• Κοινωνία

    «Θερίζει» ο κορονοϊός την Ευρώπη: Πρώτη σε κρούσματα παγκοσμίως – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση


    Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης;

    Με εφιάλτη που δεν έχει τέλος μοιάζει η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη, που αποτελεί πλέον, εδώ και αρκετά 24ωρα το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Τα ευρωπαϊκά κράτη υποφέρουν από τα χιλιάδες κρούσματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, θρηνώντας παράλληλα όλο και περισσότερα θύματα. Το σύστημα υγείας φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα όριά του, ωστόσο η άκρη του τούνελ δεν διαφαίνεται ακόμη.

    Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό, η χθεσινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που δημοσιεύθηκε στις 7 το απόγευμα αποκάλυψε ότι η Ευρώπη «έσπασε» το φράγμα των 100 χιλιάδων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 41 χιλ. βρίσκονται μόνο στην Ιταλία.

    Η γηραιά ήπειρος μετρά τουλάχιστον 100.470 κρούσματα, από τα οποία έχουν προκύψει 4.752 θάνατοι, με την Ευρώπη να είναι πλέον πρώτη σε κρούσματα και θανάτους, αφού η Ασία έπεται αριθμητικά, με 94.253 κρούσματα και 3.417 θανάτους.

    Αξίζει, παράλληλα, να τονιστεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί πιθανόν να μην αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ πλέον μόνο στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

    Η Ιταλία πρώτη σε κρούσματα παγκοσμίως

    Παγκόσμια θλίψη προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, όπου η «μπόρα» δεν λέει να κοπάσει. Η γειτονική χώρα μετράει καθημερινά εκατοντάδες νέους νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματά της έχουν ξεπεράσει αυτά της Κίνας, αναλογία που αποκαλύπτει την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία.

    Ειδικότερα, στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων, το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 427 άτομα. Τα νέα κρούσματα, επίσης, εκτινάχτηκαν στα 5.322. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε στους 3.405, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι συνολικά 41.035.

    Η γειτονική χώρα βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού εδώ και ένα μήνα, όταν το ξέσπασμα του Covid-19 ξεκίνησε στο βόρειο τμήμα της χώρας στις 21 Φεβρουαρίου. Αποκορύφωμα, ίσως, της τραγικότητας που βιώνει η Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες ήταν ένα βίντεο που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στο οποίο απεικονίζεται ένα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων να μεταφέρουν τα άψυχα σώματα των θυμάτων του κορονοϊού από το Μπέργκαμο, καθώς δεν χωρούν πλέον να ταφούν εκεί.

    Εν μέσω αυτής της κρίσης χωρίς τέλος, η ιταλική κυβέρνηση ανακοινώνει δέσμη νέων, αυστηρότερων μέτρων. Όπως ανακοινώθηκε, οι έξοδοι των ανθρώπων από το σπίτι θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο, ενώ θα κλείσουν και τα δημόσια πάρκα. Παράλληλα, θα συρρικνωθεί το ωράριο λειτουργίας των σουπερμάρκετ.

    Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να περιμένει ακόμη μερικές ώρες, για να δει πώς εξελίσσεται ο ρυθμός μετάδοσης του ιού και αν θα επιβεβαιωθεί μία πιθανή πτώση του ποσοστού αύξησης των ασθενών, καθώς η μείωση του ποσοστού μόλυνσης από 12,6% την Τρίτη σε 8,4% χθες έδωσε κάποιες ελπίδες.

    Προβληματισμός αλλά και θετικά νέα στην Ισπανία

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, καθώς η έξαρση του ιού μοιάζει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, έφυγαν από τη ζωή 209 ασθενείς του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της χώρας στους 767. Ωστόσο, η μεσογειακή χώρα μετέδωσε και ένα θετικό νέο, μέσα σε όλη την τραγικότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες: Ένα γρήγορο τεστ διάγνωσης θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Νέα αυστηρά μέτρα στην Γαλλία

    Στην Γαλλία, την ίδια ώρα, οι αρχές ανακοίνωσαν 108 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 372. Σύμφωνα με τον διευθυντή των υγειονομικών αρχών της χώρας, Ζερόμ Σαλμόν πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 20%. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να αυστηροποιήσει τα μέτρα περιορισμού των κατοίκων. Συγκεκριμένα, απαγόρευσε την ποδηλασία, ενώ έβαλε όρους και στο περπάτημα: «Λίγα λεπτά για να ξεμουδιάζουν τα πόδια και όχι περισσότερο από 1-2 χιλιόμετρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα οδηγία που εκδόθηκε.

    Συναγερμός με τα νέα θύματα στην Γερμανία

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Γερμανία, καθώς μέσα στο τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 3 άνθρωποι κατέληξαν, ανεβάζοντας στους 34 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

    Ξεκινά επιτέλους η εφαρμογή μέτρων στην Βρετανία

    «Πρεμιέρα» κάνουν σήμερα στην Βρετανία τα μέτρα που είχε προαναγγείλει ο Μπόρις Τζόνσον. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των σχολείων, ένα μέτρο που αποτελούσε αίτημα του βρετανικού λαού εδώ και αρκετές ημέρες. Σημειώνεται ότι στην βρετανική επικράτεια μόνο χθες σημειώθηκαν 29 νέοι θάνατοι, αυξάνοντας των συνολικό αριθμό σε 137.

    Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Σλοβενία με «τσουχτερά» πρόστιμα

    Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που αποσκοπούν στην αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα στη Σλοβενία.

    Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει, προσωρινά, τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, για να συγκρατήσει την πανδημία του κορονοϊού. Το σχετικό διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ απαγορεύει τη μετακίνηση και τη συγκέντρωση ανθρώπων σε δημόσιους χώρους μέχρι νεωτέρας.

    Θα υπάρξουν, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του κοινωνικού ιστού.

    Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να βρεθούν σε δημόσιο χώρο μόνο για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία, έχοντας κατά νου να διατηρούν μια ασφαλή απόσταση. Επίσης, θα έχουν πρόσβαση σε καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά (παντοπωλεία, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, τράπεζες, ταχυδρομεία, υπηρεσίες καθαρισμού, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.).

    Οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια πάρκα και άλλες περιοχές για περπάτημα, και πάλι έχοντας επίγνωση της απόστασης ασφαλείας.

    Στο πλαίσιο αυτών των εξαιρέσεων επιτρέπεται η κυκλοφορία, η πρόσβαση και η διαμονή σε δημόσιο χώρο για ομάδες προσώπων που είναι στενά μέλη της οικογένειας, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν μια ασφαλή απόσταση από άλλες παρόμοιες ομάδες.

    Οι ομάδες έως και πέντε συναδέλφων που μοιράζονται το ίδιο προσωπικό όχημα για να φτάσουν στην εργασία ή που έχουν κληθεί να εκτελούν καθήκοντα στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας εξαιρούνται επίσης από τα μέτρα.

    Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο περίπου 400 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ