• Κοινωνία

    Έντονο παρασκήνιο και ανατροπές στην εκλογή για την «πλούσια» Μητρόπολη Γλυφάδας

    • NewsRoom

    Ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος


    Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι εκλογές για την ανάδειξη τριών νέων μητροπολιτών στις χηρευούσες Μητροπόλεις Σιατίστης, Περιστερίου και Γλυφάδας. Και αν για τις δύο πρώτες το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, οι εκλογές για την Μητρόπολη Γλυφάδας χαρακτηρίστηκε από ανατροπές και έντονο παρασκήνιο, σε μια διαδικασία για «γερά νεύρα» που κρίθηκε στην ισοπαλία και στην γνώμη των νομικών, με την πλευρά του Αρχιεπίσκοπου Ιεωνύμου, πάντως, να επικρατεί.

    Οι εκλογές ξεκίνησαν με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης. Η Ιεραρχία εξέλεξε τον για τη θέση τον μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Καστορίας, Αρχιμανδίτη Αθανάσιο Γιαννουσά, στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης μετά την εκδημία του Μακαριστού Παύλου.

    Το θρίλερ της Μητρόπολης Γλυφάδας

    Στη συνέχεια ήρθε η σειρά της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, για την οποία η πλευρά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είχε προτείνει τον Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Μητρόπολη Γλυφάδας άλλωστε αποτελεί  μια από τις πιο ενδιαφέρουσες από οικονομικής διαχείρισης, δεδομένων και των «φιλέτων της Βουλιαγμένης».

    Ωστόσο, οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής, (Γλυφάδας, Βούλας και Ελληνικού), είχαν διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας επίσημα, με κοινή επιστολή τους, τον έως σήμερα Πρωτοσύγκελο της χηρεύουσας Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο. Ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην περιοχή, όπως φαίνεται από την δήλωση των τριών δημάρχων: «Η κατά γενική ομολογία πολυετής δραστήρια ποιμαντική, φιλανθρωπική, κηρυκτική και διοικητική παρουσία του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη στη Μητρόπολή μας θεωρούμε ότι αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της Τοπικής Εκκλησίας αλλά και για την αγαστή συνεργασία μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Κατά την αρχική καταμέτρηση των ψήφων, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος φάνηκε να επικρατεί με 38 ψήφους έναντι 37 του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου. Ωστόσο, η δεύτερη καταμέτρηση έδωσε ισοψηφία 38-38, για τη θέση του νέου Μητροπολίτη στη Γλυφάδα.

    Η Ιερά Σύνοδος, αφού συμβουλεύτηκε το νομικό σύμβουλο τελικά αποφάνθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, καθώς κατέχει τα πρεσβεία της ιεροσύνης.

    Μητρόπολη Περιστερίου

    Αναφορικά με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου, ένα ακόμα πρόσωπο που χαίρει τις απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου, ο έως τώρα Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης Κοτσομύτης, θεολόγος και φιλόλογος, επικράτησε με 63 ψήφους. Η ψηφοφορία ήταν χωρίς εκπλήξεις, καθώς από την πρώτη στιγμή φάνηκε η δυναμική του συγκεκριμένου προσώπου.

    Σχετικά με τις τρεις εκλογικές διαδικασίες η Ιερά Σύνοδος αναφέρει:

    Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Σισανίου και Σιατίστης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 8 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη και μία λευκή ψήφος. Κατόπιν η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι’ εκλο­γής.

    Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

    1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, ψήφους 73

    2) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ψήφους 32

    3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Xριστοφόρος Αγγελόπουλος, ψήφους 14

    Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

    Κατά την δεύτερη ψηφοφορία και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, με 71 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλό-πουλος, έλαβε 5 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

    Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 14 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος.

    Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

    1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 52

    2) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, ψήφους 50

    3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ψήφους 21

    Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

    Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με 38 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 38 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

    Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

    1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ψήφους 68

    2) Ἀρ­χι­μαν­δρί­της κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 9

    3) Ἀρ­χι­μαν­δρί­της κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψήφους 6

    Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές και μία άκυρη ψήφοι.

    Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Περιστερίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, με 63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 12 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

    Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

    Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι Εψηφισμένοι Μητροπολίτες, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Περιστερίου κ. Κλήμης καί Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

    Η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου θα τελεσθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

    Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο, Πέμπτη 21 Μαρτίου ε.έ.



    ΣΧΟΛΙΑ