• Κοινωνία

    Γερμανία: Στο στόχαστρο η κυβέρνηση για την πολιτική προμήθειας Covid τεστ


    Δώδεκα λεπτά ήταν αρκετά προκειμένου τα «γρήγορα» τεστ για χρήση κατ’οίκον να εξαφανιστούν από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ Aldi και από το ηλεκτρονικό κατάστημα των Lidl. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στην κριτική για το «φιάσκο», όπως το χαρακτηρίζουν πολλά ΜΜΕ, με την προμήθεια των κλασικών «γρήγορων» τεστ, των οποίων η δωρεάν διάθεση θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει την Δευτέρα.

    «Δεν είπαμε ποτέ ότι το κράτος θα παραγγείλει τεστ για λογαριασμό των κρατιδίων. Αυτό είναι δουλειά των ίδιων των κρατιδίων», δήλωσε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), τονίζοντας ότι «η ομοσπονδία πληρώνει, αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις υποδομές και δεν εξασφαλίζει τα τεστ», καθώς, όπως είπε, «μπορεί κανείς να τα αγοράσει από την αγορά». Για την αντιμετώπιση του ζητήματος έχει συσταθεί ειδική «Ομάδα Δράσης» με επικεφαλής τους υπουργούς Μεταφορών και Υγείας, Αντρέας Σόιερ και Γενς Σπαν. Μετά την πρώτη, χθες, συνεδρίαση της ομάδας, ο κ. Σπαν δήλωσε στην εφημερίδα BILD ότι κατά την τηλεδιάσκεψη «βγήκε από τα ρούχα του», καθώς, όπως εξήγησε, ορισμένα κρατίδια αποφεύγουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τεστ για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς και προτιμούν να «δείχνουν» προς το κράτος. «Δεν συμφωνήσαμε ποτέ να βρούμε τα τεστ, αλλά απλώς να βοηθήσουμε στην κατανομή τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί ως υπουργός Υγείας θα πρέπει να ασχολούμαι με αυτό το θέμα», φέρεται , σύμφωνα με την BILD, να είπε ο ίδιος στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της «Ομάδας Δράσης».

    Από την Δευτέρα θα πρέπει τα κρατίδια να είναι σε θέση να προσφέρουν ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα σε κάθε πολίτη, ενώ υποχρεωτικά θα υποβάλλονται σε τεστ οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων που θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία των μαθητών. Ο κ. Σπαν διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν «υπεραρκετά» τεστ, συμπεριλαμβανομένων 50 εκατομμυρίων τεστ το μήνα που προορίζονται για διάθεση δωρεάν, ενώ επισήμανε ωστόσο ότι τα ειδικά κέντρα δεν είναι παντού εξίσου έτοιμα, «αλλά πολλά κρατίδια και πολλοί δήμοι δήλωσαν ότι ήθελαν οπωσδήποτε να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα».

    Κριτική προς τον κ. Σπαν για τους χειρισμούς του άσκησε και ο Γενικός Γραμματέας του αδελφού κόμματος του CDU, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, Μάρκους Μπλούμε, με δήλωσή του στην εφημερίδα Die Welt: «Τα τεστ αποτελούν γέφυρα προς τα εμβόλια για όλους. Αλλά δυστυχώς εδώ βλέπουμε ότι όλα γίνονται πολύ αργά, πολύ καθυστερημένα και σε πολύ μικρές ποσότητες. Θα πρέπει κανείς να τονίσει ότι έχουμε να κάνουμε με λάθη του υπουργείου Υγείας». Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ζήτησε, κατά την διάρκεια κομματικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, περισσότερη προσπάθεια στις διαδικασίες διενέργειας τεστ και εμβολιασμού. Από την πλευρά των Πρασίνων, η αρχηγός Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγιο για ανευθυνότητα και δήλωσε στο Δίκτυο RND ότι, «εδώ καιρό έπρεπε να έχουν παραγγελθεί εκατομμύρια τεστ και τώρα βλέπουμε μόνο την σύσταση μιας “Ομάδας Εργασίας”».

     

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

     

    Διαβάστε ακόμα

    Κορονοϊός: Χαμός στη Γερμανία με τα rapid tests στα σούπερ μάρκετ

    Από τη Pfizer έως τη Moderna: Πόσα δισεκατομμύρια έβγαλαν οι φαρμακευτικές από τα εμβόλια

    Κορονοϊός: 20χρονος διασωληνωμένος χωρίς υποκείμενα νοσήματα



    ΣΧΟΛΙΑ