• Κοινωνία

    Οι 9 φωτογραφίες από την επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

    • NewsRoom

    To κρησφύγετο του αρχηγού του ISIS λίγο πριν ανατιναχθεί από τους Αμερικανούς


    Στη δημοσιότητα βρίσκονται πλέον 9 φωτογραφίες από την επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

    Τις φωτογραφίες κοινοποίησε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο, με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, Κένεθ Φρανκ Μακένζι να ενημερώνει τους δημοσιογράφους, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση.

    Ειδικότερα, πρόκειται για ασπρόμαυρες εικόνες από την επιδρομή του Σαββάτου, που απεικονίζουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ να περικυκλώνουν το κρησφύγετο του αλ Μπαγκντάντι, ενώ, την ίδια ώρα, αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθενται σε αντάρτες που βρίσκονται τριγύρω.

    To κρησφύγετο του αρχηγού του ISIS λίγο πριν ανατιναχθεί από τους Αμερικανούς
    To κρησφύγετο του αρχηγού του ISIS λίγο πριν ανατιναχθεί από τους Αμερικανούς

    Στην δημοσιότητα δόθηκε μάλιστα και ένα βίντεο, εκτός από τις φωτογραφίες, που απεικονίζει τις δραματικές στιγμές του βομβαρδισμού του κρησφύγετου, όπου διέμενε ο αλ Μπαγκντάντι και τις εικόνες μαύρου καπνού που αναδύεται από το έδαφος, λίγο αφότου οι βόμβες το έχουν ισοπεδώσει.

    Στο βίντεο μπορεί κανείς να δει, επίσης, μαχητές του ISIS να κυκλοφορούν σε δύο διαφορετικά σημεία γύρω από το κρησφύγετο, σε κοντινή, ωστόσο, απόσταση μεταξύ τους, πυροβολώντας κατά αμερικανικού αεροσκάφους, που βρισκόταν στο σημείο για να συμμετέχει στην επιχείρηση εξόντωσης του Μπαγκντάντι.

    Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο στρατηγός Κένεθ Φρανκ Μακένζι, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν, ενώ τα παιδιά που έπεσαν νεκρά ήταν δύο και όχι τρία, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, διευκρινίζοντας ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν κάτω των 12 ετών.

    Εικόνες από την επιχείρηση εξόντωσης του Αλ Μπαγκντάντι
    epa07961151 A Εικόνες από την επιχείρηση εξόντωσης του Αλ Μπαγκντάντι

    Αναφερόμενος στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, αλ Μπαγκντάντι, ο Μακένζι τον περιέγραψε ως απομονωμένο στο κρησφύγετό του, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό βρισκόταν σε απόσταση μόλις 6,5 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανότατα μαχητές από άλλες οργανώσεις να μην ήξεραν καν ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται εκεί. Ο στρατηγός απέκλεισε, επιπλέον, οποιοδήποτε ενδεχόμενο ο αλ Μπαγκντάντι να έκανε χρήση του Διαδικτύου ή να είχε οποιαδήποτε επικοινωνία ψηφιακής μορφής με τον έξω κόσμο.

    Εικόνες από την επιχείρηση εξόντωσης του Αλ Μπαγκντάντι

    Ο Αμερικανός στρατηγός θέλησε επίσης να υπογραμμίσει το γεγονός ότι, μετά την δολοφονία του αλ Μπαγκντάντι, το Ισλαμικό Κράτος θα θελήσει πιθανότατα να προβεί σε αντίποινα, μέσω μιας επίθεσης. «Υποψιαζόμαστε ότι θα επιχειρηθεί κάποιου είδους εκδικητική επίθεση. Και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Μακένζι.

    Εικόνες από την επιχείρηση εξόντωσης του Αλ Μπαγκντάντι

    Ο στρατηγός, τέλος, έκανε αναφορά και στις τελευταίες στιγμές του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς, ωστόσο, αυτά που είπε να επιβεβαιώνουν το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει, στο διάγγελμά του, ότι ο αλ Μπαγκντάντι, λίγο πριν πεθάνει, έκλαιγε και ούρλιαζε.

    Εικόνες από την επιχείρηση εξόντωσης του Αλ Μπαγκντάντι

    Από πλευράς του, ο Μακένζι αρκέστηκε στο να πει «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σύρθηκε σε μία τρύπα με δύο μικρά παιδιά και ανατινάχθηκε. Επομένως μπορείτε να συμπεράνετε από αυτή την ενέργεια τι είδους άτομο ήταν».



    ΣΧΟΛΙΑ