• Κοινωνία

    Επικοινωνιακές ακροβασίες από την Αχτσιόγλου: Πόσο κοστίζει πραγματικά η ρύθμιση οφειλών στους εν δυνάμει συνταξιούχους

    Αχτσιόγλου μπλοκάκια

    Έφη Αχτσιόγλου


    Βαρύ θα είναι το τίμημα για τους περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους που θα επιλέξουν να ενταχθούν στην ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων. Κι αυτό γιατί το τελικό της σύνταξης που θα λάβουν θα είναι μειωμένο ακόμη και άνω του 50% μετά τον επανυπολογισμό και την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς για το χρονικό διάστημα που οφείλουν.

    Πρόκειται για ασφαλισμένους που αν και βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση, επειδή οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, δυστυχώς δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Πρόκειται δηλαδή για 80.000 ασφαλισμένους και εν δυνάμει συνταξιούχους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, ακόμη κι αν έχουν καταβάλει εισφορές πολλών ετών, ενώ, όπως προκύπτει, αν επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα λάβουν δραστικά μικρότερες συντάξεις.

    Στην προσπάθειά του, όμως, το υπουργείο Εργασίας να εξωραΐσει τη πραγματικότητα αυτοδιαψεύδεται. Παρά το γεγονός ότι και η ίδια η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη την περασμένη Πέμπτη ανέφερε ότι «όσοι χρωστούν και μπουν στη ρύθμιση θα έχουν ένα αρχικό εισόδημα», ενώ για τους συνεπείς ανέφερε ότι το κέρδος τους είναι το ύψος της σύνταξης.

    Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι: «Οι συνεπείς έχουν αντανάκλαση στη σύνταξή τους. Το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο από το 2016, ώστε η σύνταξη να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος και τα έτη ασφάλισης. Έχει πια έναν αλγόριθμο τέτοιο που είναι απόλυτα συνδεδεμένο το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης και τις εισφορές. Άρα όσοι έχουν καταβάλει ολόκληρες χωρίς κουρέματα τις εισφορές τους θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη».

    Λίγα 24ωρα αργότερα, όμως, το υπουργείο διαψεύδει ουσιαστικά την ίδια την υπουργό, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων, αλλά ότι «προφανώς, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης σχετίζεται με το ύψος των εισφορών που καταβάλλονται».

    Τι ισχύει πραγματικά

    Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, που θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή μετά το Πάσχα, η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να επανυπολογίσει το διάστημα που δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές μετά το 2002 με βάση τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ, δηλαδή με βάση την ελάχιστη εισφορά, αποπληρώνοντας το υπόλοιπο ποσό μέσω της σύνταξης του. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η βασική οφειλή ακόμη και άνω του 60% και οι προσαυξήσεις κατά 85%.

    Αντίστοιχα μεγάλη θα είναι όμως και η μείωση στο τελικό ποσό της σύνταξης που θα λάβει ο ασφαλισμένος, καθώς περιορίζεται δραστικά ακόμη και άνω του 50% το μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης.

    Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία, παρόλο που πληροί όλες τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και έχει καταβάλει εισφορές σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη 30 χρόνια δεν έχει κανένα εισόδημα ή επιβιώνει με την είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων.

    Με την προωθούμενη ρύθμιση πλέον οι 80.000 «εγκλωβισμένοι» θα εισπράξουν, έστω και δραστικά μειωμένη σε κάποιες περιπτώσεις, την σύνταξη τους.

    Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξηθούν, τα όρια των οφειλών για τη συνταξιοδότηση ανά ασφαλισμένο παρέμειναν τελικά τα ίδια.

    Συγκεκριμένα, το όριο οφειλής για τους ελευθέρους επαγγελματίες (πρώην ΟΑΕΕ) είναι 20.000 ευρώ, για τους ανεξάρτητα απασχολούμενους (πρώην ΕΤΑΑ) 15.000 ευρώ και για τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ) 4.000 ευρώ.

    Εφόσον, μετά τον επανυπολογισμό, η νέα οφειλή υποχωρεί κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση που προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης θα εντάσσεται στη ρύθμιση και θα πρέπει να το αποπληρώσει μέχρι το χρέος του να φτάσει στο απαιτούμενο όριο. Στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων, καθώς ήδη με την αίτηση έχει ξεκινήσει το δικαίωμα στην καταβολή της σύνταξης.

    Πόσο μειώνεται η οφειλή

    Ασφαλισμένος έμπορος του πρ. ΟΑΕΕ που οφείλει σήμερα (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) 37.444 ευρώ. Χωρίς την ρύθμιση θα έπρεπε να πληρώσει εφάπαξ 17.444 ευρώ και τα υπόλοιπα 20.000 να του παρακρατούνται σε δόσεις από την σύνταξη. Εφόσον ενταχθεί στον επανυπολογισμό, το νέο χρέος του, μετά το “κούρεμα” βασικής οφειλής και προσαυξήσεων πέφτει στα 13.519 (συνολική απομείωση 63,9%).

    Ασφαλισμένος έμπορος του πρ. ΟΑΕΕ που οφείλει σήμερα (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) 67.476 ευρώ. Χωρίς την ρύθμιση θα έπρεπε να πληρώσει εφάπαξ 47.476 ευρώ και τα υπόλοιπα 20.000 να του παρακρατούνται σε δόσεις από την σύνταξη. Εφόσον ενταχθεί στον επανυπολογισμό, το νέο χρέος του, μετά το “κούρεμα” βασικής οφειλής και προσαυξήσεων πέφτει στα 22.118 (συνολική απομείωση 67,2%). Μένουν να αποπληρωθούν 2.118 ευρώ για να μπορέσει να υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση, τα οποία μπορεί να ρυθμίσει σε έως 120 δόσεις ή να καταβάλει εφάπαξ και στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

    Το τίμημα της ρύθμισης

    Με την βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, το mononews.gr αναδεικνύει το μέγεθος της μείωσης των μηνιαίων απολαβών όσων οδηγηθούν στην επιλογή της ρύθμισης οφειλών.

    Έμπορος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) σε μεσαίες κατηγορίες συμπλήρωσε το 2012 με εξαγορά πλασματικών την απαραίτητη 35ετία και κατοχύρωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ώστε να μπορεί να αποχωρήσει στην ηλικία των 61 ετών. Συμπλήρωσε πλέον και το εν λόγω όριο ηλικίας και μπορεί άμεσα να υποβάλει αίτηση για σύνταξη. Έχει οφειλή 45.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2010 που ήταν ασφαλισμένος σε κατηγορίες του ΤΑΕ και του ΟΑΕΕ.

    Ο ασφαλισμένος πριν ενταχθεί στη ρύθμιση δεν θα μπορούσε να λάβει σύνταξη λόγω της οφειλής, εάν δεν κατέβαλε τα 25.000 ευρώ εφάπαξ από τα 45.000 ευρώ. Μετά τη ρύθμιση το κομμάτι των οφειλών του από το 2004 ως το 2010 θα υπολογιστεί με την κατώτατη εισφορά των 117,21 ευρώ/ μήνα για την κύρια σύνταξη. Με το σύνολο του χρόνου του υπολογισμένο στις ασφαλιστικές κατηγορίες ο ασφαλισμένος θα ελάμβανε κύρια σύνταξη 884,1 ευρώ (μεικτά). Μετά την ένταξή του στη ρύθμιση και υπολογισμό της εν λόγω 7ετίας με τεκμαρτές αποδοχές 586,08 ευρώ το ποσό της σύνταξής του θα είναι 579,8 ευρώ. Μείωση 304,3 το μήνα, ποσοστό 34,4%.

    Γιατρός ασφαλισμένος στο πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και συμπληρώνει το 62ο του έτος μέσα στο 2019. Έχει οφειλή 44.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2016 που ήταν ασφαλισμένος και στην κατηγορία του μονοσυνταξιούχου. Ο ασφαλισμένος πριν την εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών θα έπρεπε να καταβάλει εφάπαξ 29.000 ευρώ για να λάβει σύνταξη. Μετά τη ρύθμιση το κομμάτι των οφειλών του από το 2002 ως το 2016 θα υπολογιστεί με την κατώτατη εισφορά των 117,21 ευρώ/ μήνα για την κύρια σύνταξη. Με το σύνολο του χρόνου του υπολογισμένο στις ασφαλιστικές κατηγορίες και την προσαύξηση της μονοσύνταξης ο ασφαλισμένος θα ελάμβανε κύρια σύνταξη 1.471,2 ευρώ (μεικτά). Μετά την ένταξή του στη ρύθμιση και υπολογισμό της σύνταξης με τεκμαρτές αποδοχές 586,08 ευρώ το ποσό της σύνταξής του θα είναι 637,12 ευρώ, καθώς ο ασφαλισμένος χάνει την προσαύξηση που θα έπαιρνε. Μείωση 834,08 ευρώ το μήνα, ποσοστό 56%.



    ΣΧΟΛΙΑ