• Κοινωνία

    Δυστύχημα στη Λιβύη: Νεκρά τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης

    • NewsRoom


    Συντετριμμένες είναι οι οικογένειες των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στη Βεγγάζη.

    Πρόκειται για τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικό κι δύο νοσοκόμες, μαζί με άλλα δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Κανάκη Μανδαλιού.

    Ο πατέρας του υπαξιωματικού μίλησε στο MEGA για τον γιο του που έχασε τόσο άδικα εν ώρα καθήκοντος.

    “Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στον στρατό έχει 8 χρόνια. Στη Λιβύη δεν ξέρω, πρέπει αν ήταν η πρώτη φορά, αλλού πήγε. Έφτασε Αίγυπτο, Ουκρανία, πήγε σε πολλά κράτη.

    Χτες το μεσημέρι, μία η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα, γιατί δεν έχουν τηλέφωνα. Μου έστειλε ένα μήνυμα “μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”. Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία. 27 χρονών ήταν παντρεμένος. Τι άλλο να σας πω; Γιατί έχασα το παιδί μου; Δεν υπάρχει άλλο κάτι…”, ανέφερε ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων μιλώντας στο ΜΕGA.

    Νεκρά τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας

    Τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη περιέγραψε ο κ. Γιώργος Σαγιάνος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Αταίριαστοι”.

    Όπως είπε ο κ. Σαγιάνος χθες το πρωί στις 10 έφτασε το C-130 στη Λιβύη με το γενικό πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλο, τους τρεις μεταφραστές εκ των οποίων τα δύο είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Κανάκη Μανδαλιού και ένα παιδί μεικτής οικογένειας καθώς επίσης και 15 μέλη της αποστολής.

    Στη συνέχεια, όπως είπε, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο προς την πόλη Ντέρνα το κοντέινερ με τη βοήθεια, ένα καινούργιο λεωφορείο με τα μέλη της αποστολής και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία. Σύμφωνα με τον κ. Σαγιάνου λόγω του ότι η εθνική οδός στη Λιβύη έχει καταστραφεί, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από βουνά και χωριά. Στο χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

    Όπως είπε ο κ. Σαγιάνος η οικογένεια που επέβαινε στο επιβατικό όχημα απανθρακώθηκε καθώς επίσης και τα πέντε άτομα που βρισκόντουσαν μπροστά αριστερά στο λεωφορείο. “Ήταν ένα ατύχημα” είπε.

    Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 7 το πρωί, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε, το C-130 με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας που τραυματίστηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη το μεσημέρι της Κυριακής. Από το δυστύχημα σκοτώθηκαν επτά άτομα, πέντε εκ των οποίων είναι Έλληνες (τρεις στρατιωτικούς και δύο διερμηνείς).

    Το πρωί της Δευτέρας έφτασε στην Ελλάδα και το C-27, το οποίο μετέφερε τις πέντε σορούς.

    Λιβύη: “Όλη η χώρα πενθεί” – Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Στο φρικτό τροχαίο με τους πέντε νεκρούς Έλληνες στη Λιβύη, αναφέρθηκε με ανάρτηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    “Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “όλη η χώρα πενθεί”.

    Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

    Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.

    Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

    Διαβάστε επίσης

    Στην πλατφόρμα arogi.gov έχουν υποβληθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις

    Έρευνα για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων στη Λιβύη

    Λιβύη: Η Γλυκερία και η Εύη, οι δύο Ελληνίδες νοσηλεύτριες που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο



    ΣΧΟΛΙΑ