• Κοινωνία

    Φωτιά στη Βούλα: Σε επιφυλακή οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για αναζωπυρώσεις (upd)

    • NewsRoom


    Βελτιωμένη είναι αυτήν την ώρα η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ ο δήμαρχος Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση.

    Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις και αποχώρησαν.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο της Βούλας.

    Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Βούλας είναι καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, το έργο τους θα είναι δύσκολο καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων.

    Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την περιοχή της Βάρης, όπου έχουν επεκταθεί οι φλόγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.

    Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Διαρκής είναι η ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ δραστηριοποιούνται και εθελοντές.

    Μέχρι τις 21:00 το βράδυ, είχαν διατεθεί από την πυροσβεστική έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ με εναέρια μέσα μετείχε και ο στρατός.

    Οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώθηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, μπορούν να επιστρέψουν πλέον στο σπίτι τους. «Η αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης παραμένει για τους κατοίκους του Χερώματος Βάρης», δήλωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Επίσης, και οι κάτοικοι του Πανοράματος Βούλας μπορούν να γυρίσουν στις οικίες τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

    Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα, με τους ισχυρούς ανέμους να μην είναι «σύμμαχος» στην κατάσβεσή της. Έτσι, το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε προς τη Βούλα όπου έγινε εκκένωση του Άνω Πανοράματος.

    Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα και από το 112.

    Αργότερα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση τεσσάρων ακόμα οικισμών: Χέρωμα, Εξοχή, Νέα Κάλυμνος και Δίλοφο.

    Παράλληλα, εκκενώθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το γηροκομείο «Άκτιος Οδηγός».

    Εκκενώθηκε το παιδικό χωριό SOS

    Ο Μενέλαος Τσαούσης, πρόεδρος του Παιδικού Χωριού της Βάρης ενημέρωσε ότι αυτό εκκενώθηκε προληπτικά.

    «Έχουμε απομακρύνει τα παιδιά από τις εγκαταστάσεις εδώ και περισσότερο από μία ώρα με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Μας δόθηκε η εντολή να εκκενώσουμε το Παιδικό Χωριό. Φιλοξενούμε και 10 μονογονεϊκές οικογένειες από την Ουκρανία. Συνολικά έχουμε 55 παιδιά και 25 άτομα προσωπικό.

    Βρισκόμαστε όλοι σε ασφαλές σημείο εδώ στη Βάρης Κορωπίου και από εδώ θα πάμε στο γήπεδο του Αστέρα Βάρης, εκτός και αν ακυρωθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιστρέψουμε».

    ΔΕΔΔΗΕ: Τι λέει για την πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα

    Πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν προληπτικά διακοπές ρεύματος.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

    Βελτιωμένη εικόνα

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ. Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην Άνω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

    Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

    Από αέρος επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, θα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο και η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

    Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

    Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

    Φωτιά στη Βούλα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Εκκένωση περιοχών

    Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ότι δίνεται εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Χέρωμα, Εξοχή, Νέα Κάλυμνος και Δίλοφο. Σύμφωνα με τον ίδιο οι φλόγες έχουν πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση 800 μέτρων.

    Παράλληλα, εκκενώνονται τα Παιδικά Χωριά SOS και το γηροκομείο «Άκτιος Οδηγός» το οποίο φιλοξενεί περίπου 100 ηλικιωμένους.

    Ενισχύσεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα

    Με δυνάμεις από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βούλα.

    Παράλληλα, με απόφαση της κυβέρνησης σπεύδουν στην Αθήνα ενισχύσεις και από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

    Σε επιφυλακή το Ασκληπιείο Βούλας

    Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

    Στο νοσοκομείο πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα

    Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης, ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του.

    Στο Ασκληπιείο της Βούλας έχουν επίσης μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι που εισέπνευσαν καπνό.

    Φωτιά στη Βούλα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων:

    1) επί της οδού Υμηττού στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιέων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

    2) επί της οδού Προόδου από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

    3) επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

    4) επί της οδού Δερβενακίων από το ύψος της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

    5) επί της οδού Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

    6) επί της οδού Κυδωνίων από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

    7) επί της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

    8) επί της οδού Λαμπτρών από το ύψος της Λ. Ευελπίδων

    9) επί της οδού Νυμφών από το ύψος της συμβολής της  με την οδό Λαμπτρών έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α.Παπανδρέου

    «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη», λέει ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

    «Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

    Παράλληλα, αναφέρει: «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

    Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.

    Στο σημείο έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν βοηθάει ο αέρας. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με δυσκολία αναπνέουμε. Δυστυχώς η φωτιά κινείται προς το Πανόραμα και τώρα ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζήτησε εκκένωση».

    Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ακόμη: «Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή της Άνω Γλυφάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει καθαρισμός. Δίνουμε μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, για να την περιορίσουμε και να μην φτάσει σε σπίτια. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε 20 ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους από όλες τις περιοχές, που έχουν στείλει ενισχύσεις κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη που υπάρχει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

    Μήνυμα από το 112

    Λίγο μετά τις 16:20 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112.

    Έκκληση μέσω του 112 απευθύνει η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

    Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

    «Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

    Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .

    Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

    Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

    Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

    Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν συνολικά 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού.

    Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

    Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 8 μποφόρ.

    Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.

    Για την διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οπού άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.



    ΣΧΟΛΙΑ