• Κοινωνία

    Φωτιές σε όλη τη χώρα: 53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Σε Έβρο και Λέσβο τα σημαντικότερα προβλήματα

    • NewsRoom


    Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

    Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

    Μεγάλο παραμένει το πρόβλημα στην πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο. Η πυρκαγιά που καίει για 3η ημέρα, έχει καταστρέψει μέρος του Πάρκου, ενώ έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα.  Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, στα όρια του μεγάλου πυρήνα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να φτάσει ως εκεί.  Ωστόσο, οι πυκνοί καπνοί και η απουσία πρόσβασης εντός του πάρκου, με την πολύ πλούσια βλάστηση, εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

    Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί, ενώ βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    Στην πυρκαγιά επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

    Μια δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να απασχολεί βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου στη Νότια Λέσβο, στην περιοχή των Βατερών. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που έστρεψαν τις φλόγες μέσα από τα Βατερά, καταστρέφοντας, παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, δύο σπίτια και μια αγροικία, καθώς και κάποιες επιχειρήσεις εστίασης. Η πυρκαγιά στη Λέσβο κινείται σε τρία μέτωπα.

    Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

    Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση για την πυρκαγιά στην Μεσσηνία, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας. Στην περιοχή επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Βρυσούλα Πρεβέζης, όπου επιχειρούσαν  30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Η πυρκαγιά σημειώθηκε σε ελαιώνα, πολύ κοντά στον οικισμό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές σε δύο κτήρια.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου επιχειρούσαν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

    Στην Άνδρο, στη Λινιτσαινα Κρεστένων Ηλείας, στο Σκληρό Ηλειας, στο Διχειμαρο Βέροιας, στην Περαια Βεγορίτιδας και στο Κιλκίς έχουν ελεγχθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

    Πρέβεζα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή της Βρυσούλας – Ζημιές σε δύο σπίτια

    Λέσβος: Μαίνεται η φωτιά στα Βατερά, μάχες σε ακόμα δύο μέτωπα – Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης, απεγκλωβισμοί πολιτών από το Λιμενικό



    ΣΧΟΛΙΑ