• Κοινωνία

    Google Doodle: Αφιερωμένο σε πρωτοπόρο της ιατρικής επιστήμης

    Το Google Doodle της ημέρας


    Το Google Doodle της ημέρας

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 96 ετών από την ημέρα της γέννησής του, η Google τιμά, σήμερα, τον πρωτοπόρο Αργεντινό γιατρό Δρ. Rene Favaloro.

    Ο Δρ. Favaloro έγινε γνωστός για την αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass), αν και ο ίδιος δεν δεχόταν τον τίτλο του «πατέρα» αυτής της χειρουργικής διαδικασίας.

    Γεννημένος στην πόλη Λα Πλάτα, στις 12 Ιουλίου του 1923 ο Δρ. Favaloro σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της πόλης του.

    Ξεκίνησε την καριέρα του ως αγροτικός γιατρός στην επαρχία La Pampa, όπου κατά τα πρώτα 12 χρόνια δίδασκε στους ασθενείς του την προληπτική ιατρική, ιδρύοντας και την πρώτη «κινητή» τράπεζα αίματος στην περιοχή, ενώ δημιούργησε και το δικό του χειρουργείο, όπου εκπαίδευε προσωπικό χειρουργείου.

    Ο Δρ. Favaloro έγινε μέλος της Κλινικής Cleveland το 1962, όπου έδειξε ενδιαφέρον για τις χειρουργικές επεμβάσεις θώρακος.

    Τον Μάιο του 1967, χειρούργησε με 51χρονη γυναίκα με αποφραγμένη τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία της.

    Πραγματοποίησε αορτοστεφανιαία παράκαμψη, χρησιμοποιώντας μία φλέβα από το πόδι της γυναίκας για να επαναδρομολογηθεί η ροή του αίματος γύρω από το αποφραγμένο σημείο.

    ρενε φαβαλορο
    Dr. Rene Favaloro

    Ο Δρ. Favaloro επέστρεψε στην Αργεντινή στη δεκαετία του 1970 και δημιούργησε το ίδρυμα Favaloro, ένα επιστημονικό ινστιτούτο, αφιερωμένο στην ιατρική φροντίδα, την έρευνα και την εκπαίδευση.

    Αυτοκτόνησε στις 29 Ιουλίου του 2000.

    Ο θάνατός του πυροδότησε ένα εθνικό διάλογο για τις επιδράσεις της οικονομικής ύφεσης στην Αργεντινή στα τέλη του 20ου αιώνα όπως επίσης και για τον τομέα της φροντίδας υγείας και της επιστημονικής έρευνας στη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ