• Κοινωνία

    Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της χάρη στον Μπλε Κάδο

    • NewsRoom

    Φέτος το καλοκαίρι έγινε εμφανέστερο από ποτέ άλλοτε πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος, συνεισφέροντας παράλληλα στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη και εδραίωση μιας κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας.

    Πώς μπορούμε, όμως, είτε ατομικά είτε συλλογικά, να συμβάλουμε στην προστασία του τόπου μας και ολόκληρου του πλανήτη; Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας;

    Ας ξεκινήσουμε από απλές πράξεις, που όμως έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τη ζωή μας, όπως η ανακύκλωση.

    Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη και μπορούμε όλοι μας να την κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας, μέσω των μπλε κάδων που βρίσκουμε πλέον πρακτικά παντού. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας: καταναλώνοντας λιγότερες πρώτες ύλες, λιγότερους ενεργειακούς πόρους και οδηγώντας όλο και μικρότερες ποσότητες αποβλήτων προς ταφή στο έδαφος.

    Κι αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τη σημασία των μπλε κάδων, αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του θεσμού της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, για να δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί, τι έχουμε επιτύχει έως τώρα.

    Ανακύκλωση με σύστημα

    Στη χώρα μας, ο φορέας που λειτουργεί το βασικό Σύστημα Ανακύκλωσης είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με τους μπλε κάδους και τους μπλε κώδωνες – μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003 και προχωρά με εξαιρετική επιτυχία.

    Η ΕΕΑΑ συστάθηκε με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και εταιρειών υπόχρεων για την ανακύκλωση των συσκευασιών τους, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Βασικό εταίρο και συνεργάτη του Συστήματος αποτελούν οι Δήμοι της χώρας.

    Το πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών

    Εδώ και 19 χρόνια η ΕΕΑΑ είναι πρωταθλητής στα αποτελέσματα και πηγαίνει σταθερά την ανακύκλωση της χώρας ένα βήμα μπροστά. Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις που την εμπιστεύονται καθώς ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς ευρήματα, και παράγει αξιόπιστα και επαληθεύσιμα αποτελέσματα. Ήδη ο αριθμός των επιχειρήσεων που εμπιστεύονται την ΕΕΑΑ για την εκπλήρωση της νομικής τους υποχρέωσης έφτασε τις 3000, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παραγόντων της αγοράς στο Σύστημα.

    Το σύστημα των μπλε κάδων και των μπλε κωδώνων καλύπτει όλες τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες: από γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, χωρίς περιορισμό στο μέγεθος ή στο σχήμα τους.

    Μάλιστα, από την έναρξη της λειτουργίας της, η ΕΕΑΑ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να καλύπτει το 96% του πληθυσμού της χώρας καθώς συνεργάζεται με 306 Δήμους. Στις πόλεις και τους οικισμούς μας βρίσκονται τοποθετημένοι περίπου 180.000 μπλε κάδοι ενώ 529 οχήματα ανακύκλωσης έχουν δωριστεί στους συμβεβλημένους Δήμους και εκτελούν τα δρομολόγια συλλογής των ανακυκλωσίμων.

    Αυτός ο εξοπλισμός, που η ΕΕΑΑ παραχωρεί στους Δήμους, συνδυάζεται με τα 33 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία αναλαμβάνουν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθηση των υλικών που ανακτώνται, στην αγορά δευτερογενών υλικών, έτσι ώστε να κλείνει ο κύκλος τεκμηριωμένα με την παραγωγή νέων προϊόντων και υλικών. Επιπλέον 10.200 μπλε κώδωνες ειδικά για τη γυάλινη συσκευασία έχουν τοποθετηθεί προς εξυπηρέτηση 22.000 επιχειρήσεων του τομέα της εστίασης – διασκέδασης (HORECA).

    Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη

    Η δράση της ΕΕΑΑ έχει συνεισφέρει περιβαλλοντικά και στη μείωση των ρύπων καθώς χάρη σε αυτή εξοικονομούνται ετησίως εκπομπές 1,44 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ίση με τις ανάγκες 870.000 νοικοκυριών και όγκος 18 γηπέδων ποδοσφαίρου ύψους 10 μέτρων από τους ΧΥΤΑ της χώρας. Μέχρι σήμερα η ΕΕΑΑ έχει επενδύσει πάνω από 364 εκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζει 5.100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο τόσο στη συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και τη μεταφορά τους όσο στη διαλογή τους στα ΚΔΑΥ και στις συναφείς δραστηριότητες

    Κλειδί της επιτυχίας: η συνεργασία

    Όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεχή στήριξη των 3000 επιχειρήσεων, τη συνεργασία της ΕΕΑΑ με την ΚΕΔΕ & τους 306 Δήμους, τη συμβολή των συνεργατών και εργαζομένων στα έργα ανακύκλωσης, αλλά κυρίως χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας που εδώ και 19 χρόνια στηρίζουν τα έργα ανακύκλωσης που αποφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος.

    Αναμφίβολα, χωρίς το έργο της ΕΕΑΑ και τη συμβολή των ανθρώπων της, η χώρας μας δε θα είχε καταφέρει να επιτύχει τους στόχους στην ανακύκλωσης συσκευασιών.

    Όμως, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. Θα πρέπει ο καθένας μας, και η Πολιτεία πρώτη από όλους, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να υλοποιηθούν οι ενέργειες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ανακύκλωση να πορευθεί ακόμα πιο δυναμικά. Και στην προσπάθεια αυτή μπορεί, ο καθένας από εμάς, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα απορρίμματά του: αφενός μειώνοντάς τα και αφετέρου επιλέγοντας ανακυκλώσιμες συσκευασίες τις οποίες φροντίζει, στη συνέχεια, να απορρίπτει στους ειδικούς μπλε κάδους και κώδωνες.

    Σε ό,τι αφορά στην ΕΕΑΑ, ο προγραμματισμός της θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες συνεχούς βελτίωσης, με νέες καινοτόμες δράσεις, ώστε μαζί με τους Δήμους και τους πολίτες της χώρας να συμβάλει σε ένα καλύτερο περιβάλλον για ένα βιώσιμο μέλλον στην χώρα, την Ευρώπη και τον πλανήτη, όπως οφείλουμε στη νέα γενιά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν.

    Ας κάνουμε, λοιπόν, την πρώτη κίνηση: πετάμε λιγότερο, επαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε. Βάζουμε το δικό μας λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος.