• Κοινωνία

    Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις κρεαταγορές – Κατασχέθηκαν 320 κιλά για αισχροκέρδεια

    • NewsRoom


    Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα στα κρεοπωλεία, λίγες ώρες πριν κλείσουν για το Πάσχα, ενώ ήδη έχουν γίνει κατασχέσεις κρέατος.

    «Σ’ αυτή την κρίση θα κριθεί η αξιοπιστία όλων μας. Γι’ αυτό, λίγες ώρες πριν κλείσουν τα μαγαζιά, εντείνουμε τους έλεγχους από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην αγορά, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας», έγραψε σήμερα το πρωί στο twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από καταγγελίες καταναλωτών για αισχροκέρδεια, στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κατασχέθηκαν σήμερα το πρωί 320 κιλά κατσικίσιο κρέας, μετά από έλεγχο σε κρεοπωλείο της Αθήνας.

    Η τιμή πώλησης ήταν 14 ευρώ το κιλό, οπότε τα συνεργεία ελέγχου κατέγραψαν παράβαση και γιατί δεν ήταν δηλωμένα τα αποθέματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και για αισχροκέρδεια.

    Όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί μέχρι την τελευταία ώρα που θα κλείσουν τα μαγαζιά και ιδιαίτερα στα κρεοπωλεία.

    Συστάσεις στους καταναλωτές

    Συστάσεις στους καταναλωτές έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρη Γίτσας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Επιλογές» σήμερα, Μεγάλο Σάββατο. Όπως τόνισε αυτή τη στιγμή, τιμές πάνω από 9 ευρώ θεωρούνται κερδοσκοπία.

    Ο κ. Γίτσας σημείωσε ότι, φέτος, οι τιμές για τα ελληνικά αμνοερίφια, ενώ ξεκίνησαν πολύ χαμηλά, στα 5-6 ευρώ στη λιανική, λόγω μειωμένων προσδοκιών κατανάλωσης και συνακόλουθα μικρότερων ποσοτήτων σφαγίων, ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες στα 7-8 ευρώ. Όπως τόνισε, μόνο 25.000 τεμάχια εισήχθησαν από τη Ρουμανία τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι εισαγωγές έφταναν τις 250.000.

    Άλλη μια παράμετρος που διαμόρφωσε τη φετινή κατάσταση, η οποία οδήγησε σε χαμηλές τιμές στους παραγωγούς αρχικά, την περίοδο όμως που κλείνουν τα deal με τις μεγάλες ποσότητες στα σφαγεία είναι η μειωμένη εξαγωγή στην Ιταλία και βέβαια το «σφράγισμα» της HORECA.

    Σημειώνεται ότι σε 2,3 εκατομμύρια ανέρχονται τα αμνοερίφια που προορίζονται για τις εξαγωγές στις διεθνείς αγορές και το ελληνικό Πάσχα, υπό κανονικές συνθήκες.

    Έτσι ο παραγωγός φέτος πληρώνεται 1,70 ευρώ χαμηλότερα ανά κιλό. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ o κ. Λίτσας, οι παραγωγοί γράφουν ζημιές 60 εκατομμύρια ευρώ φέτος, κάτι που έχει οδηγήσει σε συνεχείς παραστάσεις στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Όπως τόνισε, δε, ο κ. Γίτσας και στα άλλα προϊόντα καταγράφεται μείωση ζήτησης (βοδινό, κτλ), που φτάνει το 20%. Δεν παρέλειψε, δε, να συστήσει στους καταναλωτές να κρατούν αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.

    Τέλος, πριν λίγες μέρες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών είχε καλέσει τους καταναλωτές εν όψει Πάσχα, να εμπιστευτούν και φέτος τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους.



    ΣΧΟΛΙΑ