• Κοινωνία

    Γιάννος Παπαντωνίου: Από το πρωί απολογείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Γιαννος Παπαντωνίου


    Μέχρι τελικής πτώσεως θα είναι η απολογία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Από τις 9 το πρωί απολογείται ενώπιον των ανακριτών κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που αφορά παράνομες πληρωμές για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός τις πρώτες 7 ώρες της απολογίας του μιλούσε για τις συμβάσεις που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και ειδικά για την επίμαχη για την οποία και οι δυο ανακριτές υπέβαλαν δεκάδες ερωτησεις.

    Γύρω στις 4 το μεσημέρι η απολογία διεκόπη για μία ώρα προκειμένου να ξεκουραστούν και συνεχίστηκε αυτή τη φορά για να απαντήσει ο κ. Παπαντωνίου για το «ζουμί» της υπόθεσης, το ξέπλυμα.

    Οι ανακριτές ήδη έχουν δώσει προθεσμία στην επίσης κατηγορούμενη σύζυγο του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου για να απολογηθεί αύριο το πρωί.

    Ο πρώην υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι εισέπραξε μίζες ισχυριζόμενος ότι «μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μέτα από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν απο 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».

    Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του» το οποίο, όπως ισχυρίζεται τους ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο» συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Χαρακτηριστικά φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές διαφθοράς: «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», κάνοντας επίσης λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Οι ελβετικές αρχές συναίνεσαν στην αποστολή στοιχείων για το 1,3 εκ. ευρώ της Ρούλας Κουράκου – Παπαντωνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Ζητούν τα λεφτά τους πίσω οι μικροεπενδυτές που έχασαν από τα Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Υπόθεση Λαγούδη: Άνθρωπος «κλειδί» άλλαξε την κατάθεσή του



    ΣΧΟΛΙΑ