• Κοινωνία

    Δίωξη για κακούργημα σε διοίκηση-γιατρούς της κλινικής «Ταξιάρχαι» για το θάνατο 13 ασθενών από κορονοϊό


    Κακουργηματικές ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στη κλινική «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι, εντόπισε ο εισαγγελέας. Πέντε πρόσωπα, που όφειλαν να τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, δεν το έπραξαν, είναι πλέον σε θέση κατηγορουμένου.

    Η αυλαία στην κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Αντωναράκου «έπεσε» με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος μελών της διοίκησης και γιατρών της κλινικής. Κατηγορούνται για παραβίαση των μέτρων της Πολιτείας για τη μετάδοση της επικίνδυνης μεταδοτικής νόσου που, στη συγκεκριμένη περίπτωση φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ασθενών της κλινικής και συνολικά η νόσος να μεταδόθηκε σε περίπου 35 ασθενείς και εργαζομένους.

    Γιατροί και διοικούντες κατηγορούνται για το κακούργημα της παραβίασης του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπεται ότι εάν από τη μη τήρηση των μέτρων πρόληψης προκληθεί θάνατος πολλών ανθρώπων, όσοι καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

    Ο εισαγγελέας Αντωναράκος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εξετάζοντας περισσότερους από 25 μάρτυρες, αρκετοί εκ των οποίων είχαν νοσήσει από κορονοϊό. Στις καταθέσεις τους φέρονται να περιέγραψαν ελλιπή μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στην κλινική όπου υποβάλλονταν σε θεραπεία, οι περισσότεροι από τους οποίους σε αιμοκάθαρση.

    Με εντολή του εισαγγελέα, αστυνομικοί είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική έρευνα στους Ταξιάρχες στα τέλη του περασμένου Απρίλη και είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις των ιατρικών φακέλων όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό και όσων τελικώς κατέληξαν.

    Στις ανωμοτί εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου, που έδωσαν πρόσφατα στον εισαγγελέα, τα μέλη της διοίκησης και οι γιατροί είχαν αρνηθεί ότι ευθύνονται για τη διασπορά του φονικού ιού και είχαν υποστηρίξει ότι, στην κλινική του Περιστερίου, τηρήθηκαν και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα.

    Πλέον ο ανακριτής που ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα αποφασίσει για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων.



    ΣΧΟΛΙΑ