• Κοινωνία

    Έρευνα MRB: Οικογένεια και ένοπλες δυνάμεις εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες

    • NewsRoom


    Στην κορυφή των προτιμήσεων των πολιτών, σχετικά με τους ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο, βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και η οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η MRB ενόψει των ευρωεκλογών για λογαριασμό του ιδρύματος Konrad Adenauer.

    Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται τον θεσμό της «οικογένειας» με ποσοστό 81% και ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις με 75,8%.

    Οι πολίτες που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ (ΔΗΣΥ στην έρευνα) είναι αυτοί που δείχνουν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικογένεια με ποσοστό 91,8% και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με 80%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (79,6%) και του ΣΥΡΙΖΑ (80%) και της Χρυσής Αυγής (78,9%).

    Την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις έχουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής με ποσοστό 85% ενώ την λιγότερη έχουν οι πολίτες που στηρίζουν ΚΚΕ με ποσοστό 56,8%. Η εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με 85% και τα χαμηλότερα σε αυτούς του ΚΚΕ με 56,8%.

    Μεγάλης εμπιστοσύνης απολαμβάνει και ο θεσμός/ιδιότητα του «Έλληνα πολίτη» με συνολικό ποσοστό 64,8% (τα μεγαλύτερα ποσοστά σε ψηφοφόρους της ΝΔ και τα χαμηλότερα σε αυτούς της Χρυσής αυγής) και η εκκλησία με αντίστοιχο ποσοστό, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εντοπίζονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και τα χαμηλότερα σε αυτούς που ψηφίζουν το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

    Ακόμα, την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον θεσμό της εκκλησίας έχουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ (81,2 %) και του ΚΙΝΑΛ (79,7%) και τα χαμηλότερα εντοπίζονται ανάμεσα σε αυτούς του ΚΚΕ (33,9 %) και του ΣΥΡΙΖΑ (55,1%).

    Τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία με συνολικό ποσοστό 64,7, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των θεσμών που απολαμβάνουν της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και ακολουθούν η αστυνομία, η Δικαιοσύνη, τα μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Έλληνες πολίτες δείχνουν πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά. Την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από όλα τα ΜΜΕ απολαμβάνουν οι εφημερίδες με ποσοστό 29,3%, με τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να τις εμπιστεύονται περισσότερο με ποσοστό 45,6 %. Στην τελευταία θέση βρίσκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 25,8% και της Χρυσής Αυγής με 12,5%.

    Ακολούθως, στην δεύτερη θέση και με μικρή διαφορά έρχεται το ραδιόφωνο με ποσοστό 29,1%, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (14,4%) και του ΚΚΕ (21,5%) και τα μεγαλύτερα σε αυτούς του ΚΙΝΑΛ (40,9%).

    Μόλις το 27% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 26,3% την τηλεόραση, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγουν το διαδίκτυο και αυτούς του ΚΙΝΑΛ τη μικρή οθόνη.

    Δείτε του πίνακες της έρευνας



    ΣΧΟΛΙΑ