• Κοινωνία

    Google doodle: To μαύρο μοντέλο που επαναπροσδιόρισε τα πρότυπα ομορφιάς τιμάται σήμερα

    • NewsRoom

    Το Google doodle για την Fanny Eaton


    Επαναπροσδιόρισε τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής της και ξεχώρισε σε μία περίοδο που οι μαύροι ήταν ακόμη στο περιθώριο

    Την Fanny Eaton, Τζαμαϊκανή μούσα Άγγλων καλλιτεχνών τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

    Η Fanny Eaton ήταν Τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών και αποτέλεσε υπέρτατο μοντέλο στη δεκαετία του 1860 για σπουδαίους Άγγλους ζωγράφους. Σημειώνεται ότι οι καλλιτέχνες της εποχής επεδίωκαν να επαναπροσδιορίσουν τα βικτωριανά πρότυπα της ομορφιάς.

    Fanny Eaton

    Η Fanny Eaton (Φάνυ Ίτον), ή Fanny Matilda Antwistle όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην επαρχία Σάρεϊ της Τζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835.

    Fanny Eaton

    Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, προς την αρχή της Βικτωριανής Εποχής. Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε το μόντελινγκ για ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, ενώ σύντομα τράβηξε την προσοχή μιας συλλογικότητας ανερχόμενων καλλιτεχνών, της Αδελφότητας των Προραφαηλιτών.

    Fanny Eaton

     Το 1857, η Eaton παντρεύτηκε και απέκτησε 10 παιδιά.

    Η Eaton έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στον πίνακα του Simeon Soloman, «Η Μητέρα του Μωυσή», ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το όνομά της συνδέθηκε καλλιτεχνικά με διάφορους εξέχοντες Προραφαηλίτες ζωγράφους, όπως οι: Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais και Rebecca Soloman.

    Fanny Eaton

    Αναδείχθηκε ως το μοντέλο με την απόλυτη ομορφιά και έγινε το επίκεντρο της προσοχής σε μια εποχή όπου ακόμα οι μαύροι ήταν στο περιθώριο και συχνά είχαν αρνητικό πρόσημο στη βικτωριανή τέχνη. Το έργο του John Everett Millais «Jephthah», το 1867, πιστεύεται ότι χαρακτηρίζει την τελευταία παρουσία της σε πίνακα ζωγραφικής. Η Eaton πέθανε στις 4 Μαρτίου 1924, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πέτσας: Άρση lockdown πριν τα Χριστούγεννα – Πρώτα θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση – Κλειστά μπαρ και κέντρα διασκέδασης

    Σε απόγνωση η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη: «Δεν έχω να φάω. Θα αυτοκτονήσω»

    Το πιο θρεπτικό πιάτο της καραντίνας: Οσπριάδα με λαχανικά

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ