• Κοινωνία

    ΕΟΔΥ: Οι οδηγίες για την περίπτωση θετικού κρούσματος στα σχολεία

    • NewsRoom
    αίθουσα σχολείου άδεια

    Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Έναν συνοπτικό οδηγό με λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και τις διαδικασίες μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος στις τάξεις έδωσε ο ΕΟΔΥ.

    Μεταξύ άλλων ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι σε περίπτωση θετικού self-test μαθητή, δε χρειάζεται PCR αλλά rapid test.

    Προσέλευση στο σχολείο

    Η προσέλευση γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα στους συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους.

    Για τους μαθητές/τριες και τους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, από τις 10 έως τις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν 3 self test (24ωρών), ενώ από τις 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια 2 self test ανά εβδομάδα.

    Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από τις 10 έως τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 2 rapid tests ή PCR (48 ωρών) και ένα self test (24 ωρών). Από τις 17 Ιανουαρίου και μετά, 2 rapid tests ή PCR (48 ωρών)  ανά εβδομάδα.

    Για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που το self test βγει θετικό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με Rapid test. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως είναι κρούσματα, γίνεται απομόνωσή τους και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Αν το rapid test βγει αρνητικό, επιστρέφουν στο σχολείο.

    Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση θετικού PCR γίνεται απομόνωσή τους και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση θετικού Rapid test θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από PCR πριν εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης.

    Αντιμετώπισης κρούσματος

    Αναφορικά με την αντιμετώπιση ενός εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος, ισχύουν τα εξής:

    Απομόνωση: Όλοι όσοι εντοπιστούν θετικοί, ανεξάρτητα από ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού, μπαίνουν σε απομόνωση  5 ημέρες τουλάχιστον.

    Προϋποθέσεις για Επιστροφή στο σχολείο

    Για τα άτομα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα:

    Μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, εφόσον πληρούνται τα κλινικά κριτήρια (απυρεξία μεγαλύτερη από 24 ώρες ΚΑΙ Βελτίωση συμπτωμάτων), τότε ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

    Για τις μαθητές/τριες και τους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό, η επιστροφή γίνεται μόνο μετά από αρνητικό self test την έκτη ημέρα.

    Για τους ανεμβολίαστους ή τους μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς ή λοιπό προσωπικό, η επιστροφή γίνεται μόνο μετά από αρνητικό Rapid test την έκτη ημέρα


    Για τα ασυμπτωματικά άτομα, η επιστροφή γίνεται μετά την
    πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από το θετικό τεστ και εφόσον υπάρχει αρνητικό self test για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς ή τους νοσήσαντες εντός τριμήνου, ή αρνητικό Rapid test την έκτη ημέρα για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. 

    Για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα

    Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

    Για την αντιμετώπιση των στενών επαφών εντός σχολείου ενός εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος ισχύουν τα εξής:

    Α. Σχολικές επαφές

    1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες

    2. Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ

    • Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

    – Παρέχεται 1 Self Test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων Self Tests. Συνολικά διενεργούνται 3 Self tests σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

    • Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

    – Παρέχονται 2 Rapid Test και 1 Self Test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων Self Test των μαθητών και Rapid Test των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:

    o Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: RT και τις ημέρες 2,3 και 4: ST
    o Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: RT και την ημέρα 3: ST

    Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

    Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

    • Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
    • Υποβάλλονται σε τεστ

    – Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 ST, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων ST. Συνολικά διενεργούνται 3 ST σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

    – Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: υποβάλλονται σε RT ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

    Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

    • Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
    • Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε ST οι μαθητές/τριες και RT ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα

    3. Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

    Σημείωση: Για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.



    ΣΧΟΛΙΑ