Κοινωνία

Παράταση lockdown μια βδομάδα στην Αττική – «Φως» για click away από 1η Μαρτίου

  • NewsRoom


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς, από την επόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου, του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.

«Ορατή» μία παράταση του lockdown

Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική κατά μια εβδομάδα, την ώρα που στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σταδιακή άρση μέτρων.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα, που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε επιπλέον ότι η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή, καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ζήτημα της πορείας των εμβολιασμών, ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι  «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση, ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα», υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.

Τέλος, δήλωσε ότι το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.

Διαβάστε ακόμη:

Κορoνοϊός: Διασωληνωμένο σε ΜΕΘ βρέφος 20 ημερών

Μελέτη ΕΚΠΑ για τον κορονοϊό: Ποιες ηλικίες αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα μετά το εμβόλιο

Covid-19: Ορατή από τον επόμενο μήνα η επίδραση του εμβολιασμού στη χώρα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ