• Κοινωνία

    Γιατί το Instagram απαγόρευσε φώτο με τατουάζ μετά από μαστεκτομή; (Σκληρές φωτό)

    • NewsRoom


    Το 2010, η καλλιτέχνης τατουάζ Amy Black καλείται από μία γυναίκα που επιβίωσε από καρκίνου του μαστού και αναζητούσε να κάνει ένα τατουάζ-θηλή με μετα-μαστεκτομή θηλής. Παρόλο που η Black δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πριν ένα τέτοιο τατουάζ, η εμπειρία την ενέπνευσε να ξεκινήσει έναν ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος  ονομάστηκε Pink Ink Fund. Αυτός ο οργανισμός παρέχει τατουάζ μετά από  επέμβαση μαστεκτομής, σε γυναίκες  που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον καρκίνο και έχουν υποστεί επανορθωτική χειρουργική επέμβαση μετά από τη διάγνωση BRCA .

    Φυσικά, η Black έχει μια έντονη παρουσία στα social media για το έργο της. Αλλά αυτό που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια απο εκείνη για να μοιραστεί τις ενθαρρυντικές εικόνες, προφανώς θεωρείται προσβλητικό από το Instagram: Η πλατφόρμα στα social media διέγραψε, ανεξήγητα, το λογαριασμό τους Pink Ink Fund το Σάββατο.

    Είναι μόλις η πρώτη. Πολλές πλατφόρμες των social media έχουν εμφανώς εναντιωθεί σε εικόνες γυναικών με θηλές. Κάποιες ακτιβίστριες όμως, όπως αυτές που συμμετέχουν στο κίνημα #FreeTheNipple#, κινητοποιήθηκαν επίμονα.

    “Γιατί μπορείτε να δείχνετε δημόσια αποκεφαλισμούς από τη Σαουδική Αραβία στο Facebook, αλλά όχι μια θηλή;” έγραψε η Ηγέτης της #FreeTheNipple# Lena Esco το 2013, μετά από το Facebook και το Instagram που απαγόρευσαν τις φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών που είχαν αναρτηθεί. “Γιατί μπορείτε να πουλάτε όπλα στο Instagram, αλλά παρόλα αυτά αναστέλλετε το λογαριασμό μας γιατί αναρτούμε το πιο φυσικό μέρος του σώματος μιας γυναίκας;”

    Κάπως ειρωνικά μεν, αλλά η Black ήταν πολύ καλά ενημερωμένη για αυτές τις απαγορεύσεις και είχε συνειδητά πάρει θέση εναντίον τους. Όταν πρωτοξεκίνησε την πλατφόρμα του Pink Ink Fund στα social media, η Black ανέβαζε πολύ προσεκτικά φωτογραφίες στο Facebook και στη συνέχεια στο Instagram κατά καιρούς”, είπε στη Mic.

    1234

    Στην αρχή “φοβήθηκε να δείξει οτιδήποτε ήταν μια θηλή, ακόμη και αν δεν ήταν αληθινή” και κοινοποιούσε μόνο “το έργο άλλων καλλιτεχνών ή ενημερωτικά posts» από φόβο μήπως λογοκριθεί.

    Αλλά μόλις τα δημόσια πρόσωπα άρχισαν να κάνουν πίσω σε αυτές τις γελοίες προκαταλήψεις, η Black το ξανασκέφτηκε. Ήταν ιδιαίτερα εμπνευσμένη από την Scout Willis, ο οποίος διοργάνωσε μια διαμαρτυρία για την αντιμετώπιση των τόπλες φωτογραφιών της που συχνά αφαιρούνται από το Instagram το 2014 .

    «Αν πρόκειται να βγει και να κάνει θόρυβο με το να δείξει το γυναικείο στήθος στα social media, τότε θα το κάνω κι εγώ” είπε η Black.

    Φαίνεται ότι τελικά το Instagram αναγνώρισε τις προσπάθειες των χρηστών του Willis και Black: Η πλατφόρμα ανανέωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της ώστε να επιτρέψει τις εικόνες του μητρικού θηλασμού και ουλές από μαστεκτομή τον Απρίλιο, και τον Οκτώβριο το Instagram κατηγόρησε την App Store της Apple για τις αυστηρές πολιτικές τους. Ομοίως, το Facebook αναίρεσε την απαγόρευση στις εικόνες του θηλασμού το 2014 – αλλά απέτυχε να επεκτείνει την πολιτική της ώστε να συμπεριλάβει τις θηλές των γυναικών σε άλλα κείμενα.



    ΣΧΟΛΙΑ