• Κοινωνία

    Ένωση Δικαστών- Εισαγγελέων: Η Δικαιοσύνη χρειάζεται ανεξαρτησία και ασφάλεια

    • NewsRoom
    Siemens


    Δικαστές και εισαγγελείς κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξαρτησία τους. Η Δικαιοσύνη – λένε- ζημιώνεται όσο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και όταν χρησιμοποιείται ως μέσο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

    Στο ψήφισμα που εξέδωσαν στην ετήσια γενική τους συνέλευση αναφέρουν:

    “Οι Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών:

    • Διατυπώσαμε μετά από συζήτηση και ψηφοφορία τις θέσεις μας επί των προταθέντων από τα πολιτικά κόμματα συνταγματικών αλλαγών στα άρθρα που αφορούν την Δικαστική Εξουσία. Ζητούμε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας κατά την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

    • Θεωρούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η τυφλή επιθετική ρητορική και η χειραγωγούμενη δημαγωγία απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις δημιουργεί μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης και συνήθως αποτελεί προάγγελο μιας αυταρχικής πολιτικής. Αντίθετα η απόλυτα θεμιτή κριτική σε δικαστικές αποφάσεις και ο έλεγχος των εξουσιών είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

    • Η Δικαιοσύνη ζημιώνεται όσο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και όταν χρησιμοποιείται ως μέσο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Η εδώ και δεκαετίες χρησιμοποίησή της κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε την διαφθορά εξάλειψε, ούτε την πολιτική ηρεμία επέφερε.

    • Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματική και γρήγορη δικαιοσύνη.

    • Η ασφάλεια των δικαστικών κτιρίων, των εργαζομένων και των πολιτών που καθημερινά βρίσκονται σ’ αυτά αποτελεί βασική κρατική υποχρέωση. Εξίσου σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων είναι η κρατική μέριμνα για άμεση αποκατάσταση ζημιών σε κτηριακές υποδομές μετά από βομβιστικές επιθέσεις.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συγκλονιστικές εικόνες: Το κατεστραμμένο γραφείο της Σίας Κοσιώνη μετά την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες-Δείτε που θα χιονίσει (χάρτες)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένοπλη ληστεία στο κατάστημα της ROLEX στη Βουκουρεστίου



    ΣΧΟΛΙΑ