• Κοινωνία

    Η επέλαση του κορονοϊού φέρνει παγκόσμιο lock down


    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται όλος ο πλανήτης λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η μια μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν σύνορα και αναστέλλουν αεροπορικές πτήσεις. Την ίδια ώρα αυξάνεται ο απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την φονική επέλαση της πανδημίας. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν 145.682 καταγεγραμμένα κρούσματα και 5.436 θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ΗΠΑ

    Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε και επίσημα τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον νέο κορονοϊό, αφού επί εβδομάδες έδειχνε να υποβαθμίζει την απειλή. Σήμερα, ωστόσο τόνισε πως ο Covid-19 θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην χώρα. «Θα χειροτερέψει. Οι επόμενες οχτώ εβδομάδες είναι κρίσιμες», δήλωσε.

    Όπως ανέφερε ο Τραμπ η κήρυξη έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ, θα ανοίξει τον δρόμο σε χρηματοδότηση 50 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομική κρίσης που ο προκαλεί ο ιός.

    Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τις 50 Πολιτείες να συστήσουν κέντρα έρευνας και διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και να ενεργοποιήσουν σχέδιο δράσης.

    Κλείνουν τα σύνορα Κύπρος και Πολωνία

    Σε κλείσιμο των συνόρων προχωρούν από αύριο, Κυριακή, Κύπρος και Πολωνία.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαρτίου και σε πρώτη φάση για 15 μέρες επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη ανεξαρτήτως υπηκοότητας που δεν εμπίπτει σε μια σειρά από τις ακόλουθες κατηγορίες:

    -Κύπριοι πολίτες
    -Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκράτια
    -Ευρωπαίοι που εργάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία
    -Υπίκοοι που είναι σε διπλωματική αποστολή στην Κυπριακή Δημοκρταία
    -Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων ή τρίτων χωρών με σχετική άδεια που θα πρέπει να εκδοθεί
    -Ευρωπαίοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπρο

    Ακόμα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τις διελεύσεις μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

    Η Πολωνία θα απαγορεύσει στους ξένους να εισέρχονται στη χώρα, από την Κυριακή, και θα επιβάλλει καραντίνα διάρκειας 14 ημερών στους πολίτες της που επιστρέφουν από το εξωτερικό, επιχειρώντας να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

    «Το κράτος δεν θα εγκαταλείψει (τους πολίτες του). Εντούτοις, βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αφήσουμε τα σύνορά μας ανοικτά στους ξένους», επισήμανε ο Μοραβιέτσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι στα εμπορικά κέντρα θα χρειαστεί να κλείσουν ορισμένα καταστήματα, ενώ εστιατόρια, μπαρ και καζίνο θα κλείσουν επίσης. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα επιτρέπονται μονάχα εάν ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν υπερβαίνει τους 50.

    Η Πολωνία έχει επιβεβαιώσει 68 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έναν θάνατο.

    Κλειστά σχολεία στην Ινδονησία

    Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, θα κλείσει όλα τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη Δευτέρα στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κυβερνήτης της πόλης Ανιές Μπασουεντάν.

    Παράλληλα κάποιες επιχειρήσεις κάλεσαν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

    Η τέταρτη πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως ανέφερε χθες Παρασκευή 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ανάμεσά τους και δύο νήπια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 69. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει.

    Από τα 69 κρούσματα αδιευκρίνιστος αριθμός έχει εντοπιστεί στη Τζακάρτα, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Εξάλλου ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στη Τζακάρτα ανήλθε σε 586 στις 12 Μαρτίου, σε σύγκριση με 129 στις αρχές του μήνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων σε 261 από 39 κατά την ίδια περίοδο.

    «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να περιοριστούν οι επαφές μεταξύ των κατοίκων. Πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών», τόνισε ο Μπασουεντάν.

    «Με βάση τα στοιχεία δεν είναι πολλά τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από την covid-19, όμως είναι φορείς του ιού και μπορούν να τον διασπείρουν από τον ένα ενήλικα στον άλλο», πρόσθεσε.

    Και η πόλη Σόλο στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας έχει ανακοινώσει ότι κλείνει τα σχολεία της περιοχής.

    Η Ινδονησία ανέφερε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ άλλες γειτονικές της χώρες πολύ νωρίτερα, κάτι που προκαλεί ανησυχία μεταξύ των γιατρών ότι είτε δεν καταγράφονται τα κρούσματα είτε ότι δεν εντοπίζονται.

    Η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει επικρίσεις ότι αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας, με την ίδια να διατείνεται ότι το πράττει προκειμένου να μην υπάρξει πανικός μεταξύ των πολιτών. Οι ανακοινώσεις για τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους είναι τακτικές, όμως οι αρχές δεν αποκαλύπτουν σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά.

    Κλείνει τα σύνορα και το Βιετνάμ

    Την ίδια ώρα οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι από αύριο Κυριακή δεν θα επιτρέπουν την είσοδο και δεν θα εκδίδουν βίζες για τους πολίτες από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν και τη Βρετανία εξαιτίας της ανησυχίας για την covid-19.

    Οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ αύριο 15 Μαρτίου το μεσημέρι, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού του Βιετνάμ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στον ιστότοπό του.

    Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν για 30 ημέρες.

    Τρεις εβδομάδες αφού οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι και οι 16 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ανέρρωσαν, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση η οποία αποδόθηκε σε ταξιδιώτες που επέβαιναν σε πτήση από τη Βρετανία.

    Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη χώρα ανέρχεται σε 49, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

    Σε κατάσταση καταστροφής κηρύχθηκε η Τζαμάικα

    Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Άντριου Χόλνες κήρυξε χθες Παρασκευή το νησί σε κατάσταση καταστροφής εξαιτίας της απειλής από τον νέο κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η χώρα ζητεί 100 νοσηλευτές από την Κούβα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    “Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού”, ανέφερε ο Χόλνες στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Τζαμάικα από τη Βρετανία.

    Μέχρι στιγμής στη Τζαμάικα έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 .

    Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει μέρος του νησιού σε καραντίνα αλλά και την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

    Το πρώτο κρούσμα στη Τζαμάικα εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Κίνγκστον την Τρίτη και αφορούσε μία υπήκοο της χώρας η οποία μόλις είχε επιστρέψει στη χώρα της από τη Βρετανία.

    Ιρλανδία: Αποφύγετε τα ταξίδια στην ΕΕ

    Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προέτρεψε χθες Παρασκευή τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

    Το Δουβλίνο μέχρι τώρα συνιστούσε να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στην Ιταλία και όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, στο Ιράν και στην Ισπανία. Η νεότερη ταξιδιωτική οδηγία δεν αφορά πάντως τη γειτονική Βρετανία, πρώην χώρα μέλος της ΕΕ, διευκρίνισε ο Κόβενι μέσω Twitter.

    “Υπό το φως των ταχύτατα μεταβαλλόμενων συνθηκών και περιορισμών σε πολλές χώρες της ΕΕ, το υπουργείο μου πλέον συστήνει στους πολίτες να επιδεικνύουν ‘υψηλό επίπεδο σύνεσης’ προτού αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε άλλη κράτη μέλη της ΕΕ”, τόνισε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ.

    Σαουδική Αραβία: Αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις

    Η Σαουδική Αραβία αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις για δύο εβδομάδες από αύριο Κυριακή για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του σουνιτικού βασιλείου.

    Η ίδια περίοδος δεκατεσσάρων ημερών θα κηρυχθεί κατ’ εξαίρεση αργία για τους υπηκόους και τους κατοίκους του βασιλείου που δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην επικράτεια εξαιτίας της αναστολής των πτήσεων ή στις περιπτώσεις που θα τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

    Στη Σαουδική Αραβία καταμετρώνταν ως σήμερα το πρωί 86 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

    Κλείνει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα η Κολομβία

    Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βενεζουέλα, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία επίσης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων.

    Μετά την ανακοίνωση αυτών των δύο πρώτων κρουσμάτων του ιού SARS-C0V-2 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Μπαίνουμε όλοι σε καραντίνα, μια κοινωνική καραντίνα”, τόνισε σε διάγγελμά του.

    “Νωρίς σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα του κορονοϊού στη Βενεζουέλα”, δήλωσε η Ροντρίγκες στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

    Πρόκειται για μία γυναίκα 41 ετών που είχε πρόσφατα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία και έναν άνδρα 52 ετών που πρόσφατα είχε πάει στην Ισπανία. Και οι δύο κατάγονται από την πολιτεία Μιράντα όπου ανήκει το ανατολικό τμήμα του Καράκας.

    Οι δύο ασθενείς “έχουν μπει σε καραντίνα και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού των άμεσων επαφών τους αλλά και την αλυσίδα των έμμεσων επαφών τους”, υπογράμμισε η Ροντρίγκες.

    Οι επιβάτες της πτήσης της εταιρείας Iberia από την Ισπανία της 5ης και 6ης Μαρτίου, στην οποία επέβαιναν οι ασθενείς, “πρέπει να μπουν σε προληπτική, υποχρεωτική καραντίνα”.

    Εξάλλου για προληπτικούς λόγους η Βενεζουέλα έκλεισε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

    Την Πέμπτη ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει την αναστολή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με την Ευρώπη και την Κολομβία για διάστημα ενός μήνα, κηρύσσοντας παράλληλα το υγειονομικό σύστημα της Βενεζουέλας σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

    Από την πλευρά της η Κολομβία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα και δεν θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα όσων αλλοδαπών έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη και την Ασία τις τελευταίες 14 ημέρες, με την ελπίδα να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

    “Ενισχύουμε την προστασία της χώρας μας και προχωράμε ένα βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας”, υπογράμμισε ο Ντούκε.

    Καλύτερη εικόνα στη Νότια Κορέα

    Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν σχεδόν διπλάσιες περιπτώσεις ασθενών που αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η πτωτική τάση της εξάπλωσης γεννά ελπίδες πως η επιδημία έχει μπει σε φάση επιβράδυνσης στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά μετά την Κίνα.

    Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) επιβεβαίωσαν 107 νέα κρούσματα σήμερα Σάββατο, από 110 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον 8.086. Στον αντίποδα, 204 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί και νοσηλεύονταν σε απομόνωση.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά και η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των ανθρώπων που θεραπεύτηκαν ξεπερνά αυτόν των ανθρώπων που μολύνθηκαν από την 20ή Ιανουαρίου, όταν καταγραφόταν το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2.

    Από τα 107 νέα κρούσματα, τα 62 εντοπίστηκαν στην Ντέγκου, τη νοτιοανατολική πόλη που αποτελεί την έδρα μιας χριστιανικής αίρεσης η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης της επιδημίας. 13 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Σεούλ.

    Ως το βράδυ της Παρασκευής, οι ασθενείς που υπέκυψαν είχαν φθάσει τους 72.



    ΣΧΟΛΙΑ