• Κοινωνία

    Γιάννος Παπαντωνίου: Βούλευμα αποφυλάκισης – Παραμένει στη φυλακή

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου με χειροπέδες λίγο πριν μπει στην κλούβα


    Μετά από 16 μήνες προφυλάκισης για μίζες επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμυνας, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα της φυλακής στον Γιάννο Παπαντωνίου. Αν και το βούλευμα της υπό όρους αποφυλάκισης του πρώην υπουργού εκδόθηκε πριν από 9 ημέρες, εκείνος παραμένει στη φυλακή καθώς, σύμφωνα με τον συνήγορο του, αδυνατεί να καταβάλει την επιβληθείσα εγγυοδοσία των 150.000 ευρώ.

    Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών εκδόθηκε ακριβώς δύο μήνες πριν συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης των 18 μηνών. Ούτως ή άλλως, ο κ.Παπαντωνίου θα ήταν ελεύθερος στις 22 Μαϊου καθώς όχι μόνο δεν έχει δικαστεί αλλά ούτε καν έχει εκδοθεί βούλευμα για την παραπομπή του ή όχι σε δίκη!

    Ετσι, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους, εν όψει και της συμπλήρωσης του 18μηνου.

    Η πόρτα της φυλακής θα ανοίξει μόλις ο κ. Παπαντωνίου καταβάλει την εγγύηση των 150.000 ευρώ που του επιβλήθηκε, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και δύο φορές κάθε μήνα θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

    Δημητρακόπουλος: «Εξωφρενική εγγύηση»

    Για εξωφρενική εγγύηση που κρατά τον 71χρονο Γιάννο Παπαντωνίου στη φυλακή μιλά ο συνήγορος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Σε δήλωση του αναφέρει:

    «Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτησή του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση.

    Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση των 150.000 ευρώ.

    Στην περίοδο του δράματος τους κορωνοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών.»

    Εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη

    Βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την παραπομπή ή όχι σε δίκη, Τον περασμένο Ιανουάριο, ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε προτείνει την παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τόσο του Γιάννο Παπαντωνίου όσο και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά την υπουργική θητεία του στο Εθνικής Άμυνα.

    Σε μία πρόταση που αριθμεί περί τις 1.300 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος περιγράφει το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας που, κατά την κρίση του, δημιουργεί ενδείξεις ενοχής σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου.

    Ο κ. Σπυρόπουλος εισηγείται την παραπομπή του ζευγαριού για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με βασικό αδίκημα την απιστία, η οποία θεωρείται παραγεγραμμένη βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το “ξέπλυμα” αφορά ποσό 2.835.197 ελβετικών φράγκων. Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι τα χρήματα αυτά ήταν η μίζα που, το 2003, δόθηκε στον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας από τη γαλλική εταιρεία “THALES NEDERLAND B.V., προκειμένου να κερδίσει τις συμβάσεις εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού και των αντίστοιχων αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

    Από την πρώτη στιγμή, ο διάδοχος του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, αρνείται ότι εισέπραξε παράνομο χρήμα. Ωστόσο, δεν έπεισε κατά την απολογία του και ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου είχαν κριθεί προφυλακιστέοι στις 23 Οκτωβρίου του 2018. Η κα Κουράκου αποφυλακίστηκε μετά από 6 μήνες.

    Τον «έκαψε» ο φίλος του

    Τον πάλαι ποτέ τσάρο της Οικονομίας φέρεται να «έκαψε» ένα στενό φιλικό του πρόσωπο.

    Ο επίσης κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστήριξε απολογούμενος ότι βοήθησε τον Γιάννο Παπαντωνίου να «βγάλει» στην Ελβετία 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Φέρεται να έχει ισχυριστεί ότι ο τότε παντοδύναμος υπουργός, τη διετία 2002-2003, τμηματικά του είχε παραδώσει τα χρήματα σε μετρητά.

    Εκείνος λέει, δεν γνώριζε ότι ξέπλενε μαύρο χρήμα καθώς πίστευε ότι τα ποσά προέρχονταν από νόμιμα έσοδα του κ. Παπαντωνίου . Ηταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος.

    Τα χρήματα αυτά, κατά το κατηγορητήριο, ο ενδιάμεσος επιχειρηματίας τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά. Στη συνέχεια, γίνονταν οι καταθέσεις μικρών ποσών σε τράπεζα των βορείων προαστίων και, μέσα από διάφορες διαδρομές, τελικά, τα ποσά κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

    Στο κατηγορητήριο του ζευγαριού αναφέρεται ότι «το παράνομο χρήμα διατηρούσαν εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα».

    Εκτός από τον επιχειρηματία-φίλο του κ.Παπαντωνίου, ακόμα ένα πρόσωπο φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο για να εισπράξει ο τότε υπουργός το μαύρο χρήμα: ο εκπρόσωπος της “Thales” στην Ελλάδα, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.

    Το μαύρο χρήμα φέρεται να διακινήθηκε, μέσω off shore εταιρειών, από τον εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας και να εισπράχθηκε σε μετρητά, μέσω του φιλικού προσώπου του τότε υπουργού.

    Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, γινόταν αναφορά στον εντοπισμό τουλάχιστον 7 λογαριασμών και 35 υπολογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για να εξαφανίζονται τα ίχνη από τη διαδρομή του μαύρου χρήματος.

    «Πεντακάθαροι οι λογαριασμοί μου»

    Για ένα διάτρητο και κατασκευασμένο κατηγορητήριο με εφευρέσεις και για παντελή ανυπαρξία στοιχείων είχε μιλήσει, απολογούμενος στους ανακριτές ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο ίδιος, οικειοθελώς, όπως λέει, έδωσε στις αρχές τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, οι οποίοι ερευνήθηκαν ενδελεχώς και δεν προέκυψε καμία παράνομη δραστηριότητα.

    Οσο για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών που ενέκρινε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι ήταν επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο.

    «Μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής», έχει πει χαρακτηριστικά, τονίζοντας:

    «Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτες μου σε πλήρες αδιέξοδο. Εφεύραν, για το λόγο αυτό, ένα πρωτοφανές σενάριο: Να συνδέσουν αναλήψεις σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία.»



    ΣΧΟΛΙΑ