• Κοινωνία

    Νέος γύρος επεισοδίων μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στην ΑΣΟΕΕ – Κλειστή η Πατησίων (video & pics)

    • NewsRoom


    Νέος γύρος επεισοδίων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ).

    Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση, από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, ότι μπαίνει «λουκέτο» στην ΑΣΟΕΕ έως και τις 17 Νοεμβρίου, ξέσπασαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι πρώτες αντιδράσεις. Αυτή την ώρα περίπου 100 άτομα παραμένουν στον περίβολο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

    Τα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν προχωρήσει σε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν ταραξίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα ατόμων προσπάθησε να ανοίξει την σχολή και εισέλθει στο εσωτερικό της. Μόλις οι νεαροί έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς, επικράτησε ένταση. Η ομάδα των 40 με 50 ατόμων επιτέθηκε με πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν κοντά στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ και εκείνοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης.

    Οι αστυνομικοί, μάλιστα, εισέβαλαν και στο εσωτερικό του χώρου της σχολής.

    Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν πραγματοποιηθεί προσαγωγές ή συλλήψεις, ενώ το κλίμα γύρω από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ παραμένει τεταμένο.

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, ένας φοιτητής έχει δεχθεί χτυπήματα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ενώ υπάρχουν άλλοι πέντε φοιτητές με αναπνευστικά προβλήματα.

    Ο κ. Παπανικολάου, μάλιστα, ζήτησε να φτάσουν και άλλα ασθενοφόρα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς αυτή την ώρα υπάρχει μόνο ένα.

    Όπως είναι γνωστό το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε τρεις εσωτερικούς χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τελούσαν υπό κατάληψη.  Η αστυνομία  στην επιχείρηση που πραγματοποίησε βρήκε, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, κουκούλες, μάρμαρα και πέτρες. Αυτοί οι χώροι αποτελούσαν ορμητήρια ατόμων για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

    Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην Πατησίων έχει διακοπεί.

    Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ:

    Έξω από την ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη. Ο κ.Φίλης μάλιστα έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από ομάδα φοιτητών. Ακολούθως, μιλώντας στη Βουλή, ο κ.Φίλης χαρακτήρισε ως  το «τέλος του δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση»  την επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ εκφράζοντας την ανησυχία του για επεισόδια ενόψει των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε επιτροπή της Βουλης ανέφερε : «Έρχομαι από την ΑΣΟΕΕ όπου πήγαμε με τις κυρίες Τζούφη και Φωτίου όταν πληροφορηθήκαμε την επέμβαση των ΜΑΤ. Είχαμε εικόνες αστυνομικής βίας, εικόνες ντροπής που δείχνουν ότι έχει γίνει η επιλογή της έντασης με αφορμή τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι αψυχολόγητη η απόφαση της Συγκλήτου. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά».

    Ο ίδιος υποστήριξε πως «το Άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που επιλέγει να δημιουργήσει ένταση και μια κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι. Βλέπουμε ότι τα 4 χρόνια δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση έφτασαν στο τέλους τους. Θα μας βρείτε απέναντι σε αυτό τον αυταρχισμό».

    Ο κ Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Μήπως ο κ Μητσοτάκης επιδιώκει νέο Γρηγορόπουλο;».

    Παράλληλα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αφωνία απέναντι στις επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «με πολύ καθαρό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τη νέα της αυτή επιτυχία που έρχεται σε ένα σημείο μιας δουλειάς βάθους που γίνεται τα τελευταία χρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ