ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ
Οι υπεύθυνοι της σχετικής μελέτης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν έναν εξωπλανήτη που έχει νέφη με υδρατμούς και υπερδιπλάσιο μέγεθος από τη Γη και, επομένως, είναι δυνητικά φιλόξενος για ζωή.
Όπως έγινε ειδικότερα γνωστό, ο πιθανώς βροχερός πλανήτης με την ονομασία Κ2-18b απέχει 124 έτη φωτός από την Γη. Ο εξωπλανήτης είχε αρχικά ανακαλυφθεί το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο πλέον, μετά από περαιτέρω μελέτη, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να διαθέτει υγρό νερό στην επιφάνεια του και συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.
Ο εξωπλανήτης έχει ακτίνα 2,6 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και μάζα 8,6 φορές μεγαλύτερη.
Όπως συμβαίνει και με άλλο εξωπλανήτη, έτσι και στην περίπτωση αυτή, η ατμόσφαιρά του είναι πλούσια σε υδρογόνο και περιέχει πολλούς υδρατμούς, ενώ τα επίπεδα άλλων χημικών ουσιών, όπως το μεθάνιο και η αμμωνία είναι χαμηλότερα του αναμενομένου. Ακόμη, βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί το κατά πόσον τα επίπεδα αυτά μπορούν να αποδοθούν σε βιολογικές διαδικασίες, ερώτημα το οποίο παραμένει προς διερεύνηση.
Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Νίκου Μαντουσουντάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters. Οι ίδιοι επισημαίνουν, μέσω της δημοσίευσης, ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για έναν ωκεάνιο κόσμο, με πολύ υγρό νερό κάτω από την ατμόσφαιρα του, σε πίεση και θερμοκρασία ανάλογη με αυτή στους ωκεανούς της Γης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανακάλυψη ανοίγει νέες δυνατότητες για την αναζήτηση συνθηκών φιλόξενων για ζωή και αντίστοιχων «βιο-υπογραφών» σε εξωπλανήτες σημαντικά μεγαλύτερους από τη Γη, αλλά μικρότερους από τον Ποσειδώνα.
Τα μελλοντικά ισχυρότερα τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ο διάδοχος του Hubble, θα επιτρέψουν την καλύτερη μελέτη των ατμοσφαιρικών συνθηκών εξωπλανητών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως ο Κ2-18b.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές, παρακολουθώντας τις διπλωματικές εξελίξεις γύρω από το Ιράν
- Μαρινάκης για Μυλωνάκη: «Κέρδισε την πρώτη μάχη» – Αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του
- Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι χώρες να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τις ενεργοβόρες δραστηριότητές τους
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο νέος πρωθυπουργός Μαγιάρ «θα κάνει καλή δουλειά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.