τσουβάλα πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχο Νίκο Σπανουδάκη, την περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνο Καλύβα. Η Εισαγγελία Εφετών, πάντως, θα έχει τον τελευταίο λόγο για την αρχειοθέτηση, καθώς όσα θύματα ή συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς τους έχουν καταμηνύσει μπορούν να προσφύγουν ζητώντας ανάσυρση από το αρχείο του σκέλους της δικογραφίας για τα 4 αυτά πρόσωπα.

Δεν προέκυψε κακούργημα

Η προκαταρκτική εξέταση του αντεισαγγελέα Εφετών και πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου και των εισαγγελέων Πρωτοδικών Νίκου Φιστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου δεν κατέληξε σε ενδείξεις διάπραξης κακουργηματικών πράξεων.

Η στοιχειοθέτηση της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο προϋπόθετε την αποδοχή των αρμοδίων πως οι παραλείψεις και οι πλημμελείς ενέργειες τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο ανθρώπων.

Ετσι, οι εισαγγελείς προχώρησαν στην αρχειοθέτηση των μηνυτήριων αναφορών πυρόπληκτων και συγγενών θυμάτων στο σκέλος που αφορούσε στα αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση και η θανατηφόρος έκθεση σε κίνδυνο.

Αν και η δίωξη αφορά αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης αναλαμβάνει ανακριτής. Αφενός εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης, αφετέρου λόγω της συρροής των αδικημάτων.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.

Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε “απόλυτη ασυννενοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος”.

Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές ακόμα έξι δικογραφίες και ειδικότερα.

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου

-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών

-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)

-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής

-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας

-Μηνυτήριες αναφορές που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες υπουργών και πολιτικών προσώπων.ΣΧΟΛΙΑ