• Κοινωνία

    Έκλεισε ο εναέριος χώρος στην Ισπανία – Προειδοποίηση για πτώση κινεζικού πυραύλου

    • NewsRoom


    Έκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από αεροδρόμια στην Ισπανία, έπειτα από προειδοποίηση ότι κινεζικός πύραυλος θα πραγματοποιήσει ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

    Ειδικότερα, αυτή την ώρα παραμένουν κλειστά τα αεροδρόμια σε Βαρκελώνη, Ταραγόνα, Ρέους και Ίμπιζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Πρόκειται για υπολείμματα από τον πύραυλο Long March 5B που εκτόξευσε τη Δευτέρα η μονάδα Mengtian – το τελευταίο στοιχείο του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας.

    Η Υπηρεσία Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθεί ζωντανά τα συντρίμμια, τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη την Παρασκευή.

    Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το κλείσιμο του εναέριου χώρου

    Το έκτακτο αυτό μέτρο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά, αν και τοπικές αναφορές λένε ότι μέρη όπως η Ίμπιζα μπορεί να επηρεαστούν έως και τρεις ώρες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Ισπανίας: «Μεταξύ των ωρών 9:30 και 10:18, ο εναέριος χώρος μέρους της Καταλονίας και της Ίμπιζα θα κλείσει, λόγω του κινδύνου που συνδέεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου. Οι πτήσεις έχουν διακοπεί πλήρως».

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Eurocontrol ανακοίνωσε ότι η πτώση του πυραύλου θα μπορούσε να επηρεάσει τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία «με τη μορφή καθυστερήσεων στο έδαφος και αναδρομολογήσεων κατά τη διάρκεια πτήσεων».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), ο πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει μεταξύ 09:03 και 19:37 GMT. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτιμήθηκαν οι πιθανές τροχιές επανεισόδου. Στη νότια Ευρώπη, η είσοδος αυτού του πυραύλου 20 τόνων θα μπορούσε να επηρεάσει, εκτός από τη Βαρκελώνη, τα Κανάρια Νησιά και τη Μαδρίτη (Ισπανία), τη Μασσαλία (Γαλλία), τη Σάντα Μαρία και τη Λισαβόνα (Πορτογαλία), τη Ρώμη και το Μπρίντιζι (Ιταλία), την Αθήνα (Ελλάδα) και τη Λευκωσία (Κύπρος).

    Παρά ταύτα, ο EASA αναφέρει ότι «είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλέψουμε ακριβώς την πορεία και το πού θα πέσουν τα κομμάτια».

    Διαβάστε επίσης:

    Κακοκαιρία EVA: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν



    ΣΧΟΛΙΑ