• Κοινωνία

    Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει»

    γερμανικος τυπος


    Αφιερωμένα στις ελληνικές εκλογές είναι τα σημερινά δημοσιεύματα των μέσων του γερμανικού Τύπου, κάνοντας λόγο για την διαφαινόμενη νέα αρχή, που ετοιμάζεται από αύριο, ενώ προχωρούν και σε μια αναδρομή των όσων έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην χώρα.

    Βασικά σημεία των δημοσιευμάτων αποτελούν τα όσα πέτυχε και δεν πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του, η οργή της μεσαίας τάξης, άλλα και η αλλαγή που φαίνεται πως έρχεται στη χώρα από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Έξω από τη στενωπό» είναι ο τίτλος του άρθρου της FAZ, που είναι αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές.

    «Πολλοί Έλληνες συνδέουν με τις πρόωρες εκλογές την ελπίδα ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί. Θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα και θα δώσουν εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον έως τώρα ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το συντηρητικό κόμμα του οποίου προηγείται σχεδόν 10% του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα», γράφει η συντηρητική FAZ.

    «Ο Τσίπρας εξελέγη στις αρχές του 2015, όταν η ανεργία στις τάξεις των νέων είχε φθάσει στο 60%, με μια ατζέντα κατά του πολιτικού κατεστημένου. Ο Τσίπρας, όμως, απογοήτευσε τους οπαδούς του, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκε γρήγορα όπως τα κλασικά κόμματα, κυρίως φροντίζοντας να βάλει οπαδούς του σε θέσεις στο δημόσιο. Κι η οικονομική κατάσταση δεν άρχισε, όπως ελπιζόταν, να βελτιώνεται».

    Για οργισμένους Έλληνες κάνει λόγο η κεντροαριστερή Zeit, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Μετά από χρόνια προγραμμάτων λιτότητας, οι Έλληνες είναι οργισμένοι…Κακοδιαχείριση, διαφθορά, ορισμένα πράγματα είναι χειρότερη ακόμη και πριν από την κρίση», γράφει η εφημερίδα για τις εκλογές στην Ελλάδα σε άρθρο με τίτλο «Η οργή των μεταρρυθμισμένων».

    Το πρώτο δίκτυο της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης, ARD, συμπληρώνει «Ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων επιρρίπτει στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για την επισφαλή κατάσταση της οικονομίας. Μια νίκη των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές είναι αναμενόμενη αφού υπόσχονται την ανάκαμψη».

    Στο εκτενές δημοσίευμα της Spiegel αναφέρονται τα εξής: «Η εξομάλυνση της ελληνικής πολιτικής είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για τη χώρα, για να ξεφύγει από τη δυσχερή της θέση. Η Ελλάδα υποφέρει ακόμη με τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, το μεγάλο χρέος και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Η μεσαία τάξη είναι εξουθενωμένη, η απειλή της φτώχειας είναι μόνιμη για πολλούς. Αυτό σημαίνει ότι το φαβορί για πρωθυπουργός δεν έχει πολύ χρόνο για να δείξει πόσο σοβαρά εννοεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως χαμηλότερους φόρους, μαζικές επενδύσεις και καλές θέσεις εργασίας», γράφει ο Spiegel.

    Αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «πρέπει να καταστήσει σαφές στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι ο δημοσιονομικός ζουρλομανδύας που έχουν φορέσει στην Ελλάδα, όχι μόνον είναι αμφιβόλου οικονομικής λογικής, αλλά και καταστροφικός. Η Ελλάδα χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει», σημειώνει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό στο αφιέρωμά του για τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας.

    Και καταλήγει: «Ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους σκληρούς όρους. Είναι προς το συμφέρον όλων να το πετύχει. Προς το παρόν, οι Έλληνες δείχνουν να χασμουριούνται ενόψει των εκλογών. Αλλά αν δεν νιώσουν σύντομα σαφείς προόδους στο επίπεδο διαβίωσής τους, μπορεί πολύ γρήγορα το μισητό πρόσωπο του λαϊκισμού και της ριζοσπαστικοποίησης να δείξει το άσχημο πρόσωπό του».



    ΣΧΟΛΙΑ