• Κοινωνία

    Επιστήμονες ανακάλυψαν δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη: Με νερό και συνθήκες παρόμοιες με τη Γη

    • NewsRoom


    Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ

    Οι υπεύθυνοι της σχετικής μελέτης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν έναν εξωπλανήτη που έχει νέφη με υδρατμούς και υπερδιπλάσιο μέγεθος από τη Γη και, επομένως, είναι δυνητικά φιλόξενος για ζωή.

    Όπως έγινε ειδικότερα γνωστό, ο πιθανώς βροχερός πλανήτης με την ονομασία Κ2-18b απέχει 124 έτη φωτός από την Γη. Ο εξωπλανήτης είχε αρχικά ανακαλυφθεί το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο πλέον, μετά από περαιτέρω μελέτη, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να διαθέτει υγρό νερό στην επιφάνεια του και συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.

    Ο εξωπλανήτης έχει ακτίνα 2,6 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και μάζα 8,6 φορές μεγαλύτερη.

    Όπως συμβαίνει και με άλλο εξωπλανήτη, έτσι και στην περίπτωση αυτή, η ατμόσφαιρά του είναι πλούσια σε υδρογόνο και περιέχει πολλούς υδρατμούς, ενώ τα επίπεδα άλλων χημικών ουσιών, όπως το μεθάνιο και η αμμωνία είναι χαμηλότερα του αναμενομένου. Ακόμη, βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί το κατά πόσον τα επίπεδα αυτά μπορούν να αποδοθούν σε βιολογικές διαδικασίες, ερώτημα το οποίο παραμένει προς διερεύνηση.

    Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Νίκου Μαντουσουντάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters. Οι ίδιοι επισημαίνουν, μέσω της δημοσίευσης, ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για έναν ωκεάνιο κόσμο, με πολύ υγρό νερό κάτω από την ατμόσφαιρα του, σε πίεση και θερμοκρασία ανάλογη με αυτή στους ωκεανούς της Γης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανακάλυψη ανοίγει νέες δυνατότητες για την αναζήτηση συνθηκών φιλόξενων για ζωή και αντίστοιχων «βιο-υπογραφών» σε εξωπλανήτες σημαντικά μεγαλύτερους από τη Γη, αλλά μικρότερους από τον Ποσειδώνα.

    Τα μελλοντικά ισχυρότερα τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ο διάδοχος του Hubble, θα επιτρέψουν την καλύτερη μελέτη των ατμοσφαιρικών συνθηκών εξωπλανητών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως ο Κ2-18b.



    ΣΧΟΛΙΑ