• Κοινωνία

    Έρχεται «καμπάνα» μετά τα υπαίθρια πάρτι: 5.000 ευρώ πρόστιμο και σφράγισμα καταστημάτων


    Έντονος προβληματισμός προκλήθηκε μετά τα περιστατικά συγχρωτισμού που έλαβαν χώρα σε υπαίθριους χώρους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μετά την πρώτη άρση περιοριστικών μέτρων

    Το γύρο του διαδικτύου έκαναν εικόνες από την Αγία Παρασκευή, αλλά και τον Βόλο όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους, στήνοντας υπαίθρια πάρτι με ποτά στα χέρι, παρά τις σχετικές συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανευθυνότητας, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκε στη συνοικία Παλαιών στο Βόλο, όπου μπαρ take away έφτιαχνε κοκτέιλ και ποτά στους πελάτες, οι οποίοι συνωστίσθηκαν στον δρόμο έξω από αυτό.

    Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, με υπαίθρια… καντίνα. Σε αυτή την περίπτωση υπήρξε συνωστισμός τουλάχιστον 300 ατόμων νεαρής ηλικίας. Χρειάστηκε, μάλιστα, και η επέμβαση της αστυνομίας, αλλά και η χρήση δακρυγόνων, καθώς οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκαν επιθέσεις, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

    Για το λόγο αυτό, μετά από αυτά τα ανησυχητικά περιστατικά αποφασίστηκε ότι θα ληφθούν μία σειρά από μέτρα και θα εφαρμοστούν πρόστιμα, με στόχο να αποφευχθούν παρόμοιες εικόνες, για όσο ακόμη αυτό θα κρίνεται επικίνδυνο.

    «Τσουχτερά» πρόστιμα

    Σε αρχικό επίπεδο, οι αστυνομικές αρχές περιορίστηκαν μόνο σε αυστηρές συστάσεις, απομακρύνοντας του πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί. Ωστόσο, από την ερχόμενη Δευτέρα (ίσως και νωρίτερα, εάν υπάρξουν νέα παρόμοια περιστατικά) το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που αψηφούν τα μέτρα θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Παράλληλα, θα σφραγίζεται το κατάστημα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ, σε περίπτωση υποτροπή,ς θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

    Σε ό,τι αφορά στους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι’ αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

    Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σε αυστηρό τόνο σημείωσε: «Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται. Οι μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται και προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».

    Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις χθεσινοβραδινές εικόνες από το πάρτι της Αγίας Παρασκευής εξέφρασε σήμερα το πρωί και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. «Έτσι άνοιξε η πύλη της κολάσεως για την Ιταλία», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Φόβοι για επιστροφή της καραντίνας

    Υπενθυμίζεται ότι περιπτώσεις συνωστισμού, μικρότερης βέβαια έκτασης, σημειώθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες, έξω από τράπεζες, ΔΟΥ, υποκαταστήματα της ΔΕΗ και στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ. Παρότι η πρώτη «πιλοτική» εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων θα κυλούσε με μία διακριτική ανοχή στους ελέγχους, προκειμένου οι πολίτες να εγκλιματιστούν στη νέα κανονικότητα, δεν αποκλείεται οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν.

    Την επόμενη Δευτέρα (11/05) θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι και βεβαιώσεις προστίμων, καθώς σύμφωνα με στελέχη της γ.γ Πολιτικής Προστασίας, θα υπάρχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας που διανύουμε, σε συνδυασμό με τα τεστ που κάνουν τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ.

    Αν διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναφορά κάποιων μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

    Σημειώνεται ότι τις πρώτες 33 ώρες της άρσης των περιοριστικών μέτρων, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. βεβαίωσαν 59 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, 116 για μετακίνηση εκτός νομού και 3 σε καταστήματα για παράνομη λειτουργία.

    Επίσης, την περασμένη Δευτέρα, για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Τα 14 καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, 6 στην Αττική, 2 στην Κρήτη και από ένα σε Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο.

    Τέλος, την Τρίτη, 5 Μαΐου, από τις 06:00 έως τις 15:00, καταγράφηκαν ακόμη 34 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και τήρησης ελάχιστης απόστασης, εκ των οποίων οι 27 στην Αττική, 4 στην Ήπειρο και 3 στην Κρήτη.



    ΣΧΟΛΙΑ