• Κοινωνία

    Επέτειος Πολυτεχνείου: Κλείνει σταδιακά το κέντρο της Αθήνας

    • NewsRoom
    Πανό στην είσοδο του Πολυτεχνείου , κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών ενάντια στην χούντα

    Πανό στην είσοδο του Πολυτεχνείου , κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών ενάντια στην χούντα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Κλείνει σταδιακά το κέντρο της Αθήνας, ενόψει της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, ανήμερα της 49ης επετείου της φοιτητικής εξέγερσης του ΄73.

    Πλήθος κόσμου τίμησε την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προσερχόμενος σήμερα, Πέμπτη, στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης και τη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

    Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε φέτος η προσέλευση πολλών μικρών παιδιών, που άφηναν λουλούδια, ζωγραφιές, ακόμα και πολύχρωμα πανό στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου, θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Υπενθυμίζεται ότι δεν θα λειτουργεί ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» από τις 15:00 και από τις 16:30 οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση, ενώ οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία αργά το απόγευμα.

    Έκλεισαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου

    Έκλεισαν οι πόρτες του Πολυτχνείου λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Πλήθος κόσμου έχει ήδη συγκεντρωθεί έξω από το Πολυτεχνείο που στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Δρακόντια μέτρα ασφαλείας

    Με τη συμμετοχή περισσότερων των 5.500 αστυνομικών εφαρμόζονται τα δρακόντεια μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα οποία είναι αντίστοιχα με αυτά, πριν από την πανδημία, το 2019, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και με διμοιρίες από την περιφέρεια, ενώ ένα «δίχτυ ασφαλείας» έχει απλωθεί πάνω από την Αθήνα.

    Από αέρος, drones και ελικόπτερο θα δίνουν κατά τη διάρκεια της πορείας, συνεχώς, εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ενώ θα παρακολουθούνται και ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, από όπου προηγούμενες φορές ορισμένα άτομα πετούσαν διάφορα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις. Εξονυχιστικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε σημεία όπου θα υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες ότι κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει «πολεμοφόδια».

    Τέλος, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, οι «αύρες», θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμες να επέμβουν σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας θα επιβληθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάλογα και με την κίνηση των διαδηλωτών και τις εξελίξεις.

    Δείτε ΕΔΩ.

    H Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

    Λεωφορεία – Τρόλεϊ

    Αλλαγές θα υπάρχουν και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, έως και τις 6 π.μ. της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2022 θα ισχύουν τροποποιήσεις όλων των δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων:

    Γ12: Τα δρομολόγια δεν θα διέρχονται από την οδό Πατησίων. Προσωρινή διαδρομή Λιοσίων – Χαλκοκονδύλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Στουρνάρη.

    Χ95: Κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου τα δρομολόγια θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».

    Τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11, 15: Προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου – Μάρνη.

    Διαβάστε επίσης:

    Επέτειος Πολυτεχνείου: «Αστακός» σήμερα το κέντρο της Αθήνας – Επί ποδός 5.500 αστυνομικοί



    ΣΧΟΛΙΑ