• Κοινωνία

    Επελαύνει η κακοκαιρία Διομήδης – Στα λευκά η βόρεια Ελλάδα, καταστροφές από τις καταιγίδες – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

    • NewsRoom


    Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Διομήδης» σε όλη τη χώρα, με τα φαινόμενα να αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ώρες.

    Η έντονη κακοκαιρία έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε διάφορες περιοχές, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων και των σφοδρών βροχοπτώσεων. Αρκετές είναι και οι περιοχές που έχουν «ντυθεί στα λευκά», ενώ χιόνια αναμένονται και στα βόρεια του νομού Αττικής.

    Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ ήδη έχουν σταλεί σε διάφορες περιοχές μηνύματα μέσω του 112, για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, η κακοκαιρία θα «κατέβει», τις επόμενες ώρες, πλήττοντας τη Βοιωτία.

    «Μόλις τελείωσε η σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και νοτίου Αιγαίου, την αστυνομία καθώς και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τους δρόμους. Είμαστε σε συνεχή επιφυλακή, μετά τον σεισμό και τις χιονοπτώσεις στη Φλώρινα και πρακολουθούμε το φαινόμενο», τόνισε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης.

    «Η κακοκαιρία χτύπησε περισσότερο τη Θεσσαλία. Ο όγκος νερού στη Μαγνησία, έχει φτάσει πάνω από τα 120 εκατοστά νερού, και σε ετήσια βάση στην Αττική έχουμε 400 εκατοστά το χρόνο. Έχουμε στείλει μέσω του 112 μήνυμα έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Μαγνησίας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο», πρόσθεσε.

    «Το πρόβλημα συνεχίζεται, κάναμε και προληπτικές εκκενώσεις, ζητήσαμε από χωριά να κάνουν προληπτική εκκένωση, οι οποίες διεξήχθησαν με τάξη και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του σωστού συντονισμού που έγινε και της προεργασίας και ετοιμότητας σε ρέματα, περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα από αυτά τα φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι το φαινόνμενο θα κατέβει προς τα κάτω θα εξελιχθεί σε Βοιωτία και Φωκίδα και έχουμε έρθει σε επαφή και με τις εταιρείες διαχείρισης και κατασκευής των δρόμων, προκειμένου να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να το αντιμετωπισουμε», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    «Οι πολίτες οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους το μήνυμα του 112, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, το χιόνι και η βροχή θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Όποιος αντιμετωπίσει προβλήματα μπορεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία, το 112 και με την Πολιτική Προστασία», συμπλήρωσε.

    Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, ενώ έγινε συνολική αποτίμηση της μέχρι στιγμής κατάστασης από τους περιφερειάρχες.

    Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

    – Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

    – Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

    – Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

    Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

    Ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Φλώρινα, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και της αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24ωρων.

    Πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο Νάουσας – Σελίου από πτώσεις δέντρων υπό το βάρος του χιονιού.

    Νωρίς το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι αύριο νωρίς το πρωί προβλέπεται χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

    Σφοδρή ήταν η χιονόπτωση και στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Στους -6 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τους -5 στη Βασιλίτσα, τους -3 στον Λαϊλιά και τους 0 στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο.

    Μέσα στη νύχτα αναμένεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πιθανή είναι η χιονόπτωση από την Τετάρτη τα μεσάνυχτα και στη βόρεια Αττική από τα 300 μέτρα.

    Για αύριο, Τετάρτη, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην Αττική η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς.

    Τα προβλήματα σε διάφορες περιοχές από τις καταιγίδες

    Σημαντικά προβλήματα καταγράφηκαν στην Μακρινίτσα Πηλίου όπου έπεσαν 138 χιλιοστά βροχής. Από τον ορμητικό χείμαρρο που σχηματίστηκε , πλημμύρισε το κεντρικό παρκινγκ του χωριού.

    Η πεδιάδα στα Φάρσαλα μετατράπηκε σε λίμνη.  Το οδικό δίκτυο πλημμύρισε ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων.  Στην περιοχή γίνονται συνεχείς αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια

    Καταστροφές και στον δήμο Αγιάς Λαρίσης. Ο αφρός της θάλασσας έχει αποκλείσει τον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Η θάλασσα έχει μεταφέρει φερτά υλικά στο οδόστρωμα καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση των αυτοκινήτων.

    Δύο άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητο σε επαρχιακό δρόμο της Λάρισας όταν μεγάλος όγκου νερού συσσωρεύτηκε την ώρα που το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή.

    Στα Τρίκαλα, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και απειλεί τον παρακείμενο δρόμο. Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας βρίσκονται επί ποδός, ενώ ισχυρές είναι και οι χιονοπτώσεις.

    Στον νομό Καρδίτσας το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ποταμό Καράμπαλη, όπου η στάθμη στην είσοδο της πόλης έχει φτάσει περίπου το ένα μέτρο κάτω από τη γέφυρα, ενώ πλημμύρισαν σπίτια στον Άγιο Θεόδωρο.

    Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται και στη Σάμο. Στο Πυθαγόρειο, μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την περιοχή Ρεματάκι με τη Μαρίνα Πυθαγορείου.

    Στο Τολό Αργολίδας μαντρότοιχος κατέρρευσε και καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

    Μεγάλες καταστροφές στην Κάλυμνο, κυρίως στο οδικό δίκτυο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Στη Χίο, το λιμάνι μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη όταν η θάλασσα φούσκωσε και βγήκε στην στεριά.

    Συνολικά, από τις 6 το πρωί της Τρίτης μέχρι και τις 7 το απόγευμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 142 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

    Αναλυτικότερα:

    – Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 32 κλήσεις για κοπές δέντρων, 45 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στις περιοχές Μακρυχώρι, Συκούριο, Ομόλιο Λάρισας και Φάρσαλα.
    – Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια.
    – Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας
    – Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 6 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
    – Στην Περιφέρεια Ηπείρου 11 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως σε Τζουμέρκα και Ιωάννινα.
    – Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 3 κλήσεις για κοπές δέντρων, στο Καρπενήσι.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση, «παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα».

    Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και οι αντιολισθητικές

    Κλειστοί είναι από το απόγευμα δύο δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης χειμάρρων.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή είναι η 8η οδός Ταγαράδων και η προέκταση της οδού Ανδρέα Παπανδέου στα Βασιλικά. Και στα δύο σημεία υπάρχει σήμανση και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακείμενες οδούς.

    Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται αναγκαία σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω της χιονόπτωσης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω έντονης βροχόπτωσης, σε επίσης άλλα σημεία. Αναλυτικά από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    – Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης στα εξής σημεία:

    α) επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης, από το 18ο χλμ και

    β) επαρχιακή οδό Συκουρίου – Σπηλιάς, από το 8ο χλμ

    – Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω έντονης βροχόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:

    α) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Μεσοχωρίου προς Δ.Δ. Βλαχογιαννίου,

    β) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Δομένικου,

    γ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Πραιτωρίου,

    δ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Ευαγγελισμού προς Δ.Δ. Δομένικου και

    ε) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Κλεισούρας προς Δ.Δ. Κεφαλοβρύσου,

    στ) 2o χλμ Δ.Δ. Αγιοκάμπου προς Δ.Δ. Βελίκας (Παραλιακή οδός από Δ.Δ. Κάτω Σωτηρίτσας προς Δ.Δ. Βελίκας (Υπερχείλιση ρέματος),

    ζ) 3ο χλμ. Αμπελώνα – Δελερίων και

    η) 3ο χλμ. Αμπελώνα – Ροδιάς, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρήσιου ποταμού,

    θ) επαρχιακή οδό από Γέφυρα Δ.Δ. Μεσαγγάλων προς παραλία Δ.Δ. Κουλούρας (θέση Καράβια),

    ι) ιρλανδική διάβαση από Δ.Δ. Ομολίου προς Δ.Δ. Παλαιόπυργου,

    κ) επαρχιακή οδό από Δ.Δ. Στόμιου προς Αλεξανδρινή,

    λ) επαρχιακή οδό προς Δ.Δ. Κόκκινο Νερό,

    μ) ανατολικό παράδρομο Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού,

    ν) επαρχιακή οδό Όσσας – Χειμαδίου – Καλοχωρίου,

    ξ) επαρχιακή οδό που ενώνει Ραψάνη – Πυργετό μέσω της «Σμίξης» λόγω υποχώρησης της ιρλανδικής διάβασης στο ύψος του ρέματος,

    ο) επαρχιακή οδό από Πυργετό προς Αιγάνη μέσω Ι. Μονής Αγ. Ραφαήλ λόγω υπερχείλισης ρέματος,

    π) νέα περιφερειακή οδό Φαρσάλων- Ανωχωρίου (πλημμυρισμένοι δρόμοι Ανωχώρι και Κατωχώρι),

    ρ) 4ο χλμ Επ. Οδού Φαρσάλων – Ανωχωρίου (πλημμυρισμένοι δρόμοι Ανωχώρι & Κατωχώρι),

    στ) ανατολικός-Δυτικό παράδρομο του Α.Θ.Ε. στο ύψος των διοδίων Μοσχοχωρίου και του Κ.Υ.Τ του ΔΕΔΔΗΕ.

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    – αραιή χιονόπτωση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Πορταριά έως Χάνια (‘Ανω Κλάδος Πηλίου) και

    – αραιή χιονόπτωση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο περιοχή Αγ. Γεωργίου Νοτίου Πηλίου (Κάτω Κλάδος Πηλίου)

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    – Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ληθαίου και κάλυψης του πέτρινου δίτοξου γεφυριού που βρίσκεται στην οδό Συμωνίδη της συνοικίας Φλαμουλίου της πόλης Τρικάλων, με ύδατα, διακόπηκε η κυκλοφορία, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας της εν λόγω οδού, από ώρα 13:30΄ σήμερα (11-01-2022) μέχρι την ύφεση των έντονων – δυσμενών καιρικών φαινομένων.

    – Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης, στα εξής σημεία:

    α) στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από το 35o χλμ. έως το 68o χλμ.,

    β) στο επαρχιακό οδικό Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζια), Χαλικίου, Ανθούσας, Κατάφυτου, Καλλιρρόης, Στεφανίου, Κρανιάς, Δολιανάς, Πολυθέας και Μηλιάς,

    γ) στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας – Βλαχάβας, από το 9o χλμ. έως το 15o χλμ., δ) στο επαρχιακό οδικό Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων Βλαχάβας, Σκεπαρίου, Γάβρου και Φωτεινού και

    ε) στην επαρχιακή οδό Θεόπετρας -Μαυρελίου, από το 18ο χλμ. έως το 32ο χλμ., καθώς και στο επαρχιακό οδικό Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων Μαυρελίου, Λογγά, Γερακαρίου και Κονισκού του Δήμου Μετεώρων.

    – Λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία διεξάγεται ολοσχερώς και με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

    α) Ε.Ο. Τρικάλων – ‘Αρτας, από 31ο χιλ. (συνοικισμός Αγίου Γεωργίου Ελάτης) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου),

    β) Επαρχιακή Οδό Πύλης – Μεσοχώρας, από 22ο χιλ. (Ισιώματα) έως 55 χιλ. (Μεσοχώρα),

    γ) λοιπό επαρχιακό ορεινό δίκτυο Δήμου Πύλης Τρικάλων.

    Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    – Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης και απόκρημνης περιοχής στα εξής σημεία:

    α) από 38ο χλμ.- διασταύρωση Οξυάς έως 81ο χλμ Επαρχιακής οδού Καρδίτσας – ‘Αρτας (γέφυρα Αχελώου – όρια με νομό ‘Αρτας),

    β) από 9ο έως 47ο χλμ Επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας (Βρύση Αλαμανή-Τ.Κ. Στεφανιάδας) και

    γ) από 9ο χλμ (Δ/ση Τ.Κ.Κρυοπηγής – Λίμνης Πλαστήρα) Επαρχιακής οδού Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα.

    – Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε λόγω έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων στα εξής σημεία:

    α) 2ο χλμ. Μαγουλίτσας – Μαγούλας,

    β) γέφυρα Αμυγδαλής – Ελληνόκαστρου,

    γ) 2.400 χ/θ επαρχιακής οδού Μαγούλας Καρδίτσας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και

    δ) ε.ο. Σοφάδων – Καρποχωρίου, στις ανώνυμους οδούς που οδηγούν στο δάσος Ανωγείου, στην ε.ο. Φιλία-Μελισσοχωρίου και στην ε.ο. Σοφάδων – Αγ. Παρασκευής.

    Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ακόμα πως θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.



    ΣΧΟΛΙΑ