• Κοινωνία

    Έρχεται αύξηση 40% σε 26.000 επικουρικές χηρείας το 2020

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Αναδρομικά τουλάχιστον 9 μηνών και αυξήσεις 40% έρχονται από το 2020 για περίπου 26.000 επικουρικές συντάξεις χηρείας.

    Οι αυξήσεις κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κατά 40%, των δικαιούμενων ποσών για τις χήρες / τους χήρους αφορούν κατ αρχήν 9.500 συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρ. ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες) των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.α. αλλά και τουλάχιστον 16.000 συντάξεις χηρείας του πρ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ.

    Πρόκειται για όλες εκείνες τις επικουρικές που ακολουθώντας τις καταστατικές διατάξεις του κύριου φορέα ασφάλισης υπολογίστηκαν με ποσοστό χήρας /χήρου 50% και τώρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019 στο 70%. Η αναπροσαρμογή θα ξεκινήσει εντός του 2020.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών δεν μπορεί να προχωρήσει στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στην αποπληρωμή των δικαιούχων, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο λογισμικό και η σύμβαση με την αρμόδια εταιρεία για τα ακριβή ποσά.

    Η διαδικασία φαίνεται πως είναι πιο ώριμη για τις συντάξεις του Δημοσίου, ωστόσο εξετάζεται αν η αναπροσαρμογή των ποσών θα γίνει σταδιακά (για παράδειγμα πρώτα στο Δημόσιο και σε δεύτερη φάση στον ιδιωτικό τομέα) ή ταυτόχρονα για όλους. Συνολικά η αλλαγή του δικαιούμενου ποσοστού από το 50% στο 70% εκτιμάται πως αγγίζει τουλάχιστον 26.000 δικαιούχους επικουρικής χηρείας από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

    Όπως διευκρινίζει πρόσφατη εγκύκλιος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), οι επικουρικές χηρείας για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που αποβίωσαν ή αποβιώνουν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (12/5/2016) υπολογίζονται επί της ουσίας με δυο ταχύτητες μέχρι την έκδοση του ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ:

    • Σε όσα πρώην Ταμεία – κυρίως του ιδιωτικού τομέα ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ – ορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά σύνταξης δικαιοδόχων μελών στις επιμέρους καταστατικές τους διατάξεις ακολουθούνται αυτά τα ποσοστά. Για τις εν λόγω συντάξεις δεν χρειάζεται να γίνει αναπροσαρμογή, καθώς από το 2016 και μέχρι σήμερα ακολουθούν τον υπολογισμό που ίσχυε από παλιά και ορίζονταν στο καταστατικό τους. Για παράδειγμα οι χήροι/χήρες εμπορουπαλλήλων δικαιούνται το 60% της σύνταξης του θανόντα. Αντίστοιχα οι χήροι/χήρες των υπαλλήλων ΕΛΤΑ δικαιούνται το 60%, όπως οι χήροι/χήρες των υπαλλήλων ΔΕΗ και ΟΤΕ το 70%. Οι συντάξεις αυτές θα παραμείνουν στο ύψος που έχουν σήμερα.

    • Σε όσα Ταμεία ακολουθούνται βάσει καταστατικού τα ποσοστά του κύριου φορέα, ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι χήρες / χήροι δικαιούνται το 50% της σύνταξης του θανόντα από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2019 και το 70% από τον Μάιο του 2019 μέχρι σήμερα.

    Οι δυο μεγαλύτεροι φορείς του ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή το πρ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων ανήκουν στην δεύτερη ταχύτητα και οι συντάξεις τους απαιτούν αναπροσαρμογές. Προσοχή, δεν χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν όλες οι συντάξεις από το πρ. ΙΚΑ και το Δημόσιο, αλλά μόνο όσες αφορούν θανάτους μετά την 12η Μαΐου του 2016, καθώς από τότε και εφεξής ισχύει το νέο καθεστώς.

    Τα αναδρομικά ποσά που πρέπει να καταβληθούν στους συνταξιούχους είναι 9 μηνών, καθώς η αύξηση από το 50% στο 70% τέθηκε σε ισχύ από τις 17 Μαΐου 2019. Δεδομένου ότι οι συντάξεις Ιανουαρίου καταβάλλονται εκτάκτως πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα αναδρομικά που θα πρέπει να καταβληθούν αφορούν την περίοδο Μαΐου- Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ