• Κοινωνία

    Γαλλία: Νέες ταραχές σε διαδηλώσεις για την κατασκευή δεξαμενών για την άρδρευση

    • NewsRoom
    διαδηλωτές πυροπολούν περιπολικό στη Γαλλία

    REUTERS/Yves Herman


    Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στη Γαλλία, αυτή τη φορά για το νερό.

    Ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν σοβαρά το Σάββατο σε συγκρούσεις Αριστερών διαδηλωτών με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής δεξαμενής νερού για άρδευση αγροκτημάτων στη δυτική Γαλλία.

    Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να απωθήσει διαδηλωτές που πέταξαν πυροτεχνήματα και μολότοφ καθώς διέσχιζαν χωράφια για να πλησιάσουν την περιοχή κατασκευής στην αγροτική συνοικία Sainte-Soline.

    Τουλάχιστον τρία οχήματα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.

    Η Emmanuelle Dubee, νομάρχης της περιοχής, ανέφερε ότι τουλάχιστον 6.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία, αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο σημείο όπου μια παρόμοια διαμαρτυρία τον περασμένο Οκτώβριο έγινε επίσης βίαιη.

    Ένας αξιωματικός και ένας διαδηλωτής μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, προσθέτοντας ότι η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Συνολικά, επτά διαδηλωτές και 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    Οι αναταραχές ξεκίνησαν σε κοντινές περιοχές την Παρασκευή, με την αστυνομία να συλλαμβάνει 12 άτομα.

    Περίπου 3.200 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για τη διαδήλωση, ανέφεραν οι αρχές. Οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης χρησιμοποιήθηκαν για να απωθήσουν διαδηλωτές, είπε ο Νταρμανίν.

    Η διαμαρτυρία για το αρδευτικό έργο έρχεται μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει γίνει βίαιη από τότε που η κυβέρνηση προώθησε τη νομοθεσία χωρίς τελική κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

    Η χειρότερη ξηρασία στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι όξυνε τη συζήτηση για τους υδάτινους πόρους στον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι υποστηρικτές λένε ότι οι τεχνητές δεξαμενές είναι ένας τρόπος για την αποτελεσματική χρήση του νερού όταν χρειάζεται, ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι υπερμεγέθης και ευνοούν τις μεγάλες φάρμες.

    Διαβάστε επίσης

    Βραζιλία: Ανέλαβε επ΄αόριστον το ταξίδι στην Κίνα ο Λούλα λόγω πνευμονίας

    Πούτιν: Θα χρησιμοποιήσουμε και εμείς οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου – Συμφωνία για πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία



    ΣΧΟΛΙΑ