• Κοινωνία

    Φονική θεομηνία στη Χαλκιδική: Ο Καλλιάνος εξηγεί τι συνέβη


    Έξι νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική

    Τους λόγους που προκάλεσαν τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, ανέλυσε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

    Μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες φαινόταν ότι θα σημειωθούν από την Τετάρτη, εξαιτίας της ζέστης και των νότιων ανέμων.

    «Οι βροχές και η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη γιατί είχε επικρατήσει ζέστη σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικά, δε, την Τετάρτη επικράτησε και λίβας, νότιοι, δηλαδή, άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα να επικρατήσει ζέστη παντού, που ξήραναν τον τόπο καθώς έπεσε η σχετική υγρασία, ενώ από τα βόρεια και τις Βαλκανικές χώρες μπήκε ένα μέτωπο καταιγίδων, ένα σύστημα εφοδιασμένο με τεράστια ποσότητα υγρασίας», δήλωσε ο κ. Καλλιάνος.

    «Αυτά τα δύο συστήματα -ο νοτιάς και από τη Βόρεια Ελλάδα το μέτωπο των καταιγίδων- συγκρούστηκαν και αυτή η σύγκρουση έφερε πολύ δυνατές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις», συμπλήρωσε.

    Στην ερώτηση αν είχε προβλεφθεί το μεγάλο πλήγμα στη Χαλκιδική ο Γιάννης Καλλιάνος απάντησε ότι:

    «Φαινόταν η περιοχή ότι θα έχει πολλές βροχές καθώς από την περιοχή της Πέλλας και ανατολικότερα, μέχρι τη Θράκη, φαινόταν ότι έχουμε πολύ αυξημένους δείκτες της αστάθειας».



    ΣΧΟΛΙΑ